Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Vacatures vinden op LinkedIn: 8 opties

8 opties om vacatures te vinden op LinkedIn

 

Misschien ben jij een van de mensen die denkt dat LinkedIn een sociaal medium is om enkel professioneel me te connecteren. Met LinkedIn is er echter zoveel mogelijk en dikwijls hangt het ook af van je je een gratis of betalende versie hebt. En toch, zelfs met de gratis versie kan je superveel.

Los van jij die op zoek gaat naar vacatures is het echter ook belangrijk dat jij zelf gevonden wordt. Je moet dus zichtbaar en vindbaar zijn in LinkedIn en dat op de juiste zoekwoorden (die woorden waarop je gevonden wordt/wilt worden). Deze ‘gevonden worden’ kan je dan perfect combineren met ‘zelf vinden’.

Wist je trouwens dat LinkedIn een perfect medium is om vacatures op te zoeken, te vinden en ook te solliciteren? We vertellen je er graag meer over!

Vacatures vind je op de LinkedIn pagina van een bedrijf

Werkgevers hebben in LinkedIn meestal een bedrijfspagina. Ook zij posten regelmatig content omdat het eigenlijk ook gratis reclame is voor hun bedrijf. Door iets te posten zijn ze immers zichtbaar in je nieuwsoverzicht. De kans is groot dat tussen deze posts ook vacatures zitten.

Wil jij graag op de hoogte blijven van vacatures binnen een bepaald bedrijf, zorg er dan zeker voor dat je dat bedrijf volgt op LinkedIn. (via het zoekveld bovenaan geef je de bedrijfsnaam in, en klik daarna op ‘bedrijven’ – klik dan gewoon op ‘volgen’).

Vacatures vind je in LinkedIn als persoonlijke update of pulse artikel van een recruiter/hiring manager

Het doel van een recruiter is eigenlijk om zo goedkoop en snel mogelijk de juiste kandidaat op de juiste plaats te zetten. LinkedIn is daar een heel goed hulpmiddel voor.

Dikwijls wordt in de persoonlijke updates iets gepost op een moment dat er nog geen officiële vacature op de website staat, en langs de andere kant zijn er ook recruiters en bedrijven die dan weer wel wachten tot alles officieel gelanceerd is.

Hier is het dus wel belangrijk dat je geconnecteerd ben met ofwel recruiters in je favoriete bedrijven, ofwel medewerkers ervan (zodat zij je kunnen verwittigen als ze bij hun recruiter de vacature zien verschijnen). Heb je (nog) geen specifieke voorkeur voor een bedrijf, dan moet je natuurlijk wel geconnecteerd zijn met vakgenoten (en deze vakgenoten moeten weten dat/wat je zoekt) zodat ze je op de hoogte kunnen houden.

Je vindt vacatures dus ‘heet van de naald’ in persoonlijke updates. Soms zelfs nog voordat er een officiële vacature. Het zou dom zijn om daar geen gebruik van te maken, niet?

Vacatures in profielen in LinkedIn

Vacatures vind je in LinkedIn in de headline of kopregel van iemand

De headline of kopregel is datgene dat samen met je foto altijd getoond wordt als je iets post, liked, deelt of becommentarieert. En dan is het voor recruiters of hiring managers natuurlijk makkelijk om hun kopregel of headline (tijdelijk) te veranderen naar de vacatures die heet van de naald zijn, of dringend ingevuld moeten worden.

Overal waar ze dus een actie ondernemen op LinkedIn ziet hun netwerk welk profiel ze zoeken. Ook daarom is het dus belangrijk om verbonden te zijn met recruiters binnen je vakgebied.

Vacatures vind je in LinkedIn bij ‘vacatures’

In de zoekfunctie van LinkedIn heb je verschillende mogelijkheden. Een ervan is ‘vacatures’. Dat is dan ook de plaats die de meeste mensen waarschijnlijk wel kennen als ze op zoek gaan naar een nieuwe job. Je kan ook je voorkeur qua locatie aangeven en op elk moment kan je ook je filters aanpassen.

In dit deel van ‘vacatures’ vind je alle vacatures waarvoor bedrijven betaald hebben, om ze daar te kunnen tonen. Laat je dus niet misleiden. ALLE vacatures (betalend en gratis) vind je via een andere weg. Wil je dit betaalde algoritme omzeilen? Ga dan snel naar het laatste punt.

Hoe vind je vacatures in LinkedIn?

Vacatures kan je in LinkedIn ook vinden in vakgroepen

Nog een plaats waar vacatures gratis gedeeld worden is in ‘groups’ of groepen. Dit kan je zien als vakgroepen of expertisegroepen. Je bent dus best lid van de vakgroepen waarbinnen jij interesse hebt en gevonden wilt worden. Meer nog, wees niet het muurbloempje, maar neem actief deel aan de gesprekken en post nu en dan ook eens zelf iets!

