Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Verlof nemen is essentieel voor je loopbaan

Verlof nemen - genieten van vakantie

 

... en de andere facetten van je leven!

Ah de zomer! Voor de meeste mensen staat het synoniem met vakantie, mooi weer, niets moeten, …

De ene plant al zijn vakantie al vooruit en als het noodlot toeslaat hebben ze geen dagen meer over. De andere vraagt zich af hoe hij zijn verlof op krijgt en ziet aan het einde van het jaar de overschot van verlofdagen gewoon verdwijnen in de vergeetput want in het nieuwe jaar start je terug met het aantal dagen waar je recht op hebt. Als je van job veranderd bent is het helemaal ok om een goede eerste indruk te willen maken en niet te lang afwezig te willen zijn.

Rust zorgt ervoor dat je productiever zal zijn

Geen of te weinig vakantie nemen kan nefast zijn voor je loopbaan. Misschien niet op het moment zelf, maar later kan het de nodige schade veroorzaken. Te weinig rustpauzes inlassen verlaagt immers je productiviteit en dat gaat niet alleen over het nemen van verlof maar evengoed korte rustpauzes tijdens de dag zijn essentieel.

Als je een loopbaan metaforisch bekijkt, dan is het een lange-duur-loop en geen sprint. De levensverwachtingen zijn beter dan vroeger en de pensioenleeftijd wordt ‘steeds’ opgetrokken waardoor het essentieel wordt dat we ervoor zorgen dat we niet vroegtijdig opbranden. Spaar dan ook wat energie voor later!

In het nemen van een rustpauze, verlof of langer durende vakantie is het dan ook essentieel om voldoende vrijheid te hebben om zelf die momenten van afwezigheid in te plannen. Niemand voelt immers jouw lichaam beter dan jezelf.

Goede leidinggevenden merken op wanneer hun medewerkers toe zijn aan vakantie

Een goede leidinggevende zal de tekenen herkennen dat iemand een rustpauze nodig heeft. Een tijdje geleden was ik bij een klant en een van de medewerkers vertelde dat haar manager haar verplicht had om ziekteverlof te nemen en tot rust te komen voor ze terug kwam naar het werk. De dame in kwestie is een dikke maand thuis geweest voor ze terug aan de slag ging en is haar manager eeuwig dankbaar. Wel moedig van die manager… zou jij het als leidinggevende doen wetende dat de afwezigheid van je medeweker mogelijks een (negatief) impact heeft op het team en de te bereiken doelen en resultaten?

Als je een slechte baas hebt kan je doen wat je wilt om je te proberen bewijzen, het zal toch nooit (goed) genoeg zijn. Ook niet wanneer je op kantoor blijft zonder pauze of verlof. So why bother? Dan kan je er maar beter op aandringen dat ook jij recht hebt op je wettelijke verlof.

Vakantie zorgt voor een betere relatie met je familie, vrienden en lichaam en voorkomt mee een burn-out

Regelmatig afstand nemen is niet alleen goed voor je loopbaan maar ook voor je huwelijk, de relatie met je familie en vrienden, je gezondheid, … Lange dagen op kantoor werken, werk mee naar huis nemen en doorwerken ’s avonds of in de weekenden is voor niemand goed. Een gezonde werk privé balans dringt zich dan ook op, en die is voor ieder van ons verschillend.

Als je een meester bent in het herkennen van de fysieke, mentale, emotionele en spirituele signalen die op een burn-out kunnen wijzen zal je je ook minder schuldig voelen als je er geregeld de stekker uit trekt op het werk, om je batterijen op een andere manier/ergens anders op te laden.

De vraag is dan ook: als je een pauze of verlof neemt, kan je je knop dan omschakelen of blijven er allerhande (bewuste of minder bewuste) zaken spelen in je achterhoofd? Ben je bang om dingen te missen (FOMO: fear of missing out)? Zoals elke angst is dit niet iets realistisch… je mist altijd wel iets. Wie een gezonde werk privé balans heeft leeft meer volgens het principe van JOMO (joy of missing out) en vind het dus helemaal ok om tijdens verlof geen telefoons van klanten op te nemen of niet dagelijks de mail te checken.

Technologie zorgt ervoor dat er meer van je verwacht wordt tijdens je vakantie

Hoe komt het dan toch dat velen het moeilijk hebben om het werk los te laten als ze verlof hebben?

Mobiele technologie heeft langs de ene kant ons leven wel vergemakkelijkt en langs de andere kant maakt het het moeilijker om echt helemaal te deconnecteren. Het is immers niet omdat je overal bereikbaar bent dat je ook moet antwoorden of reageren…

De verwachtingen van je manager kennen en de jouwe ook bespreekbaar maken is ook iets waar het dikwijls misloopt. Verwacht je manager echt dat je elke dag je mails leest of beantwoordt? Of is het helemaal ok voor hem als je aangeeft dat je echt nood hebt om helemaal te kunnen deconnecteren om terug helemaal er tegen aan te gaan als je terug naar het werk komt? Vraag het dus enerzijds en benoem je noden anderzijds. In ieder geval: zorg er tijdens verlofperiode voor dat de professionele contacten tot een minimum beperkt blijven.

Meestal werken we in team verband en als de ene verlof neemt is de andere back-up. Dat wil zeggen dat wie verlof neemt mogelijks nog meer werk(druk) bij zijn collega legt. Schuldgevoel tov collega’s is dan ook dikwijls de oorzaak van het feit dat mensen geen (of te weinig) verlof nemen en als ze verlof nemen niet (helemaal) deconnecteren.

Verlof nemen

Hoe ga jij om met je verlof?

Call to action

Hoe gemakkelijk neem jij verlof? Wat zijn daarin bepalende factoren?

Welke symptomen van burn-out zie je soms bij jezelf opkomen? Of bij anderen? Hoe ga je daarmee om?

Welke van bovenstaande redenen houden je soms tegen om het verlof te nemen dat je zou willen nemen?

Wat ga je anders doen vanaf nu? Wat zou het effect hiervan kunnen zijn op lange termijn voor je loopbaan en leven?

Proost op een formidastisch verlof!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#burnout #verlof #vakantie #deconnecteren

Rust zorgt ervoor dat je productiever zal zijn

Goede leidinggevenden merken op wanneer hun medewerkers toe zijn aan vakantie

Vakantie zorgt voor een betere relatie met je familie, vrienden en lichaam en voorkomt mee een burn-out

Technologie zorgt ervoor dat er meer van je verwacht wordt tijdens je vakantie