Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe koppel je af van werk tijdens de kerstperiode?

Hoe koppel je af van werk tijdens de kerstperiode?

 

Het is voor bijna iedere werknemer een bekend gegeven: Aan het eind van het jaar nog even hard doorwerken en alles afronden voordat de kerstvakantie start. Omdat je tot aan het eind van het jaar heel hard aan het werk bent, kan het zijn dat je job ook in je kerstvakantie nog door je hoofd maalt. Misschien denk je wel na over alle taken die nog op je liggen te wachten in het nieuwe jaar of maak je je zorgen dat je collega’s er een zootje van maken wanneer jij niet aanwezig bent. Je staat stijf van de stress terwijl je vakantie hebt en kerst en nieuw aan het vieren bent. Daarom is het van belang om, voordat je vakantie houdt, alles goed over te dragen en in alle kalmte je laatste werkzaamheden af te ronden. Op die manier kan jij echt afkoppelen van het werk tijdens de kerstperiode en genieten van je welverdiende rust.

In deze blog laat ik je zien hoe je dit op een handige manier doet.

Het kan zo verleidelijk zijn: Toch nog even je e-mails checken om te kijken of er nog werk op je ligt te wachten of te vaak afgeleid worden door je telefoon. Hierom is het aan te raden om al je werkapps en mailprogramma’s tijdelijk van je telefoon te halen totdat de kerstvakantie voorbij is. Als je dat niet ziet zitten kan je alle notificaties afzetten. Dit geeft je rust en niet te vergeten meer tijd die je lekker met je gezin of met vrienden (bij de open haard) kunt doorbrengen. Lekker kletsen of spelletjes spelen onder het genot van een warme tas chocolademelk, of iets anders.

Schakel op tijd je ‘out of office’ in

Voordat je de kerstvakantie ingaat, is het handig om een dag van tevoren al een ‘out of office’ in te stellen in je mail. Dan kan je op je laatste werkdag op je gemak je werkzaamheden afronden. Laat op voorhand aan je collega’s weten dat je afwezig bent en wanneer, zodat ze weten dat je niet bereikbaar bent. Ook als je weer terug bent van vakantie is het slim om de ‘out of office’ mail nog even aan te laten. Zelf zet ik altijd minstens 1 dag als niet beschikbaar bij terugkeer. Vaak duurt het even voordat je er weer inkomt op de eerste werkdag en dan is het fijn als je niet gelijk bedolven wordt onder de telefoontjes en/of Zoomgesprekken. Op die manier kan je door je mailbox gaan, kijken wat de meest belangrijke zaken zijn en met je collega’s afstemmen wat er beslist/gebeurd is tijdens je afwezigheid.

Plan letterlijk tijd in om te ontspannen

De meeste mensen plannen hun werkweek in hun agenda, maar niet hun vakantie. Gevolg kan zijn dat je om die reden toch klusjes aanneemt die last minute nog moeten gebeuren of dat je toch nog een afspraak inplant op een dag waarop je normaal gesproken vrij zou zijn. Maak daarom eens een agenda voor je vakantie. Plan in wanneer je een weekje op wintersport bent, wanneer je een dagje naar de sauna gaat en wanneer je een dag letterlijk niks doet om echt te kunnen ontspannen met bijvoorbeeld een boek. Plan dus niet alleen je werk maar ook letterlijk hoe, waar en wanneer je wilt ontspannen.

Breng tijd door met vrienden en familie

De kerstvakantie is het uitgelezen moment om lekker met familie door te brengen, maar ook om contact op te nemen met de mensen die je al langere tijd niet gezien hebt. Spreek af met vrienden en oude bekenden, ga uit eten, heb mooie gesprekken met elkaar en geniet twee weken van elkaars gezelschap als dat bij je past. Mocht je helemaal niets hebben met kerst of oud en nieuw, voel je dan ook niet verplicht om bij familie op bezoek te gaan. Blijf lekker thuis om in je pyjama foute kerstfilms te kijken of ga lekker een paar dagen op vakantie naar een ander land.

