Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 leidinggevende types

Welk type leidinggevende ben ik?

 

Een goede rechtstreekse baas zegt veel over hoe lang je in een job zal blijven. Zit jij vast aan het verkeerde type baas? Kijk je huiverachtig uit naar een volgend moeilijk gesprek? Hoe kan je de verschillende soorten leiders herkennen en ermee interageren?

Ben je een HR director? Hoeveel impact heb je dan echt op de CEO? Is het voor jou mogelijk om de CEO te beïnvloeden richting de juiste HR agenda ten voordele van de organisatie? Heb jij meer impact dan buiten je HR domein?

Wat bij alle andere functies? Hoeveel impact heb je zelf op je leidinggevende?

Hoe komt het toch dat het niet zo simpel is om de impact te hebben dat je wilt hebben? Een van de redenen zou kunnen zijn dat je niet begrijpt met welk type leidinggevende je te maken hebt. Er bestaat niet 1 type leidinggevende, of 1 type baas, laat staan 1 type CEO. Er zijn er zeker 6.

Elk type leidinggevende heeft zijn eigen motivatoren, sterktes en uitdagingen, meerwaarde voor het team, ontwikkel punten, …. Dit zijn de 6 types: de commerciële uitvoerder, de 'financiële waarde '-gedrevene, de ondernemer, de corporate ambassadeur, de wereldwijde missionaris en de kampioen van het volk.

Het is fundamenteel om te begrijpen met welk soort leidinggevende je te maken hebt en hoe jouw rol kan passen in het leiderschap van je baas. Dit bepaalt hoeveel vrijheid je zal hebben en of je rol eerder uitvoerend is, adviserend en/of als vertrouwenspersoon.

Weten welk type je leidinggevende is geeft je handvaten om met hem of haar te communiceren.

 

De 6 types leidinggevenden

 

CEO type: Commerciële uitvoerder

Focus: Resultaten

Maatstaf voor succes: Business indicatoren

Typische trekken: Drijvende focus is de beste te zijn in zijn of haar vakgebied, niet aflatende focus en aandacht voor detail; geïnteresseerd in performantie management.

 

CEO type: ‘Financiële waarde’- gedrevene

Focus: Aandeelhouders waarde

Maatstaf voor succes: Winst per aandeel

Typische trekken: Heeft begrip van de belangrijkste waarde statistieken van zijn of haar industrie, richt zich op transacties en portfolio desinvesteringen; HR wordt gezien als een noodzakelijk kwaad.

 

CEO type: Zakelijk ondernemer

Focus: Persoonlijke missie

Maatstaf voor succes: Cash geld

Typische trekken: Wil iets bewijzen, gelooft dat er een betere manier is, zoekt naar baanbrekende opportuniteiten, het bedrijf en ‘werk’ is zijn/haar leven, ziet HR als diegene die voornamelijk aanwerft en afdankt.

 

CEO type: Corporate ambassadeur

Focus: Maatschappij

Maatstaf voor succes: Marktkapitalisatie

Typische trekken: Globale visie op maatschappelijke impact; opereert op het geopolitieke vlak; transformeert industrieën

 

CEO type: Wereldwijde Missionaris

Focus: Zakelijk potentieel

Maatstaf voor succes: Holistische beheersmaatregelen

Typische trekken: Persoonlijke missie om een significant verschil te maken; bedrijfsmissie om hun bedrijf mee groot te maken

 

CEO type: Kampioen van het volk

Focus: Mensen en cultuur

Maatstafvoor succes: Engagement

Typische trekken: Vriendelijk, ‘knap’, uitstekend communicator; warm, heeft sterke waarden; groot fundamenteel geloof in mensen.

 

Moedige gesprekken aangaan

Op welke laag je in de hiërarchie je ook zit, of in welke functie dan ook, op een gegeven moment zal je al je moed bijeen moeten rapen en gewoon het gesprek eens aangaan. En hiervoor moet je toch een soort van relatie aangaan met je leidinggevende. Geen volwassen – kind relatie waarbij de ouder alles het beste weet en het meest autoriteit heeft en het kind moet luisteren en doen wat de ouders zeggen. Wel een volwassen - volwassen relatie waar beiden evenwaardig zijn, er respect en vertrouwen is en verantwoordelijkheid wordt genomen door beide partijen.

Wat zouden mogelijks moeilijke gespreksonderwerpen kunnen zijn? Aangeven dat een van je teamleden niet goed functioneert en beter vertrekt, uitleggen dat je bepaalt gedrag niet apprecieert (en waarom niet), blinde vlekken van je leidinggevende bespreekbaar maken, een initiatief verdedigen dat je leidinggevende niet wilt.

Hiervoor moet je echter de moed hebben om te investeren in deze relatie en je eigen persoonlijke ontwikkeling Ben jij ook bereid om te luisteren naar jou blinde vlekken, ter horen welk gedrag van jou ze niet appreciëren, …?

Denk je niet dat je leidinggevende je initiatief alleen maar met handgeklap onthaalt als je hiermee je afdeling en misschien de organisatie in zijn geheel helpt groeien?

Herwerkte versie naar een voorbeeld uit ‘HR magazine’ (september 2015)

 

Call to action

Welk type leidinggevende is je baas volgens jou? Hoe moet jij je gedrag dan aanpassen om die relatie te beginnen bouwen? Welke stap moet je daar als eerste voor zetten? Tegen wanneer wil je dat doen? Wie kan je hierbij helpen?

Welk type leidinggevende ben jij ‘vandaag’ voor je teamleden? Welk type leidinggevende zou je willen zijn? Wat moet er dan veranderen? Welke stappen moet je hiervoor zetten?

 

Proost op een fijne leidinggevende!

Proost op een fijne leidinggevende zijn!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#leiderschap