Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 gedachten die bij gelukkige mensen niet spelen

Welke gedachten spelen niet bij gelukkige mensen?

 

Gelukkige mensen bekijken het leven dikwijls vanuit een iets rozere bril in vergelijking met hun minder positief ingestelde soortgenoten. Welke zijn de valkuilen qua gedachten die we beter vermijden om ervoor te zorgen dat ze ons geluk niet ondermijnen? Hieronder 6 gedachten die bij gelukkige mensen niet spelen. Steken ze de kop toch op, dan geven deze coaching tips aan wat je eraan kan doen om stilaan je geluk terug op te eisen!

 

Dit is allemaal slecht

Het gezegde ‘wat je aandacht geeft groeit’ bestaat niet voor niets. Geef je aandacht aan de minder leuke dingen in het leven dan zullen dat de zaken zijn die overheersen.

Wil je daarentegen meer goede dingen in je leven? Denk dan minder na over wat er nog niet is, over het ‘slechte’ en richt je op wat er wel al is, richt je op het goede, ... je zal zien dat je er uiteindelijk een positiever, gelukkiger gevoel aan over houdt.

 

Mensen zullen me niet leuk vinden

Herken je dat? Een mooie jonge dame of knappe jonge heer die bijvoorbeeld een restaurant binnen stapt en ‘alle hoofden’ draaien in die richting... Welke mindset denk je dat deze jonge dame en heer hebben? Zeker niet ‘mensen zullen me niet leuk vinden’ want dat zou van hen afstralen.

Met op voorhand al te denken dat mensen je niet leuk zullen vinden beland je automatisch in een self fulfilling prophecy. We zijn dan wel zelfbewust en verwachten niet veel voor onszelf. Echter, als je juistert naar de woorden van Katie Byron is niets minder waar. Ze zegt namelijk "Als ik een ruimte binnenga, weet ik dat iedereen in die ruimte me leuk vindt. Ik ga er enkel van uit dat ze dat nog niet weten."

Hoe zou jij je voelen moest je altijd van die gedachte kunnen uitgaan? Op welke manier zou jij dan bijvoorbeeld een restaurant binnen wandelen?

 

Ik ben altijd voor alles de schuldige

Jij bent je enige bron! Dat is ineens de reden dat je jezelf als een zeer waardevolle diamant moet behandelen. Neem niet altijd van alles de schuld op jezelf om snel tot oplossingen of consensus te komen. Neem afstand van de situatie en bekijk objectief en factueel wat er gebeurd is. Soms is het misschien je schuld, en soms ook niet. Het belangrijkste is echter: ‘wat kan ik hieruit leren voor de toekomst?’ en ‘wat is de eerste stap die ik kan zetten?’. Deze attitude verwijst ook naar het ‘learner path’ op de ‘choice map’ van Marilee Adams in haar boek ‘Change your questions, change your life’.

 

Ik wil alles NU

We kennen die interne gedachte allemaal wel: we willen iets, en we willen het NU. Een marathon gaan lopen? Een nieuwe handtas? Eens we het in ons hoofd halen kunnen we niet wachten om dat doel te bereiken. Het moet er eigenlijk NU al zijn. Als je echter vandaag alles zou krijgen/hebben/bereiken wat je wil, wat heb je dan morgen nog te wensen?

Stel dus realistische doelen en geniet van de weg ernaar toe.

 

Ik moet nog zoveel doen

Een absoluut recept voor ontmoediging? Jawel, enkel zien wat er nog moet gebeuren. Deze slechte gewoonte verhoogt drastisch je kansen op het opgeven van je droom want ‘die ligt nog zover weg’. Als je in de plaats daarvan je aandacht een beetje meer richt op de dingen die je tot nu toe wél al bereikt hebt - wat je geleerd hebt, de fijne mensen die je ontmoet hebt, de collega die je hebt kunnen verder helpen, de stappen die je al genomen hebt richting je droom...- dan heb je een meer holistische kijk op waar je écht staat en voel je je niet overweldigd of machteloos wanneer je vooruit kijkt.

 

Ik moet mezelf bewijzen

Het gevoel hebben dat je jezelf moet bewijzen is een veel voorkomende valkuil en ook ikzelf ben daar soms schuldig aan. De onderliggende vraag die dan gesteld zou kunnen worden is: "Wat is het dat je mist waardoor je denkt dat je jezelf moet bewijzen?".

Het eerlijk beantwoorden van deze vraag zal je meer rust geven, je eigenwaarde verhogen en een gelukkiger gevoel bezorgen.

 

Call to action

Welke van bovenstaande tips zal je volgende week onder je aandacht houden? Hoe zal je dit praktisch doen?

Wat zou voor jou het effect zijn moest je bovenstaande belemmerende gedachten niet meer hebben?

Ik ben benieuwd naar jullie commentaren.

Heb jij soms ook een duivels stemmetje dat je naar beneden haalt en waar je iets aan wilt doen? Aarzel niet om me te contacteren.

 

Proost, op naar meer geluk!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#mindset #calltoaction #geluk #versterkendegedachten