Kies voor uitjes die jou energie geven

Kerst kan voor sommige mensen heel stressvol zijn: om dat uur hier, om dat uur daar, …. Niet iedereen zit erop te wachten om van het ene familiefeest naar het andere te hollen en (dure) cadeaus te kopen waarvan je hoopt dat ze in de smaak vallen. Daarnaast kan je ook genoeg krijgen van het vele eten met teveel glazen alcohol. Maak voor jezelf de rekening op en trek bewust tijd uit voor uitjes die jou ook energie geven. Denk aan lekker wandelen buiten, gezond voor jezelf koken of naar een mooi concert gaan. Plan dat desnoods ook letterlijk in in je agenda dat je die energiegevende uitjes ook echt wel doet.

Deel niet alles op social media

Tegenwoordig is bijna iedereen vergroeid met zijn of haar mobiele telefoon. Door alles wat je meemaakt te willen delen met de wereld, vergroot je je prikkels omdat je geconnecteerd blijft met de buitenwereld. Daarnaast leg je jezelf druk op om mooie plaatjes naar buiten te brengen en misschien wel aan je collega’s te laten zien dat je een perfect leven leidt in je vakantie. Leg je telefoon echt eens een paar uur weg tijdens de kerstvakantie zodat je daadwerkelijk kunt afkoppelen en uitrusten.

Wat als je toch liever werkt tijdens kerst?

Soms blijft het werk maar door je hoofd malen, wat je ook doet en ben je vooral bezig met alles wat er nog af moet na de vakantie. Je kunt dan niet echt genieten en uitrusten tijdens je vakantie. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om toch aan het werk te gaan, al schuilt het gevaar er dan in dat je alle opgebouwde spanning van het werk nooit kunt loslaten en dat je op een gegeven moment opgebrand raakt. Kijk dus goed wat je aankunt en schakel op tijd hulp in wanneer je voelt dat de druk te groot wordt en je niet het gevoel hebt dat het je zelf gaat lukken om af te koppelen van werk tijdens de kerstperiode.

Als je geen collectieve sluiting hebt en je weet dat je je werk niet zal kunnen loslaten, kan je er ook gewoon voor kiezen om verder te werken en later verlof op te nemen.

Hoe ziet jouw verlof of kerstvakantie eruit?

In de drukte van het dagelijkse leven, vooral tijdens de kerstperiode, is het essentieel om bewust afstand te nemen van werk en te genieten van welverdiende rust. Het vinden van de juiste balans tussen werk en ontspanning is niet alleen gunstig voor je fysieke en mentale gezondheid, maar het verrijkt ook de kwaliteit van de feestdagen. Of het nu gaat om het instellen van duidelijke grenzen, het omarmen van mindfulness of het creëren van waardevolle herinneringen met dierbaren, het afkoppelen van werk tijdens kerst is een persoonlijke investering in welzijn. Dus, laten we deze feestelijke periode aangrijpen als een kans om te vertragen, te reflecteren en te genieten van het moment, zodat we met vernieuwde energie het nieuwe jaar tegemoet kunnen treden. Want uiteindelijk draait het niet alleen om het vieren van de feestdagen, maar ook om het vieren van onszelf en degenen die we liefhebben.

We herhalen graag nog eens onze tips ;-)

  • Laat je e-mails links liggen
  • Schakel op tijd je ‘out of office’ in
  • Plan letterlijk tijd in om te ontspannen
  • Breng tijd door met vrienden en familie
  • Deel niet alles op social media
  • Kies voor uitjes die jou energie geven

Proost op een heerlijk verlof en kerstvakantie,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#KerstOntspanning #WerkLifeBalance #Kerstvakantie #OntspannenTijdensKerst #FeestdagenRust #AfstandNemenVanWerk #KerstStressVerminderen #BalansVinden #WerkPauze #KerstVrijeTijd #OntspannenFeestdagen #WerkUitSchakelen #KerstReflectie #VakantieOntspanning #KerstMindfulness #Vakanti #Verlof