Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 manieren van denken die je werkgeluk vernietigen

Manieren van denken die je werkgeluk vernietigen

 

Het impact van je denkpatronen op je werkgeluk.

Vernietig je je eigen werkgeluk zonder dat je het zelf beseft? Laten we eens kijken naar 5 redenen waaraan het zou kunnen liggen, en eis stilaan je werkgeluk terug op!

 

Je zal gelukkiger zijn eens je je doel bereikt hebt

Je zal gelukkiger zijn als je met die firmawagen mag rijden? Of promotie gekregen hebt? Of misschien als je dat project tot een goed einde gebracht hebt? Fout! Ondertussen is het dus normaal om minder gelukkig te zijn omdat je die firmawagen nog niet hebt? Of die promotie nog niet de jouwe is? Of omdat je nog maar halverwege het project zit? Fout!

Nochtans is dit in vele gevallen de manier waarop we naar doelstellingen kijken. We zullen pas gelukkig zijn als we die doelstelling bereikt hebben. In welke mate klopt dat echt? Ook al weten we dat een afgerond project of firmawagen geen voorwaarde tot geluk zijn, toch zijn we erdoor geobsedeerd.

Deze geluksparadox (zeg maar gerust valkuil) houdt namelijk zichzelf in stand. Wat gebeurt er als je dat project met glans afrondt, of die promotie fier aanvaardt? Dan stel je gewoon een nieuw doel en heb je weer een reden om ‘ongelukkig’ te zijn want je hebt dat doel nog niet bereikt.

We kunnen gelukkig zijn nu én later! Waarom wachten op het ‘materialiseren’ van een doel om gelukkig te zijn? Ik heb vandaag genoeg (bereikt) om daar al gelukkig mee te zijn! Jij ook, denk er maar eens goed over na!

 

Je komt je beloftes aan jezelf niet na

Je weet dat je meer tijd moet besteden aan je werk-privé balans, maar doet het niet. Je weet dat je minder streng voor jezelf moet zijn, maar bent dat niet. We willen zoveel en maken er toch geen werk van. Als gevolg hiervan, ga je je schuldig voelen.

In zekere mate is de reden 'dat je niet doet wat je denkt dat je moet doen' te wijten aan het feit dat je niet weet wat je juist moet doen om te slagen in je opzet.

Stop met jezelf te beroven van geluk, en ontdoe je van het schuldgevoel omdat je weet dat je X zou moeten doen, maar niet doet. Als je de juiste motivatie en aanpak vindt, die passen bij jou, kan je (bereiken) waar je van droomt.

 

Je zit in de slachtoffer rol

Je hoeft niet in een co-afhankelijke relatie te zitten om je als een slachtoffer te gedragen. Stel dat je zegt of denkt "ik kan dit of dat niet", dan zit je in de slachtoffer rol. Wat je mogelijks niet weet is dat de slachtoffer rol je wel het ene en andere kan opleveren. Vb als je te veel werk hebt en tegen iedereen hierover kan opscheppen :-). Er is ook een keerzijde aan de medaille. De vraag die je moet stellen is dus niet alleen ‘wat zijn de voordelen voor mij als ik in deze slachtoffer rol blijf?’ maar ook ‘wat zijn de risico’s ervan?’. In de meeste gevallen zal je opmerken dat de slachtoffer rol op het werk je klein houdt en je kans op geluk beperken. Controle nemen is wat je kan doen om het touw terug in handen te krijgen.

 

Je ziet de betekenis van jaloezie niet

Heb je een gevoel van jaloersheid of afgunstigheid? Dat is omdat de andere persoon ofwel heeft wat jij niet hebt of iets doet wat jij ook zou willen doen. Jaloezie toont gewoon datgene aan wat je wilt en wat je nog niet nastreeft. De beste manier om komaf te maken met jaloerse gevoelens? Onderneem actie in de richting van wat jij wilt! Durf ook uitspreken wat je wilt...

 

Je rationaliseert je slechte gedrag

Ieder van ons liegt wel eens, de ene gebruikt een leugentje om bestwil, de ander zal botweg liegen. Studies hebben ook bewezen dan de meesten onder ons ‘leugenaars’ zijn. Ook al beschouwen we liegen als iets negatiefs, we gaan er nochtans niet van uit dat we daarom slechte mensen zijn. Hoe kan dat nu?

Wetenschappelijk heet dit ‘rationalisatie’ of ‘cognitieve dissonantie’. Hoe meer we zaken doen die negatief gepercipieerd worden/zijn, hoe meer we geneigd zijn om die dingen ook te blijven doen (mogelijks in het geniep). Hoe meer we die dingen blijven doen, hoe moeilijker het zal zijn om geluk te ervaren. Maak komaf met minder goed gedrag en geef jezelf op die manier meer kans op geluk.

 

Call to action

Als je dit zo gelezen hebt, wat zijn de acties, al zijn het kleine, die jij zal nemen om je geluk stilaan terug op te eisen? Ik ben benieuwd naar jullie commentaren.

Met welke mindset of manier van denken kijk jij naar je werk en werkgeluk?

Welke gedachten heb jij die je levensgeluk in de weg staan? Of een doorbraak op je werk? Of een volgende stap in je loopbaan? Of het laten dragen van je bedrijfsvisie door je medewerkers? ... Als coach kan ik je daarbij helpen. Aarzel dus niet om contact met me op te nemen!

 

 

Proost, op positief denken,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #genoeg #motivatie #actie #slachtoffer #controle #jaloezie #mindset