Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Schrijf een ‘werken met mij als baas’ handleiding

Schrijf een ‘werken met mij als baas’ handleiding

 

Productiever samenwerken als team wil iedere teamleider, manager of ondernemer waarschijnlijk wel, maar hoe pak je dit effectief aan? Er zijn allerlei mogelijkheden om de productiviteit van de onderlinge samenwerking drastisch te verbeteren. Eén van die opties is het maken van een handleiding ‘werken met mij als baas’, waar je duidelijk maakt op welke manier jij het liefst samen aan de groei van het team en bedrijf wilt werken. Dit kan ook ineens een ingang zijn om ook te vragen dat je teamleden een zelfde soort handleiding voor zichzelf maken. Hoe je zo’n handleiding maakt en waar je op moet letten, ontdek je in deze blog! 

Doe een persoonlijkheidstest

Om je zelfbewustzijn te vergroten is het aan te raden om eens een persoonlijkheidstest te doen om jezelf beter te leren kennen. Tegenwoordig zijn er een wereld aan persoonlijkheidstesten. Honderden kun je gratis online maken, maar vaak mist hierin de benodigde diepgang. Als je dus echt serieus overweegt om flinke stappen te zetten om de productiviteit als team op te krikken, dan is het slim om hierin te investeren. Dit kan al dan niet met een coach. Kijk wat het je oplevert en niet zozeer wat het je kost. 

Zo’n persoonlijkheidstest zegt niet alles over jou als persoon, en toch, het is wel een goed begin om over jezelf na te denken. De persoonlijkheidstest van MBTI of Insights Discovery of The big 5 is een aanrader en kan je goed op weg helpen. 

Ik kan mij goed voorstellen dat je wellicht een beetje sceptisch bent over in hoeverre je zo’n uitslag van een test kan vertrouwen. Daarom adviseer ik ook om meerdere testen te maken. Dit kan dus zowel gratis als betalend, want zo krijg je van meerdere testen een completer beeld van jezelf. 

Het draait niet alleen om je persoonlijkheid 

Om in werkelijkheid écht de productiviteit in jouw team te verhogen, speelt meer dan alleen jouw persoonlijkheid een rol. Ervaringen uit je verleden zijn ook enorm zinvol: wat heb je allemaal al geleerd en gedaan? Ervaar je nu ook plezier in dat werk? En waarin heb je nu een dagelijkse routine opgebouwd? 

Hier blijft het niet bij, want talenten en vaardigheden tellen ook mee. Welke opleidingen heb je gedaan? Welke diploma’s heb je behaald? Waar ben je goed in geworden in de loop van de jaren? 

Maar denk ook aan je passies: waar krijg jij energie van? Welke impact wil je maken om een positieve bijdrage te leveren aan een mooiere wereld? Wat zijn de dingen waar jij je druk over kan maken en dus per direct wil aanpakken en verbeteren? 

Ontdek meer dan je persoonlijkheid

Vertel jouw team hoe je het liefste werkt 

Vergelijk een “werken met mij als baas” handleiding met handleiding van een IKEA-kast als je die in elkaar wil zetten. Leg stap voor stap uit hoe jij het liefste werkt: liever mail of telefoon? Eerst koetjes en kalfjes of to the point? Diplomatisch of hoeft dat niet? Hoe weten je mensen dat ze je niet mogen storen? …

Wanneer je dit eenmaal helder in beeld hebt, is het belangrijk om met je collega’s te delen wat volgens jou de ideale manier van samenwerken is. Dit met als doel dat jij als teamleider of manager helemaal in je kracht staat en ondersteund wordt waar nodig. 

Een handleiding helpt niet alleen jou als manager, maar ook jouw werknemers om het samenwerken met jou als baas aangenamer te maken. Plus die handleiding helpt nieuwe mensen in je team dat ook te begrijpen en je niet te storen op ongepaste momenten.
Niet gestoord worden helpt je namelijk zo enorm met je concentratie. Jij wilt toch ook goed samenwerken?

