Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe maak je optimaal gebruik van je vakantie?

Hoe optimaal gebruik maken van je vakantie?

 

Hoera! Het is (bijna) zover. De vakantie is eindelijk aangebroken. Lekker genieten van zon, bergen, zee en strand met een cocktail of boek in je hand. De cultuur opsnuiven van een land waar je nog nooit geweest bent en samen met je gezin de natuur bewonderen. Iedereen kijkt uit naar een paar weken vakantie, zeker wanneer je een stressvolle job hebt en tijd nodig hebt om bij te komen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je je werk daadwerkelijk thuislaat? Dat je niet stiekem toch wat mailtjes gaat beantwoorden of telefonisch bereikbaar bent tijdens je vakantie? In deze blog geef ik je zeven tips om optimaal gebruik te maken van je vakantie en je werk achter je te laten. Want als jij je werk meeneemt op vakantie, blijft je lichaam namelijk in de werkmodus staan en keer je net zo vermoeid terug naar kantoor als toen je vertrok. Dit is hoe je ervoor zorgt dat je echt kunt ontspannen:

Neem voldoende tijd voor jezelf tussen je laatste werkdag en de dag van vertrek

Niets is zo vervelend als alles op het laatste moment gestrest af moeten ronden. Dat is geen ideale start van je vakantie. Zorg dus voor een goede planning van je werkzaamheden in de laatste week voordat je vakantie start, zodat je op de laatste werkdag nog maar een paar kleine to-do’s van je lijstje hoeft af te vinken. Of kies er voor om de dag voordat je vertrekt ook vrij te nemen. Dan heb je alle tijd om de laatste boodschappen te doen, je koffer in te pakken en uit te slapen. En ben je dus lekker uitgerust op de dag van vertrek.

Spreek je voicemail in en verwijder zakelijke apps

Helemaal geen telefoon meenemen op vakantie is voor veel mensen lastig, maar let er wel op dat je van tevoren je voicemail inspreekt met de melding dat je tijdelijk niet bereikbaar bent. Vertel ook wanneer je wel weer aanwezig bent, zodat dit duidelijk is voor degene die jou probeert te bellen.

Daarnaast is het slim om zakelijke apps die je voor je werk gebruikt, van je telefoon te verwijderen zodat je niet in de verleiding komt om toch even te kijken hoe het ervoor staat. Stap ook uit de groepsWhatsApp van je collega’s, dan wordt je niet meegesleurd in hun verhalen of in de zaken die op kantoor spelen. Laat jezelf gewoon weer toevoegen na je vakantie.

Laat je laptop thuis

Het kan zo verleidelijk zijn: je laptop meenemen om toch even je mail te checken of toch nog even wat werk te verrichten. Ga je toch mails zitten beantwoorden, dan denken je collega’s dat je gewoon te bereiken bent en zullen ze je blijven mailen. Maar dat is niet waarom je vakantie hebt opgenomen, toch? Neem dus sowieso geen laptop mee, maar probeer te genieten van je gezin, je rust, het heerlijke eten, de wandeltochten en de mensen in het land waar je op vakantie bent.

Laat je laptop bthuis

Zet je notificaties uit

‘Pling!’ Daar komt weer een berichtje binnen op Facebook. ‘Plong!’ Weer een connectieverzoek van een collega op LinkedIn met een verzoek aan je voor na je vakantie. ‘Plang!’ Oh een nieuw mailtje…

Social media, mail en andere zaken zorgen tegenwoordig voor een heleboel afleiding. Voor je het weet ben je drie uur verder en zit je nog steeds door je tijdlijn heen te scrollen. Zet tijdens je vakantie al je notificaties uit, zodat je het niet telkens ziet als je een werkmail binnenkrijgt of een privébericht via Facebook van een collega. Je wilt tenslotte genieten van je vrije tijd.

Stel een out-of-office mail in

Voor je zakelijke e-mail geldt hetzelfde als voor telefonisch contact. Laat weten dat je op vakantie bent en zet de datum van terugkomst in je e-mail. Vergeet de onderwerpregel van de mail niet in te vullen. Denk aan een duidelijke zin als: ‘Ik ben op vakantie tot 17 juli en lees geen mails.’ Zijn er veel buitenlandse klanten of collega’s met wie je in het Engels communiceert? Zet er dan een Engelse vertaling onder. Dit kan gewoon heel sec of op een originele manier (op internet zijn er legio voorbeelden te vinden).

Vraag een collega om jouw zaken waar te nemen tijdens je afwezigheid

Heb je een belangrijke functie in het bedrijf waar je werkzaam bent en zijn er zaken die afgehandeld moeten worden, ook wanneer jij op vakantie bent? Zorg er dan voor dat je een collega aanstelt die jouw zaken waarneemt tijdens je afwezigheid. Zet van tevoren een goede overdracht van je werkzaamheden op papier en vraag voor je vertrek goed na of je collega begrijpt wat er van hem of haar verwacht wordt. Schakel deze collega ook in voor noodsituaties. Mocht je collega er echt niet uitkomen en is er iets ernstigs aan de hand, wat alleen jij kunt oplossen, dan kun je eventueel je noodnummer geven.

Geef jezelf twee dagen extra rust na terugkomst

De vakantie zit erop, je bent weer thuis en moet weer heel even landen. Vaak kost het even een paar dagen om weer te acclimatiseren, zeker als je op een verre reis bent geweest. Ga dus niet direct de dag na je vakantie weer aan het werk, maar geef jezelf twee dagen tijd na terugkomst om wat wassen te draaien, bij te komen en nog even van de tijd met je gezin te genieten. Houd daarnaast je agenda de eerste werkweek zo veel mogelijk vrij van vergaderingen, afspraken of belangrijke projecten. Dan kun je je vakantiegevoel wat langer vasthouden, heb je de tijd om eventuele achterstanden weg te werken en een nieuwe planning te maken. Misschien is het zelfs wel mogelijk om de eerste paar dagen vanuit huis te werken, zodat je voldoende ruimte creëert voor jezelf om weer rustig op te starten.

Ben jij klaar om op verlof te vertrekken?

Call to action

De kans zit er dik in dat je de volgende weken 1 of meerdere weken verlof neemt. Dichtbij of misschien zelfs ver weg. Ben jij er klaar voor? Welk van bovenstaande tips moet je echt nog ter harte nemen om onbezorgd op vakantie te kunnen vertrekken?

  • Neem een aantal dagen tussen je laatste werkdag en je dag van vertrek
  • Je voicemail inspreken: je bent niet te bereiken en terug op…
  • Je professionele apps van je GSM verwijderen
  • Zet alle push berichten en notificaties af
  • Berg je laptop thuis veilig op
  • Stel je out of office in
  • Zorg voor iemand die tijdelijk je belangrijkstek taken overneemt, een back-up zeg maar
  • Koop jezelf wat extra rust bij terugkomst

Proost, geniet van je vakantie, je hebt het verdiend!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#verlof #vakantie #volopgenieten #familytime #outofoffice #deconnecteren #onbezorgdopvakantie #vakantiechecklist #vakantiestressvoorkomen #tipsvoorvertrek #zonderstressopvakantie #meteengerusthartopvakantie #zorgeloosvakantienemen #holidays

Inleiding + Neem voldoende tijd voor jezelf tussen je laatste werkdag en de dag van vertrek

Speek je voicemail in, verwijder zakelijke apps en laat je laptop thuis

Zet je notificaties uit en stel een out of office in

Vraag iemand zaken waar te nemen tijdens je afwezigheid + Geef jezelf twee dagen extra rust na terugkomst