Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo vind je je droombaan in 4 heldere stappen

Hoe je droombaan vinden?

 

Passievol werk vinden wil iedereen wel, want van een droombaan krijg je energie, ben je helemaal in je element en benut je volledig je eigen talenten. Je staat er ook met plezier voor op! Maar om te kunnen werken met passie moet je eerst weten wat het is, hoe je jouw passie vindt en hoe je er gebruik van kunt maken in je werk en loopbaan. Hoe doe je dat? Ontdek in deze blog 4 stappen die je kan zetten om méér plezier en voldoening in je werk te ervaren. 

Passievol werk voor meer energie, voldoening en zingeving

Als je in flow aan het werk bent, dan ontstaat er magie. Het is een bijzonder moment waar je helemaal boven jezelf uitstijgt en meer uit jezelf haalt. Je speelt om te winnen en blijft continu genieten van het proces richting je dromen en doelen. De tijd gaat als vanzelf voorbij.

Als er een bepaalde mate van passie ontbreekt in datgene wat je doet, wordt het lastig om meer geluk en succes te ervaren. 

Voordat ik dieper inga op de stappen om je droombaan te vinden, wil ik het eerst over passie hebben. Tegenwoordig is het zo’n veelgebruikt woord dat het voor velen lastig is te omschrijven. Want waar staat passie eigenlijk voor? 

In feite staat passie symbool voor enthousiasme, plezier, creativiteit, opwinding, blijheid, geluk en liefde. Maar ook lijden en afzien, omdat je bereid moet zijn om met discipline structureel jezelf uit te dagen en je in te blijven zetten voor datgene wat je het leukst van al vindt.

Herken je dit?

Werk je momenteel hard voor een ‘oké-baan’ waar je wel goed van rondkomt? Ben je er voor je gevoel er een beetje ingerold en vraag je je af: ‘is dit het nou echt?’

Voel je dat er meer in je zit dan dat je er nu uithaalt? Er mist iets, maar wat precies?
Dat is een raadsel, maar één ding is zeker: er moet wat veranderen. 

Voelt het spannend voor je, omdat je ondertussen allerlei ballen in de lucht moet houden?
Je gezin onderhouden, presteren op je werk en regelmatig omgaan met vrienden en familie. 

Ondertussen rommel je maar wat aan zonder dat je écht weet wat je in de weg staat om je mooiste leven te gaan leven. Zonder écht je eigen pad te gaan volgen. Zonder iets te doen waar je écht trots op bent en van betekenis bent in de wereld. 

En dat is zonde. Wat het kan ook anders!

Verandering van loopbaan?

Vind je droombaan in 4 stappen

Om je een handje te helpen heb ik 4 stappen voor je voorbereid die je kan volgen om gemakkelijker je droombaan te vinden, eentje die aansluit bij je passie. 

Jouw motivatie moet meer zijn dan geld. Je bent er klaar mee dat dat het niet is wat je wenst. Je bent er klaar mee dat je geen energie haalt uit je werk. Je bent er klaar mee dat je geen echte betekenis voelt bij je werk.

Het is simpel: je wilt iets bijzonders achterlaten op de wereld. Je wilt ertoe doen, en jezelf en de mensen om je heen trots maken. Dat je hoort: ‘Wauw, je hebt echt iets betekend voor me!’

Stap 1: bedenk waarin je super geïnteresseerd bent

Wat ik vaak merk is dat mensen het te moeilijk maken voor zichzelf. Ze denken te veel na en leggen er onbewust veel druk op om hun droombaan te vinden. Geldt dit ook voor jou?

Je kan de eerste stap vrij eenvoudig zetten, zolang je maar weet welke vragen je aan jezelf moet stellen: vraag jezelf eens af waar je heel erg geïnteresseerd en nieuwsgierig in bent en graag meer over wilt blijven leren en lezen. 

  • Waar praat je graag over? 
  • Wat deed je als kind vaak? 
  • Waar ben je nieuwsgierig naar? 
  • Welke tijdschriften of artikels zou je van voor tot achter uitlezen?

Zo zei Albert Einstein ooit: Ik heb geen speciale talenten, ik ben alleen gepassioneerd nieuwsgierig.” 

Als je deze vragen concreet weet te beantwoorden, wordt je verlangen op het gebied van werk steeds helderder. Dit maakt het makkelijk voor je om keuzes te maken die aansluiten bij je interesse. 

