Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Meer in je kracht staan? Met deze 10 professionele "fuck it" regels!

Fuck-it regels om meer in je kracht te staan

 

Een aantal keren in mijn loopbaan heb ik in situaties verkeerd waar ik het gevoel had dat mijn vleugels werden geknipt, dat ik niet mocht stralen, niet mocht zijn wie ik was, geen succes mocht hebben…

Er heerste een verdeel en heersstrategie en de oh zo gevaarlijke gouden kooi, waarin je afhankelijk bent van je inkomen, was een strop rond mijn keel. Zinnen als ‘je kan het niet alleen’ en ‘wie denk je wel dat je bent’ zijn niet de zinnen die je motiveren om nog veel tijd en energie in een job of werkgever te steken.

Op een gegeven moment heb ik dan ook ‘fuck it’ gezegd en dat heeft me zoveel innerlijke rust gegeven dat ik vandaag durf zeggen dat ik weer in mijn kracht sta en straal (ja hoor dat mag, en ik mag dat zeggen ook :-)), ik het wel alleen kan en de financiële afhankelijkheid niet langer een wapen is dat kan misbruikt worden.

Af en toe durven we dan ook stout zijn en een stok in het hoenderhok gooien. Ook met onze klanten… Waartegen zeg jij soms fuck it?

 

Om meer in mijn kracht te staan zijn er 10 zaken waar ik toen (en nu soms nog bewust) 'fuck it' tegen zeg? Ik deel ze graag met je!

 

Fuck angst

We hebben allemaal angsten, hoewel het niet allemaal dezelfde angsten zijn. De ene is bang om fouten te maken, de ander om afgewezen te worden, …

Wat zou het geven moest je durven zeggen ‘fuck it angst’, ik ga me door jou niet laten doen. Ik ga gewoon achter mijn dromen aan en jij bent enkel een manier om te testen hoe graag ik iets wil. Wat als je die dingen gaat aantrekken die je zelf wenst, omdat je je angst in de ogen kijkt en overwint?

 

Fuck eenzaamheid

Mensen doen zich soms anders voor dan ze echt zijn omdat ze bang zijn dat als ze écht zichzelf zouden zijn, dat anderen hen raar zouden vinden. Het doorgedreven gevolg hiervan zou kunnen zijn dat je eenzaam wordt.

In welke mate heb jij het basisvertrouwen dat alles goed komt? Misschien niet exact op de manier dat jij het wilt. Doe goed, geef anderen wat ze nodig hebben, steun ze, vraag waar ze nood aan hebben… dan zal je nooit eenzaam zijn.

 

Fuck de buitenwereld

Voor mijn mama wil ik…, voor mijn baas moet ik…, We willen zoveel tegemoet komen aan wat anderen van ons verlangen dat we vergeten of verleren om te luisteren naar wat onze binnenwereld eigenlijk verlangt.

Ga in je kracht staan; doe wat goed voelt, voor jou en dit los van wat de mening van iemand anders is. Als je altijd kan terugkeren naar de wereld van je innerlijke zelf en daar meer en meer op kan leren vertrouwen, dat die binnenwereld ook een boodschap heeft, dan heb je de buitenwereld niet meer nodig.

 

Fuck normaal

Netjes binnen de lijntjes lopen, vooral niet opvallen, je kop niet boven het maaiveld steken, niet laten merken dat je slimmer of … bent. Dingen moeten doen op exact de manier die ons gevraagd wordt… daar wordt niemand vrolijk van.

Omarm je zotheid, je creativiteit, je slimheid, je … en heb het lef die te tonen. Lever het resultaat op dat gevraagd wordt maar bepaal je eigen regels. Het 'wat' is belangrijker dan het 'hoe', toch?

 

Fuck afhankelijkheid

Klamp je niet te veel vast aan geld, een lief, de volgende promotie, … probeer zoveel mogelijk onafhankelijk te blijven. Beleef plezier in plaats van constant dingen na te jagen en enkel daarop te focussen. Weet dat dat wat je echt wilt wel zal lukken op een gegeven moment, zonder er te veel nadruk op te leggen.

 

Fuck ja zeggen (tegen de ander)

Ja zeggen tegen iemand anders is neen zeggen tegen jezelf. Ga voor jezelf na of je echt wel ‘ja’ wilt zeggen. Vraag eventueel bedenktijd en kom er dan later op terug.

  • Hoeveel bordjes houd jij tegelijkertijd in de lucht?

  • Is het jouw verantwoordelijkheid om x of y er nog bij te nemen?

  • Als het niet goed voelt, benoem dat dan en doe het niet.

  • Stel je grenzen en zeg als het nodig is nee tegen de ander zodat je ja kan zeggen tegen jezelf, zo ga je ook echt in je kracht staan.

 

Fuck perfectionisme en uitstelgedrag

Wees niet bang om een fout te maken (of zelfs meerdere). Wees dankbaar voor de fouten die je kan maken want dit zijn wijze lessen die je niet snel zal vergeten en die je kan delen met anderen zodat zij niet dezelfde fouten hoeven te maken.

Iets uitstellen omdat je misschien een fout zou kunnen maken is pure zelfsabotage. Idem dito voor iets niet afgeven of opleveren omdat het niet perfect is. Perfectie is wat mij betreft een illusie. We zijn allemaal perfect imperfect. Gelukkig maar. Wat als je het gewoon doet en je merkt dat het moeiteloos en vlekkeloos verloopt? Dan heb je zitten uitstellen voor niets…

 

Fuck kritiek

We zijn zo goed in kritiek geven, op de ander én op onszelf. We zijn niet snel genoeg, niet intelligent genoeg, de ander is niet creatief genoeg, niet lief genoeg, … Stop met jezelf en de ander te bekritiseren.

Ga in je kracht staan en plaats de kritiek die je krijgt ook in perspectief ten opzichte van de complimenten en de positieve zaken die je over je hoort vertellen. Kritiek kan je evengoed zien als een uitdaging van hoe ga ik ermee om of je kan het gebruiken om kleur te bekennen. Focus op je fans en ambassadeurs in plaats van op je criticasters.

 

Fuck eenheidsworst

Jaloezie en anderen iets niet gunnen zijn helaas schering en inslag. Iemand die eens iets anders probeert of anders denkt wordt al snel met de vinger gewezen. Laat dat je niet tegenhouden. Bepaal je eigen strategie, jij mag anders denken. Zorg dat je er staat en straal de pannen van het dak.

 

Fuck je tekort aan zelfvertrouwen

Eigenlijk worden we geboren met voldoende zelfvertrouwen om de wereld aan te kunnen. Het is echter ‘de wereld’ die ervoor zorgt dat velen van ons hun zelfvertrouwen verliezen.

Je bril is als een visbokaal, je moet binnen de lijntjes kleuren, je nagels zijn niet proper, … Welke boodschappen heb jij als kind van je omgeving meegekregen waardoor je zelfvertrouwen een deuk heeft gekregen? Welke boodschappen krijg je vandaag nog steeds?

Vertrouw op jezelf!

 

Call to action

Wanneer is de laatste keer geweest dat jij ‘fuck it’ hebt gezegd? Waartegen was dat dan? Wat was het effect voor jou om dit te doen?

Wat zou het geven moest je nu en dan wat meer fuck it zeggen?

Welke van bovenstaande fuck it regels zou jou het meeste vooruit helpen?

 

Proost op fuck it en meer in je kracht staan!

Alies

 

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#angst #perfectionisme #grenzenstellen #zelfvertrouwen #zelfsabotage