Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Geheimen achter geluk op het werk

Geheimen achter geluk op het werk

 

Werkplezier op zijn best.

Gelukkig is er de afgelopen jaren bij bedrijven en organisaties steeds meer aandacht gekomen voor de intrinsieke motivatie van medewerkers. Het idee dat je elke job maar aan moet pakken, simpelweg omdat er brood op de plank moet komen, is inmiddels al lang achterhaald. We willen tevreden zijn en met plezier naar ons werk gaan. Je wilt waarschijnlijk ook het gevoel hebben dat je iets waardevols toevoegt aan de samenleving door voor een specifieke job te kiezen die hieraan bijdraagt en een duidelijke boodschap verkondigt. Een gedeelde visie in het bedrijf draagt bij aan het werkgeluk dat je zult gaan ervaren.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere ‘geheime’ factoren die bij kunnen dragen aan meer werkgeluk en plezier. De belangrijkste zijn autonomie, verbinding en waardering. Ontbreekt één van de drie in je huidige job? Dan is er een grote kans dat je je niet gelukkig voelt op je werk en kun je er eens over nadenken om te switchen naar een job waar deze drie factoren wel aanwezig zijn.

Autonomie

Autonomie is de ruimte die je krijgt op je werk om zelf te kunnen bepalen wat je doet. Je leidinggevende vertrouwt erop dat jij goed bent in je job en dat je je werk op tijd af hebt. Er wordt door hem of haar wel gestuurd op resultaten, maar de invulling van de werkzaamheden en de details ligt bij jou: het hoe, het waar en het wanneer. Niemand kijkt constant op je vingers, zodat jij je werk op je eigen manier uit kunt voeren.

Wanneer je geen autonomie zou hebben in je job, bemoeien mensen zich constant met de manier waarop jij je werk moet doen, wordt elke fout die je maakt afgestraft en heb je geen enkele bewegingsvrijheid. Met ziekte of burn-out tot gevolg.

Autonomie is dus een enorm belangrijke factor voor het ervaren van meer geluk op je werk. Wanneer jij de zaken aan mag pakken op een manier die voor jou werkt en het wordt ook nog eens gewaardeerd, haal jij het meeste vertrouwen en voldoening uit je job. Je voelt je competent en kunt je unieke talenten en vaardigheden inzetten voor het bedrijf. Als je de jou gegeven autonomie goed inzet, groei je persoonlijk ook nog eens razendsnel en kun je al snel een betere positie gaan bekleden binnen het bedrijf waar je nu werkzaam bent, als je dat wilt natuurlijk.

Autonomie

Verbinding

Net zo belangrijk als autonomie, is het hebben van plezier en verbinding met je collega’s. Een goede sfeer onderling zorgt absoluut voor het ervaren van meer geluk op je werk. Als sociale wezens hebben we behoefte aan erkenning van de mensen met wie we dagelijks omgaan. Want hoe sterker een team verbonden is met elkaar, hoe leuker ze het met elkaar hebben en hoe beter ook de resultaten voor het bedrijf zijn waar ze werken. Er kunnen dan ook gemakkelijk diepgaande vriendschappen ontstaan. Een echte win-win situatie dus. Als werknemer is het belangrijk om lol te maken met je collega’s, toffe teamuitjes te organiseren samen, of ludieke acties te verzinnen op het werk wanneer er bijvoorbeeld iemand jarig is (denk aan het meenemen van taart of het organiseren van een gezellige verrassingsdrink op de vrijdagmiddag). Wanneer je happy bent met je collega’s, ben je namelijk ook beter bestand tegen stress en ziekte en ga je iedere dag met meer enthousiasme naar je werk.

Wanneer je op dit moment nog met lood in je schoenen naar je werk gaat, kun je eens kijken naar je nabije collega’s. Geven ze je energie of zijn er ook mensen die je veel energie kosten? Kies er bewust voor om vooral met de mensen om te gaan die positief in het leven staan en die jou energie geven, dan zul je zien dat je weer meer plezier krijgt in je job.

Waardering

Heb jij weleens een job gehad waar je nooit werd bedankt voor al het werk dat je had gedaan? Waarin je altijd tekort schoot of enkel en alleen te horen kreeg van je leidinggevende of collega’s wat je verkeerd deed? Waardoor je op je tenen ging lopen en er juist zaken mis gingen omdat je dat krampachtig probeerde te voorkomen? Waar je nooit trots op jezelf kon zijn, maar je jezelf een loser voelde omdat het toch nooit goed (genoeg) was wat je deed? Dat is natuurlijk voor niemand een fijne werkomgeving en sfeer.

Want hoe fijn is het als je wel af en toe een complimentje krijgt van je leidinggevende voor het werk dat je hebt afgeleverd? Als je als persoon wel wordt gezien en gehoord en er ook ruimte is voor je eigen inbreng omdat daar prijs op wordt gesteld? Dat laatste klinkt als een aangename werksituatie waar je je gelukkig voelt, dat eerste klinkt als een situatie die je liever kwijt dan rijk bent. Als je regelmatig een compliment krijgt of positieve feedback van je leidinggevende/manager of collega’s zorgt dit ervoor dat je nog productiever wordt en je best blijft doen. Ze geven jou namelijk consequent het gevoel dat je je werk goed doet en waardevol bent voor het bedrijf. En wie wil dat nu niet.

Waardering

Zo vind jij geluk op het werk

Call to action

Hoeveel geef je je huidige job op een schaal van 0 tot 10 op 10 voor autonomie?

Hoeveel geef je je huidige job op een schaal van 0 tot 10 op 10 voor verbinding?

Hoeveel geef je je huidige job op een schaal van 0 tot 10 op 10 voor waardering?

Je antwoord met het laagste cijfer…

  • Wat kan je er zelf aan doen om ervoor te zorgen dat dat cijfer in de toekomst naar boven gaat?
  • Wat moet je daarvoor bespreekbaar maken?
  • Met wie?
  • Wanneer zal je deze actie ondernemen of dit gesprek voeren?

Hoe kan een loopbaancoach je hierin begeleiden?

In een 50-tal locaties in Vlaanderen vind je A-Lissome loopbaancoaches, die allemaal op maat werken. Of je kan ervoor kiezen om online begeleid te worden. Er zal dus zeker een kwalitatieve loopbaancoach in je buurt zijn.

Wat zijn gespreksonderwerpen

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Loopbaancoach in je buurt

Proost, op heel veel werkgeluk

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#gelukophetwerk #werkgeluk #werkplezier #autonomie #waardering #verbinding #gelukstips