Stap 2: bedenk wat je heel graag doet … en ga dat doen

De volgende stap heeft te maken met je talenten en sterke eigenschappen. Wat gaat je supermakkelijk af en waar ben je misschien zelfs beter in dan de meeste andere experts? Het gaat dus niet enkel over iets goed kunnen, het gaat zelfs meer nog over datgene wat je goed kan super graag doen. Wat maakt je uniek als het als het gaat om je kennis en kunde, en geef je energie als je ermee bezig bent? 

Doe wat je gelukkig maakt

Stap 3: bedenk waar er een behoefte ligt in datgene waar jij goed in bent en leuk vindt

Tijdens de derde stap is het de kunst om stap 1 en stap 2 te ‘kruisen’ met elkaar en te herkennen waar er sprake is van bepaalde overeenkomsten. Als je ziet wat de overeenkomsten helder hebt, dan kom je op een punt terecht waar jij op je best bent en uitstekend tot je recht komt. Hier vindt de magie plaats om flow te ervaren. 

Iemand die goed is in rekenen en graag met cijfers werkt kan eigenlijk ‘overal’ solliciteren, in om het even welke sector en kan zowel in de afdeling ‘finance’, als ‘HR’, als … terecht komen. En dat staat ook nog eens los van de sector waar je voor kiest. De ene persoon wil met deze talenten en skills misschien in payroll werken (HR) van een groot kleding merk en de ander wilt misschien een financieel analytische functie (finance) van bekend en duur automerk. Dit zijn dezelfde skills en talenten die anders tot hun recht komen…

Welke conclusies trek je hieruit voor jezelf?

Stap 4: ga in actie en vertrouw op de allerbeste uitkomst, ook al ken je het proces nog niet precies

Uiteindelijk gaat het er niet om wat je allemaal weet, maar om wat je doet met wat je weet. Het is tijd voor actie. Je kunt op twee manieren achter jouw passie komen: lang nadenken of meteen gaan doen (en ze gaandeweg ontdekken). Doe nu wat je leuk vindt. Hoe klein het ook is. Daarmee maak je het verschil en kan je ook aanvoelen of iets daadwerkelijk bij je past. Daar zit juist de magie en verwondering van het onbekende. Je stapt letterlijk even in een nieuwe omgeving. Droom dus, geef beelden aan wat je wilt en ga dat stilaan uitvoeren...

Je kan wat je leuk vindt ook gaan doen als vrijwilliger of gewoon in je vrije tijd om te zien/voelen of je hier echt mee aan de slag wilt gaan in een fulltime baan.

Weet je niet zeker of iets bij je past? Loop desnoods een dagje mee bij een nieuw bedrijf om te ervaren wat de functie inhoudt en in hoeverre je er energie van krijgt.
En visualiseer hoeveel energie je alleen al krijgt van het idee om dagelijks aan de slag te gaan met je droombaan. Voel je de energie al door je lijf lopen en gaat je hart er al sneller van kloppen? Zo ja, dan is dat een uitstekend teken en is het tijd om daar volledig voor te gaan.

Wil je graag verdere input? In het verleden schreven we nog blogs rond passie. Je kan via het zoekvenster op onze website andere blogs rond passie raadplegen.

Hoe van je droombaan een realiteit maken

Vind je droombaan

Call To Action 

Pak een pen en papier bij de hand en neem eens de tijd om rustig de vier stappen door te nemen.

  • bedenk waarin je super geïnteresseerd bent
  • bedenk wat je heel graag doet … en ga dat doen
  • bedenk waar er een behoefte ligt in datgene waar jij goed in bent en leuk vindt
  • ga in actie en vertrouw op de allerbeste uitkomst, ook al ken je het proces nog niet precies

Noteer vervolgens de antwoorden op de verschillende vragen die je in deze 4 stappen terug vindt.

En noteer de actiepunten voor jezelf, zodat je voortdurend in beweging blijft om stap voor stap dichter bij je droombaan te komen. 

Proost, op jouw droombaan!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels i.v.m. loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#droombaan #zoektocht #passie #passievolwerk #talenten #werk #idealebaan #sterkepunten #carrière #energie #succes #geluk #voldoening #zingeving

Ontdek en ga aan de slag met je interesses

Bedenk wat je heel graag doet en ga dat doen

Waar ligt er behoefde in wat je graag doet en in geïnteresseerd bent?

Neem actie en vertrouw er op dat het goed komt