Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Rituelen die je gemotiveerd houden op het werk

Rituelen die je gemotiveerd houden op het werk

 

Je bent op je werk en zit al enige tijd gedachteloos voor je uit te staren naar de computer. Je checkt je inbox voor de zoveelste keer om te zien of er geen nieuwe mail is bijgekomen en bent aan het uitstellen wat je eigenlijk zou moeten doen. Je kijkt naar de collega’s buiten die even rookpauze nemen en gezellig met elkaar staan te kletsen. Je hebt totaal geen zin om er bij te gaan staan en hebt sowieso het gevoel dat je de laatste tijd weinig bij te dragen hebt aan de conversatie. Misschien vraag je je steeds vaker af of je wel in de goede job bent terechtgekomen, want de motivatie is ver te zoeken. Herken jij jezelf in deze situatie? Zonde, want het kan ook anders. Hoewel je job natuurlijk niet altijd even spannend kan zijn, kun je er wel voor zorgen dat je de motivatie krijgt om weer volop aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van bepaalde rituelen die jou in een staat van flow kunnen krijgen. Met andere woorden: dat jij voortaan zo opgaat in je werk, dat je alles om je heen vergeet en lekker aan het knallen bent.

In dit blog zal ik een aantal rituelen met je delen die jou helpen om gemotiveerd te zijn en te blijven op je werk.

Energizers

Energizers worden vaak door trainers ingezet in groepen om de onderlinge samenwerking en motivatie te bevorderen. Het zijn korte activiteiten van 10 minuten die je tussen de werkzaamheden door met collega’s kunt uitvoeren om je energie hoog te houden. Het zorgt voor een tijdelijke afleiding van de werkzaamheden die je dag in, dag uit doet en geeft jou hernieuwde motivatie om erna door te pakken. Een voorbeeld van een energizer is levend touwtrekken. Verdeel je collega’s in twee groepen en maak een ‘touw’ van jassen die je aan elkaar knoopt. Trek een lijn in het midden. De twee voorste deelnemers in de groep pakken de eerste jas beet, waarna jij heel hard ‘AF!’ roept. De groep collega’s die als eerste de rij jassen over de lijn in het midden heen getrokken heeft, heeft gewonnen. Andere voorbeelden van energizers zijn een rondje kickboksen of naar elkaar overgooien met stressballen, elkaars rug masseren, touwtje springen, …

Energie gever touwtje springen

Wandelen in de pauze

Niets is fijner dan buiten een wandeling maken in de pauze om je hoofd even leeg te maken en niet meer te denken aan alles wat je nog moet doen. Door lekker te bewegen krijg je hernieuwde energie en motivatie. De beste ideeën krijg je namelijk niet zittend achter je bureau, maar vaak tijdens momenten dat je juist niet met je werk bezig bent. Daarna voel je je ook nog eens minder gestrest en heb je meer plezier in je werk. Bovendien is lekker wandelen gezond, zowel met als zonder collega’s. Wij, mensen, zijn er helemaal niet voor gemaakt om de hele dag binnen te zitten. Door iedere dag minstens een kwartier te wandelen, raak je minder snel ziek, ben je minder gestrest en heb je meer motivatie om met een leeg hoofd weer lekker aan de slag te gaan.

‘s Ochtends geen mail checken

Wij laten ons regelmatig meeslepen in de waan van de dag in plaats van ons te richten op wat wij zelf willen doen op een dag. Onze volle mailboxen spelen hierin een belangrijke rol. Want hoe snel raak je wel niet afgeleid wanneer een collega je mailt of je niet even iets kleins kunt doen? Of wanneer je bij een vergadering wordt geroepen, waar je vervolgens uren aan het kletsen bent over zaken die er eigenlijk niet toe doen? Dan is het logisch dat je erna niet echt meer de motivatie en energie kunt opbrengen om je eigen werkzaamheden af te maken. Daarom is het slim om ‘s ochtends niet als eerste je mailbox te openen, maar eerst wat werkzaamheden te doen die jij al op de planning hebt staan. Kijk maximaal twee keer per dag in je mailbox zodat je geen belangrijke notificaties mist en zet hem de rest van de dag uit. Zo voorkom je dat je steeds wordt afgeleid en heb je nog genoeg focus en motivatie om je eigen to-do list voor die dag af te werken. Je kan ook gewoon in je agenda een blok ‘mail opvolgen’ zetten.

's Morgens niet naar je email kijken

Eat that frog

Bedenk een dag van tevoren wat de volgende ochtend de belangrijkste en lastigste taak is die al even op jou ligt te wachten en die je nu steeds maar voor je uit blijft schuiven. Doe die als eerste, zodat je ontzettend blij bent wanneer je die taak erop hebt zitten. Gevolg: je bent trots op jezelf en opgelucht dat het nu eindelijk afgerond is. Daarna voel je veel meer motivatie om de rest van je werkzaamheden op te pakken, omdat het lastigste al achter de rug is. ‘Eat that frog’, in de woorden van productiviteitscoach Brian Tracy die deze metafoor bedacht, ofwel: Eet ‘s morgens eerst een levende kikker, dan kan het erna alleen nog maar meevallen.

Dankbaarheid ervaren

Hoewel het verleidelijk is om te kijken naar wat er allemaal niet goed gaat in je job, kun je jezelf trainen om iedere dag voor het slapengaan drie zaken op te schrijven die wel goed zijn gegaan of waar je blij en dankbaar om bent. Vier kleine successen die je behaalt hebt, zoals het afronden van een moeilijke taak of het behalen van je targets, maar ook grote successen, zoals de promotie die je onlangs gekregen hebt of een goed gesprek dat je had met je leidinggevende waar je eigenlijk al weken tegenop zag. Hoe meer jij in de energie van dankbaarheid komt, hoe makkelijker het wordt om gemotiveerd te blijven in je job. En merk je dat je huidige job echt niet aansluit bij jouw talenten, dat je niet voldoende waardering krijgt vanuit het bedrijf of dat de werkomstandigheden voor jou niet meer kloppen? Maak het eventueel intern bespreekbaar. Of praat er eens over met een loopbaancoach. Die kan jou helpen om de job te vinden die helemaal bij jou en jouw vaardigheden past. Hiervoor kan je natuurlijk bij onze A-Lissome loopbaancoaches terecht.

Dankbaarheid ervaren

Hoe gemotiveerd ben jij?

Call to action

Het is heel erg makkelijk om je te verliezen in de ratrace en zo alles te gaan zien als routine. En toch…

Welke energizers ken je en gebruik je regelmatig?

Hoeveel tijd spendeer je aan wandelen per dag?

Welke taken liggen al even op je te wachten en ga je nu als eerste aanpakken?

Hoe dankbaar ben je voor alles wat wel goed gaat en lukt? Benoem minstens 5 zaken van gisteren die je blij gemaakt hebben.

Proost, op een motiverende dag, vol energie,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werkrituelen #motivatie #motivatieproblemenoplossen #eatthatfrog #energie #energizers #positieveenergie #persoonlijke ontwikkeling #rituelen #gemotiveerdblijven

Inleiding

Energizers

Wandelen in je pauze

's Ochtends geen mail checken + Eat the frog

Dankbaarheid ervaren