Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Wat als een aangepaste of nieuwe job de enige uitweg is?

Wat als een aangepaste of nieuwe job de enige uitweg is?

 

Een heel aantal coachees stellen me tijdens de eerste sessie loopbaancoaching de vraag ‘moet ik dan van werk veranderen?’. Niets is minder waar! Een groot deel blijft bij hun huidige werkgever omdat ze zelf stappen hebben genomen om iets aan hun situatie te doen. Op die manier staan ze ook meer in hun kracht, zij staan zo zelf aan het roer van hun loopbaan.

 

Welke stappen kan je zelf nemen als je denkt dat een aangepaste of nieuwe job de enige uitweg is?

Als bijvoorbeeld uit de ‘ben ik wel goed bezig’ oefening blijkt dat er wel wat bijgeschaafd kan worden zijn dit een aantal logische stappen die je kan nemen:

 

Praat met je manager

Hoe meer je je bewust bent van wat je jobsgewijs wilt (en dan heb ik het over je favoriete vaardigheden, die zaken die je wilt ontwikkelen en je belangrijkste waarden), hoe gemakkelijker het is om daar woorden op te kleven en ook te benoemen wat je echt wenst. Een eerste stap kan dan zijn om het gesprek met je manager aan te gaan en in alle eerlijkheid te vertellen waar je het vandaag moeilijk mee hebt en wat je dan graag meer in de plaats zou willen, of binnen welke tijd je graag naar functie x of y zou willen toegroeien. Vertel dit zo concreet mogelijk en maak een vervolgafspraak om er zeker van te zijn dat hierin geevolueerd wordt. Geef jezelf voldoende tijd om hiernaartoe te evolueren (hoeveel tijd is dat dan voor jou?) en evalueer dan op het einde van die periode of de genomen maatregelen hun nut hebben gehad.

Je zou versteld staan hoeveel er mogelijk is als je gewoon al deze stap neemt. Je manager heeft mogelijks een ander netwerk en inzichten dan jij, en ook dat zou jou kunnen vooruit helpen.

 

Ga een gesprek aan met HR

Merk je dat een gesprek met je manager geen verbetering heeft gebracht, ga dan een zelfde gesprek aan met je HR verantwoordelijke om na te gaan wat de interne opportuniteiten zijn binnen dit en ‘z’ (z=periode die jij bepaalt) en volg ook na die periode weer op met HR wat de stand van zaken ondertussen is.

 

Zorg dat je intern netwerkt

Bovenstaande 2 stappen houden je natuurlijk niet tegen om ondertussen intern te netwerken, met mensen binnen maar ook mensen buiten je afdeling (al dan niet internationaal). Aarzel ook niet om tegen die mensen te vertellen waar je naar op zoek bent. Op die manier ben jij niet meer de enige die zoekt maar zoeken een aantal andere mensen (on)bewust mee naar die specifieke functie of verantwoordelijkheid die je graag zou willen opnemen. Vergeet zeker ook niet om je nieuwe offline contacten online te versterken door te connecteren via bijvoorbeeld LinkedIn.

 

Ga extern netwerken

Sommige mensen zien het uberhaupt niet meer zitten om bij hun huidige werkgever te blijven, omdat de waarden niet stroken met de eigen waarden, omdat de post die ze willen bezet is (en voorlopig niet vrijkomt) of voor andere redenen. In dat geval is het uiterst belangrijk om ook buiten het eigen bedrijf te gaan netwerken. Ook daar geldt het motto: hoe concreter, hoe beter. Je huidige netwerk precies laten weten wat je zoekt is dan ook heel erg belangrijk. ‘Ik sta open voor een nieuwe uitdaging’ zal veel minder resultaat leveren dan ‘ik zoek een HR director functie in de automobiel-sector’. Naast je huidige netwerk is het ook opportuun om je netwerk uit te breiden, zowel online en offline. Denk eens na: waar kan je mensen ontmoeten die je richting je droombaan zouden kunnen helpen? Ga dan op die gelegenheden extra netwerken.

Zelf merk ik dat van zodra mensen hiermee aan de slag gaan, durven opkomen voor wat ze het liefste zouden willen doen en dit ook ‘publiekelijk’ kenbaar maken er zaken in beweging worden gezet. En dat op zich heeft weer een positieve invloed op iemand zijn of haar energie.

Ik wens je niet toe dat een aangepaste of nieuwe job de enige uitweg is. En toch, als dat dan al het geval is dan hoop ik dat bovenstaande tips je verder helpen.

 

Proost op een job die je energie geeft!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#verandering #netwerken #solliciteren #sollicitatiegesprek