Hier moet je wel snel reageren als je interesse hebt in een vacature, aangezien de vacature hier gepost wordt in een groep van vakgenoten waardoor de kans dat anderen interesse kunnen hebben ook wel groter is.

Vacatures zoeken in ‘content’ van LinkedIn

In de zoekfunctie van LinkedIn kan je naast personen, bedrijven, groepen en vacatures ook zoeken op ‘content’.

Op 2 manieren.

  1. Specifieke content, daar gebruik je ' ' (aanhalingstekens) voor ‘Projectmedewerker Brussel’ typ je in als je iets wilt vinden met die beide woorden en zal een ander resultaat geven dan ‘vacature projectmedewerker’
  2. Je kan ook gebruik maken van een # (hashtag). Je krijgt dan alle updates te zien die deze hashtag gebruikt hebben. – Via je ‘home’ kan je in de linker kolom op je PC trouwens een aantal hashtags instellen die je graag wilt volgen. Elke weer er even door scrollen en je bent weer bij. Interessante dingen kan je becommentariëren, linken of zelfs delen zodat jij ook weer zichtbaar bent in je vakgebied.
In LinkedIn content vind je vacatures

In de 'stories' in LinkedIn

Iets nieuw sinds mei 2020 is dat je in Linkedin nu ook 'stories' kan maken zoals in Instagram en Facebook. De stories blijven 24 u zichtbaar en je merkt dat ook hier recruiters, hiriging managers, ... met veel plezier gebruik van maken om hun boodschap (ook vacatures!!) in de wereld te zetten. Je ziet ook wie er gekeken heeft en dat is super want dat is voor jou een extra manier om in de kijker te lopen.

Je kan zelf ook LinkedIn stories gaan maken voor meer zichtbaarheid: vertellen over je werkdag, een belangrijk event dat er zit aan te komen, een presentatie over onderwerp x die je binnenkort geeft maar evengoed een 'behind the scenes' van je werkplek of netwerkgesprek of een training die je gaat volgen. Mogelijkheden genoeg.

Je vindt stories alleen maar in de app en het filmpje kan tot 20 sec lang zijn.

In LinkedIn kan je ook alle vacatures terugvinden

Het grootst bewaarde geheim is waarschijnlijk dat je moet uitloggen om ALLE vacatures te kunnen zien in LinkedIn, en niet enkel de betaalde. Als je uitlogt kan LinkedIn immers geen rekening houden met al je profielinstellingen. Deze vacatures kan je ook weer in specifieke locaties zoeken, en gebruik maken van de nodige filters.

Alle vacatures in LinkedIn

8 manieren om vacatures te vinden op LinkedIn

Call to action

Welke van bovenstaande manieren om vacatures te vinden in LinkedIn kende je nog niet?

  • Vacatures vind je op de LinkedIn pagina van een bedrijf
  • Vacatures vind je in LinkedIn als persoonlijke update of pulse artikel van een recruiter/hiring manager
  • Vacatures vind je in LinkedIn in de headline of kopregel van iemand
  • Vacatures vind je in LinkedIn bij ‘vacatures’
  • Vacatures kan je in LinkedIn ook vinden in vakgroepen
  • Vacatures zoeken in ‘content’ van LinkedIn
  • In de 'stories' in LinkedIn
  • In LinkedIn kan je ook alle vacatures terugvinden

Neem gewoon even tijd en experimenteer eens met ‘verpleegkundige’ of ‘project leider’ of iets uit jouw vakgebied en zie wat het geeft.

Ga op deze manier de 8 opties af en kijk wat er uit de bus komt. Toitoitoi!

Hoe kan een loopbaancoach je steunen met LinkedIn of werk vinden?

A-Lissome bestaat op 50 locaties in alle provincies in Vlaanderen. Er is dus zeker wel een coach in je buurt.

Je LinkedIn profiel moet correct weergeven wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je zoekt voor de toekomst, anders wordt het moeilijk. Je moet dus eerst je verwezenlijkingen goed voor ogen hebben en kunnen neerpennen voor dat dient als basis om op verder te bouwen.

Eens dat in orde is is het tijd om te gaan vacatures zoeken of zelf gevonden worden!

Je loopbaancoach kan je helpen bij

Proost, op je vacature vinden via LinkedIn

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#linkedin #solliciteren #vacature #socialmedia #netwerk #connection #businessnetwork #solliciterenvialinkedin

Via de pagina van een bedrijf

Als persoonlijke update of pulse artikel van een recruiter/hiring manager

In de headline of kopregel van iemand en via zoekfunctie van vacatures

In vakgroepen en via de zoekfunctie

In 'stories' of uitloggen en alle vacatures zien