Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe ermee om te gaan als je slimmer bent dan je baas?

 

Het is natuurlijk heerlijk om te werken voor een baas waar je veel van kunt leren. Iemand die overziet wat het team nodig heeft, die weet welke talenten en competenties jij bezit en hoe je die het beste in kunt zetten. Plus als dat iemand is die je niet op je vingers tikt als je fouten maakt maar het ziet als een leeropportuniteit, ben je met je gat in de spreekwoordelijke boter gevallen.

Maar wat als je een baas hebt die die vaardigheden niet bezit? Die eigenlijk niet zo goed ziet wat de talenten zijn van zijn of haar medewerkers, die niet goed leiding kan geven en de zaken eigenlijk op een niet zo handige manier aanpakt? Dit laatste komt helaas ook geregeld voor. Veel managers zijn eigenlijk helemaal niet zo goed in strategie, of leidinggeven of hebben niet genoeg kennis van het vakgebied waarin ze hun werknemers en collega’s moeten begeleiden. Is dat wel nodig? En wat zoek je dan juist in je leidinggevende?

In deze blog geef ik je daarom een aantal tips over hoe ermee om te gaan wanneer jij slimmer bent dan je baas. Slimmer in meerdere betekenissen van het woord.

Doe wat jij denkt dat het beste is voor het team of bedrijf

Misschien ziet je baas niet zo snel wat er moet gebeuren en raakt hij of zij het overzicht snel kwijt, maar kan jij dit juist wel heel goed. Laat daarom heel duidelijk blijken op welke manier jij een aanvulling bent voor het team of bedrijf en deel jouw perspectief met je baas. Zie jezelf als iemand die de zwakkere punten van je baas aanvult met jouw sterke eigenschappen en probeer je baas te laten inzien dat datgene wat jij voor ogen hebt, best een goed idee kan zijn. Laat je baas niet merken dat jij vindt dat je beter gekwalificeerd of slimmer bent, maar probeer een middenweg te vinden. Stel hem of haar de vragen waarvan je weet dat je baas daar wel goed antwoord op kan geven en laat zien dat jij sterk bent in het uitvoeren van werkzaamheden die op dat moment prioriteit hebben. Doe dus altijd wat jij denkt dat het beste is voor het team of bedrijf, je hoeft daar niet altijd toestemming voor te vragen. Achteraf zal je baas juist blij zijn met het werk dat je hebt geleverd.

Probeer te kijken naar de positieve eigenschappen van je baas

Misschien erger je je wel steeds vaker aan je baas omdat hij of zij fouten blijft maken en je daardoor wellicht vertraging oploopt. Of je ergert je aan het onbegrip van de ander. Of het feit dat hij niet meer kennis en ervaring heeft dan jij. Probeer toch te kijken naar wat je wel leuk vindt aan je baas. Welke positieve eigenschappen heeft hij of zij? En wat kan je daarvan leren? Bijna ieder mens heeft wel iets moois in zich, iets wat je zou kunnen verbazen. En is het moeilijk om dit op de werkvloer te zien, let dan goed op tijdens teamuitjes hoe je baas zich gedraagt. Is hij of zij heel ambitieus en gedreven? Is hij of zij altijd vrolijk? Heeft hij of zij wel humor? Er is altijd wat positiefs in de ander te vinden, dus probeer daar oprecht naar te zoeken. Je zal merken dat het ook helpt in het opbouwen van een goede relatie met je baas.

Verbreed je netwerk en zoek andere leermeesters

Als je niet voldoende krijgt wat je zoekt van je baas en je uitdaging mist, ga dan op zoek naar andere leermeesters of mentoren. Ga op zoek naar collega’s die al jaren bij het bedrijf werkzaam zijn die jij slim en effectief vindt werken en vraag of je even een uurtje met ze samen mag zitten om je vragen te stellen. Of meld je bij een andere manager en geef de feedback dat je graag je horizon wil verbreden en daarom wil kijken hoe hij of zij het aanpakt op een andere afdeling. Vaak worden dit soort initiatieven alleen maar gewaardeerd en kom je via via weer in contact met andere personen die belangrijk kunnen zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling. En ook heel belangrijk: je hebt niets vervelends gezegd over je baas, dus die zal het over het algemeen als positief opvatten dat je dit soort initiatieven neemt om professioneel te groeien.

Wat moet je vooral niet doen als je slimmer bent dan je baas?

Er zijn ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen wanneer je merkt dat je slimmer bent dan je baas. De job van je baas proberen te stelen bijvoorbeeld. Het wordt door niemand gewaardeerd wanneer jij tegen iedereen negatief bent over je baas, terwijl heel duidelijk is dat jij het liefst zijn of haar job in wilt pikken. Je collega’s of andere leidinggevenden zullen dan ook heel snel een oordeel vormen over jou en dat zal vaak niet zo positief meer zijn.

Sommige bazen weten dat ze fout op fout maken, maar laten hun medewerkers daarvoor opdraaien. Zorg ervoor dat jij niet degene bent die steevast de rotzooi van je baas opruimt en geef het wel aan (ook aan anderen die er belang bij hebben), dat er grote fouten zijn gemaakt. Het is niet de bedoeling om dit te verdoezelen omdat je baas dan pas tevreden met je is.

Probeer je baas ook niet te veroordelen om zijn of haar incompetentie als het op slim handelen of denken aankomt. Jij kunt wel slimmer zijn, maar misschien heeft je baas wel jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, zijn andere kwaliteiten in die specifieke branche belangrijk of kan hij of zij zich wel heel goed inleven in de medewerkers. En dat is natuurlijk ook wat waard. Niet elke leidinggende is een goede people manager (zeker niet als ze uit een puur technische omgeving en/of ervaring komen).

Ben je slimmer dan je baas? Indien ja, hoe ga je ermee om?

Ik probeer zelf altijd een situatie te benaderen vanuit 2 standpunten; het mijne en dat van de ander. Je kan immers van de ander niet verwachten dat hij/zij je gedachten kan lezen, laat staan dat die aan de slag gaat met wat jij hem/haar niet vertelt of vraagt…

Het kan heel erg goed zijn dat je baas niet slimmer is dan jou. Toch is hij/zij je baas, voor welke reden dan ook dus hoe kan je ervoor zorgen dat je toch goed kan samenwerken?

Wat verlang of verwacht je van je baas? Hoe kan je dat met hem of haar bespreekbaar maken? En als je wat je verwacht niet bij hem of haar kan vinden is hij/zij bereid je te steunen in het vinden van wat je verwacht bij iemand anders?

En stel je je nu eens voor dat jij in zijn of haar schoenen staat en je medewerkers vinden zichzelf slimmer dan jou… Hoe wil jij dat je medewerkers dan met je omgaan? Wat kan je daarvan leren in je eigen gedrag naar je eigen leidinggevende toe?

Proost, op een fijne samenwerking,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#slimmerdanjebaas #intelligent #incompetent #leidinggeven #leadership #dosanddonts

Inleiding

Doe wat jij denkt dat het beste is voor het team of het bedrijf

Probeer te kijken naar de positieve eigenschappen van je baas

Verbreed je netwerk en zoek andere leermeesters

Wat moet je vooral niet doen als je slimmer bent dan je baas?