Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 favoriete vragen om het ijs te breken

 

Je kent ze vast wel, die tenenkrommende voorstelrondjes wanneer je net een nieuwe job hebt aangenomen of wanneer je in een vergadering zit met mensen die je nog niet zo goed kent. Er wordt je gevraagd of je ook een leuk weetje over jezelf wilt delen, maar zwetend zit je te wachten tot je aan de beurt bent en je kunt eigenlijk niet zo snel iets leuks bedenken. Herkenbaar? Dan is het handig om van tevoren een aantal vragen voor te bereiden die je aan je collega’s kunt stellen, maar die je ook zelf kunt beantwoorden. Hiermee breek je al snel het ijs en komen de mooiste verhalen naar buiten. Zo leer je elkaar snel en goed kennen.

In dit blog geef ik je een aantal tips die je kunt inzetten en krijg je uiteraard de 10 vragen cadeau die je altijd in kunt zetten tijdens een voorstelronde.

Kies per situatie een gepaste vraag

Wanneer je een vraag stelt of wanneer de vraag aan jou wordt gesteld, geef/neem dan je tijd om een goed antwoord te formuleren. Denk er goed over na en deel vervolgens je verhaal. Ga niet haasten omdat je denkt dat het antwoord niemand interesseert of omdat je je enigszins nerveus voelt. Ook jij mag er zijn. Het is dus belangrijk dat iedereen echt naar elkaar luistert en oprechte interesse toont.

Haast je niet en luister

Wanneer je een vraag stelt of wanneer de vraag aan jou wordt gesteld, geef/neem dan je tijd om een goed antwoord te formuleren. Denk er goed over na en deel vervolgens je verhaal. Ga niet haasten omdat je denkt dat het antwoord niemand interesseert of omdat je je enigszins nerveus voelt. Ook jij mag er zijn. Het is dus belangrijk dat iedereen echt naar elkaar luistert en oprechte interesse toont.

Kijk naar wat comfortabel voelt voor iedereen

Iedereen heeft dingen meegemaakt in het leven waar hij of zij liever niets over kwijt wil. Vraag jezelf daarom af hoe comfortabel iemand zich voelt bij de vragen die worden gesteld en hoe comfortabel jij jezelf ergens bij voelt. Vragen over specifieke situaties binnen de familie, seksuele geaardheid, religie, handicaps of uiterlijke opvallendheden kun je beter niet stellen. Ook als je merkt dat je zelf ongemakkelijk wordt van een vraag die je gesteld wordt, kan je aangeven dat je die vraag liever niet beantwoordt. Maak er geen drama van, maar ga simpelweg door naar de volgende persoon. Als je niet zeker weet of een vraag wel of niet comfortabel voelt voor de ander, geef dan aan dat ze tussen twee vragen kunnen kiezen. Dat geeft de ander ook de gelegenheid om aan te geven bij welke vraag hij of zij zich wel comfortabel genoeg voelt. Of je geeft 5 vragen en ze kiezen er 2 uit bijvoorbeeld.

Leer wat voor jou werkt

Stel de vragen aan jezelf en voel wat het met jou doet. Bij welke voel je je prima en bij welke merk je dat je nerveus wordt? Door te oefenen met jezelf, maar ook in nieuwe groepen en in voorstelrondjes, ga je steeds sneller merken wat bij jou past en wat goed voelt, maar ook waar je je niet comfortabel genoeg bij voelt. Je kunt er vaak vanuit gaan dat datzelfde dan ook voor de ander geldt.

Probeer plezier te hebben

Het is logisch dat je het spannend vindt als je jezelf voor moet stellen wanneer je ergens bij een nieuwe job binnenkomt of als je aansluit bij een vergadering waar jij de enige persoon bent die niemand kent. Probeer ondanks je zenuwen toch lol te hebben en neem het allemaal niet te serieus. Stel eens een ander soort vragen. Je collega’s vinden het hartstikke leuk wanneer jij ze vraagt wat hun favoriete seizoen is of welk huishoudelijk klusje ze het minst leuk vinden. Dat zorgt er ook vaak voor dat ze originele vragen aan jou stellen en dat het geen standaard voorstelrondje wordt. Je zal merken dat je collega’s snel losser worden en het zelfs leuk vinden om aan het woord te komen. En dit geldt voor jou ook.

10 favoriete vragen om het ijs te breken

Dus schud je zenuwen van je af en ga aan de slag met de volgende 10 vragen om het ijs te breken:

 • Wat is je favoriete geur?
 • Houd je meer van katten of van honden? / Welk is je favoriete dier en waarom?
 • Als je een superheld was, welke superpower zou je dan liefst hebben? Vb kunnen vliegen of liever onzichtbaar zijn of…
 • Hoe ziet jouw droomvakantie eruit?
 • Wat was het eerste concert waar je naartoe bent geweest?
 • Wat is het meest ongewone wat je ooit hebt gegeten/gedaa,?
 • Als je drie mensen mee mocht nemen naar een onbewoond eiland, wie zouden dit dan zijn?
 • Wat vind je het leukst om te doen wanneer er sneeuw is gevallen?
 • Wat is het laatste wat je voor jezelf hebt gedaan afgelopen week?
 • Als je overal zou kunnen zijn op dit moment, waar in de wereld zou je dan willen zijn en waarom?

Ik ben zeker dat je zelf nog een heel aantal andere vragen kan bedenken. En als jij het moeilijk vind zijn er zeker mensen in je omgeving die je hierbij kunnen helpen.

Heel veel plezier gewenst tijdens de komende voorstelrondes waar je nooit meer om een leuk weetje over jezelf verlegen zal zitten!

Breek jij makkelijk het ijs?

Niet iedereen start even gemakkelijk een conversatie. Niet met een bekende, laat staan met een onbekende. Hier delen we graag nog eens overzichtelijk de tips die we in deze blog deelden:

 • Kies per situatie voor een gepaste vraag
 • Ga niet haasten en luister
 • Kijk naar wat comfortabel voelt voor iedereen
 • Leer wat voor jou werkt
 • Probeer lol te hebben

En natuurlijk kreeg je er gratis en voor niets ook nog 10 favoriete vragen om het ijs te breken bij. Hopelijk ben je er nu klaar voor?

Proost, op leuke introducties en vragen om het ijs te breken,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#ijsbrekers #vragenstellen #originelevragen