Waarom is het zo waardevol dat je werknemers zich (wat) aanpassen aan jou? Ongetwijfeld heeft iedereen zijn eigen voorkeuren als het gaat om communicatie en samenwerken, maar als leider van een groeiende organisatie zou je ervan uit kunnen gaan dat jouw rol en tijd enorm kostbaar is. Hierdoor wil je geen tijd verspillen met miscommunicatie. 

Bovendien is het personeelsverloop hoger dan ooit, dus is het slim om de regie in eigen handen te nemen, zodat je met een helikopterview alles kan aansturen. 

Wat schrijf je in een handleiding “Werken met mij als baas”?

Laten we voor het gemak aannemen dat jij Jasper heet en de baas bent van een goedlopend groeiend team. Wat kun je dan vermelden in zo’n handleiding “Werken met mij als baas”?
Hieronder vind je enkele voorbeelden ter inspiratie: 

  • Informatie altijd kort en bondig delen. Als ik meer info nodig heb, vraagt ik er wel om.
  • Als de deur gesloten is mag je me niet storen – dit is voor mij tijd om te kunnen doorwerken aan bepaalde zaken.
  • Stuur mij per taak één e-mail in plaats van alles in één e-mail, want dit bespaart mij veel tijd. Vragen kunnen wel gebundeld worden.
  • Plan nooit afspraken in vóór 10:00 ‘s ochtends, want dan ben ik mijn kids naar school aan het brengen.

 

Let op: jouw handleiding hoeft niet hetzelfde te zijn als in het voorbeeld hierboven. Het gaat erom dat jij er één speciaal voor jou maakt. Het gaat erom wat voor jou werkt. 

Naast je eigen medewerkers is het ook slim om andere zakenpartners waar je veel mee samenwerkt uit te leggen hoe jouw persoonlijkheid eruit ziet. Wat je wel en niet wilt. En vraag hen ook naar hun handleiding zodat jij daar rekening mee kan houden.

Hoe je persoonlijke handleiding schrijven?

Wat is jouw handleiding?

Call to action

In dit artikel heb ik toegelicht wat de kracht is van een “Werken met mij als baas” handleiding en hoe je dit als effectief middel kan inzetten op de werkvloer om als team beter te communiceren en samen te werken. 

Welke inzichten neem je mee uit deze blog?

Wat wist je eigenlijk al?

In welke mate pas je dat ook al echt toe?

Als je dat nog niet toepast, wat houdt je tegen?

Wat is totaal nieuw voor je?

Wat zou je hiervan graag gaan toepassen?

Welke eerste stap kan je hiertoe al zetten?

Hoe kan een loopbaancoach je hiermee helpen?

Alle onderdelen die nodig zijn voor een 'hoe met mij als baas werken' handleiding kunnen aan bod komen tijdens deze begeleiding. Dit bevat bijvoorbeeld:

  • persoonlijkheid en eigenschappen die op jou van toepassing zijn
  • communicatie: welke stijl hanteer je en welke vaardigheden heb je al ontwikkeld?
  • talenten: welke heb je en hoe zet je ze in?
  • passies: ontdek welke het zijn
  • waarden en waardenpatronen
  • ...

En dit kan op een 50-tal locaties in Vlaanderen, of online bij een van onze professionele loopbaancoaches.

Dit kan ook met de VDAB loopbaancheques waar je 80 euro in totaal voor 7 u betaalt, of zonder de loopbaancheques.

 

Loopbaanbegeleiding dicht bij huis

Proost, op een productieve samenwerking!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#samenwerking #productiviteit #communicatie #team #persoonlijkheid #persoonlijkheidstest #handleiding #effectiviteit #werk #leidinggeven #leiderschap #groei #helderheid

Doe een persoonlijkheidstest

Het draait niet alleen om je persoonlijkheid

Vertel jouw team hoe je het liefste werkt

Welke ingrediënten bevat zo'n handleiding?