Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 vragen om van nu tot altijd dankbaar te zijn

Hoe kan je dankbaarder zijn?

 

Het kan misschien wel overdreven klinken maar dankbaarheid zorgt ervoor dat ik luchtiger door het leven ga. Ik kies ervoor om vooral te zien wat er wel is, wat er wel goed loopt, … in plaats van het omgekeerde te doen.

Zoals met alles dat je genoeg oefent wordt ook dankbaarheid na een tijd een gewoonte waar je ‘niet meer voor moet werken’.

Heb jij echt meer om over te klagen dan om dankbaar voor te zijn?

Soms heb je gewoon wat tijd nodig om anders naar de dingen te kijken, een pauze te nemen en te appreciëren wat er allemaal is in plaats van verdoofd van de ene naar de andere dag te leven.

 

10 vragen om van nu tot altijd dankbaar te zijn

Hopelijk zetten de volgende vragen je aan het denken, en misschien nog meer, je doen beseffen welke prachtige cadeaus we dagelijks krijgen waar we zelfs niet naar hoeven te vragen maar die we gewoon krijgen door hier aanwezig te zijn.

 

Begin bij het begin

Bij het aanleren van een nieuwe gewoonte is het belangrijk om eenvoudig te beginnen. Te starten bij die dingen die misschien zo voor de hand liggend zijn dat je er niet meer bij nadenkt.

Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar voor het dank boven mijn hoofd, ik ben dankbaar dat er 3 keer per dag lekker eten op tafel staat, ik ben dankbaar dat we in een groene omgeving wonen, ik ben dankbaar dat ik gezond ben, …

Stel jezelf deze vragen. Let wel, het kan goed zijn dat je bij verschillende vragen een zelfde antwoord geeft en dat is helemaal ok!

  • Voor wie ben je dankbaar? (Je mama, papa, broer of zus, zoon of dochter of misschien een stiefpapa of plusdochter? Hoe ziet het met je vriend(inn)en, collega’s, huisdieren?) Voor wie ben je dankbaar? Het kan iemand zijn die dichtbij staat of verder weg, die nog leeft of overleden is, …

  • Waar ben je dankbaar voor in je dichte omgeving? Dit gaat over je fysieke omgeving (eten, auto, stad, de meubels, …), je externe omgeving (de zon die schijnt, de vogeltjes die tjirpen, het hert dat af en toe goededag komt zeggen, de regen, …) net als je emotionele omgeving (wat voel je voor wie of wat voel je dat iemand anders voor je voelt – de liefde van je partner, de dankbaarheid van een klant, de liefde voor je dochter, …)

  • Wat heb je vandaag gedaan dat je leuk vond? (de tijd genomen om je mailbox leeg te werken, een muziekstuk dat je beluisterd hebt, een film die je gekeken hebt, een lekkere lunch die je klaarmaakte, …)

  • Wat heb jij dat anderen niet hebben, en jou dus een gelukkig man of vrouw maken? (eten, drinken, warmte, veiligheid, een bed, een huis, een dure auto, een mooi juweel, …)

  • Wie of wat is echt noodzakelijk in je leven? (schoenen, kledij, een dak boven je hoofd, je partner, …)

 

Verleg je focus en kijk naar binnen

Als je van de buitenwereld evolueert naar je binnenwereld zal je weer heel nieuwe dingen ontdekken. Ook daar zijn er heel wat voor de hand liggende zaken waar we dankbaar voor kunnen zijn. Het is misschien niet altijd even makkelijk om wat dieper te zoeken, vandaar dat we je een aantal vragen geven waar je zelf mee aan de slag kan gaan.

Vragen die je jezelf kan stellen.

  • Maak verbinding met je zintuigen: Wat eet je supergraag? Wat is je favoriete drank? Waar kijk je graag naar? Wat (be)luister of hoor je graag? Wat voel je graag of neem je graag vast? (carpaccio, sint-jacobs-noten, champagne, gin tonic, de poes, bloemen, Ludovico Einaudi, het gefluit van de vogeltjes, een zacht kussen, zand tussen mijn tenen, …)

  • Wanneer heb je je vandaag goed gevoeld? Wat daarin gaf je een goed gevoel? (toen je deze mogen afscheid nam van je partner, de lunch die je klaarmaakte, de collega die je geholpen hebt, het vooruitzicht naar het komende weekend, een onverwacht compliment, …)

  • Wanneer heb je vandaag geglimlacht of gelachen? Wat of wie veroorzaakte dat? (toen je een cartoon in de krant las, bij een onhandig grapje van je baas, wanneer je tijdens je koffie wegdroomde, …)

  • Wie of wat heeft je trots gemaakt vandaag? Waardoor? (hoewel je weinig geslapen hebt ben je toch met de wekker opgestaan, toen je -ook met file- op tijd op kantoor was, omdat je neen hebt durven zeggen tegen een extra verantwoordelijkheid, omdat je beste vriend zijn persoonlijke record bij de marathon verbeterd heeft, …)

  • Waarvoor heeft iemand je bedankt vandaag? (Voor een blog die je lanceerde, voor een compliment dat je gaf, een persoonlijk verhaal dat je deelde, de maaltijd die je breidde, …)

Los van levensveranderende ervaringen zou je op bovenstaande vragen toch een aantal antwoorden moeten kunnen geven. Is dat niet het geval, dan kan je je wellicht de vraag stellen of je met de juiste dingen bezig bent, of de juiste mensen rondom jou aanwezig zijn om een fijne tijd mee door te brengen.

 

Proost, op dankbaarheid

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#dankbaarheid #mindset