Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Ben ik wel goed bezig?

Hoe weten of je goed bezig bent?

 

Op bepaalde momenten in ons leven stellen de meesten onder ons zich toch wel eens de vraag: ‘ben ik wel goed bezig’ op het werk? Zo herinner ik me dat ik in voorjaar 2012 voor mezelf de conclusie had getrokken dat het antwoord op die vraag ‘nee’ was. Ik stond tegen mijn zin op om te gaan werken, was niet bezig met de dingen waar ik vrolijk van werd, ontwikkelde niet meer, stond niet achter de manier waarop de waarden van het bedrijf getoond werden en was ’s avonds uitgeput. Een beetje een lege batterij eigenlijk, mijn lamp ging stilaan uit. Herkenbaar? Indien niet, prijs jezelf dan maar heel gelukkig.

Voor mij was het in ieder geval tijd om eens een grondig zelfonderzoek te starten.

Hoe heb ik dat aangepakt om mezelf/mijn batterij terug op te laden en mijn licht weer volop te laten schijnen?

 

Wat zijn de competenties die ik absoluut wil gebruiken in mijn job?

In eerste instantie ben ik nagegaan wat de zaken waren waar ik energie van kreeg(in en buiten mijn job): die dingen die geen moeite kosten, waar ik de tijd uit het oog verloor en heel erg happy van werd. Afhankelijk van wie je bent kunnen dit heel uiteenlopende zaken zijn: houtbewerking, iemand verzorgen, een strategie uitdenken, ... Die dingen ben ik beginnen oplijsten. Op mijn lijstje stonden:

Dat ben ik gaan kijken welke zaken ik verschrikkelijk vond in mijn huidige job en wat de vaardigheden waren die ik dan in de plaats wou inzetten?

Hoe zit het bij jou? Van welke zaken krijg jij energie? Welke vaardigheden zitten er achter wat je verschikkelijk vindt? Van welke competenties mis je het dat je ze niet kan inzetten in je job?

Welke competenties zou ik graag verder willen ontwikkelen?

Vele mensen houden ervan om af en toe iets bij te leren en om die manier verder te ontwikkelen. Stel dat je in een job zit waar je niets meer bij kan of mag leren. Hoe blij wordt je daar dan van? Om dus in een continue leercirkel te blijven is het belangrijk dat we ook allemaal een aantal punten definieren waarop we graag vooruitgang zouden willen boeken. Deze betekenen immers persoonlijke groei en – ontwikkeling. Ook hier heb ik een lijstje van aangelegd.

Welke vaardigheden doe je heel erg graag en zou je graag willen ontwikkelen? (dit is niet: wat vind mijn baas dat ik moet ontwikkelen of wat vind ik dat ik moet ontwikkelen – het verschil zit ‘m in het ‘wil ik zelf graag’, je zou er bij manier van spreken graag je vrije namiddag mee bezig zijn)

 

Welke waarden zijn voor mij zo belangrijk dat ik ze wil terugvinden bij mijn werkgever/de organisatie waarvoor ik werk?

Het is niet enkel belangrijk om stil te staan bij wat je graag doet of ontwikkelt, maar even goed bij wat jij belangrijk vindt. Stel dat je 2 jobaanbiedingen krijgt en de jobinhoud is bij beiden exact hetzelfde, ze zijn alleen in verschillende organisaties, wat maakt dan dat je toch voor job x of y kiest? Hiervan maakte ik een oplijsting.

Wat zijn dan de waarden waar jij belang aan hecht?

 

De balans opmaken

Voor elk van de 3 lijstendie ik ondertussen had opgemaakt ben ik mij een ideaal scenario gaan voorstellen, gevoelsmatig (niet afhankelijk van hoeveel uur wil ik daar per dag mee bezig zijn).

Met andere woorden, hoe graag wil ik daarmee bezig zijn of hoe warm word ik daarvan? Daar heb ik dan percentages opgekleefd voor mijn ideale gewenste situatie.

Die percentages kan je dan gaan afschermen door ze voorbeeld in het wit te zetten of er een blad over te leggen zodat je niet beïnvloed wordt tijdens de rest van de oefening. Nu kan je de huidige realiteit van je job vandaag invullen. Hoeveel ben je vandaag gevoelsmatig met elk van die dingen bezig? Of hoe belangrijk zijn ze vandaag gevoelsmatig?

Als je daar dan mee klaar bent maak je de gewenste % terug zichtbaar en bereken je de delta (het verschil tussen de huidige en gewenste situatie).

Hieronder een voorbeeld van vaardigheden, met fictieve cijfers:

Hoe lees je dan de resultaten?

 • Hoe hoger het gewenste percentage, hoe belangrijker het voor je is om die vaardigheid in te zetten in je job.

 • Hoe hoger de delta, hoe groter het verschil tussen de realiteit vandaag en wat je graag zou willen. (*) Als de delta hoog is samen met een hoog gewenst % moet je nog meer uitkijken want dan zit je op die bepaalde competentie met een groot energielek.

 • Hoe meer lage delta’s hoe beter!

 

Bijkomende tips

Wat ook zou kunnen helpen is

 • Een energie-dagboek bij te houden elke avond. Hoe dit werkt lees je hier.

 • Je de vraag te stellen of je je job zou blijven doen moest je ineens de lotto winnen? Indien niet, en je zou toch nog een job moeten doen (als voorwaarde om het geld te krijgen), welke job zou je dan wel doen?

 • Na te gaan hoe je ideale werkdag eruit zou zien: om hoe laat sta je op, wat doe je overdag, met welk soort mensen, in welke omgeving, .....

 • Te bedenken wat je graag zou doen moest geld, opleiding, locatie ... niet relevant zijn.

 • Wat als je opnieuw zou mogen beginnen met al wat je nu weet, welke job zou je dan doen?

 • Waar droom ik van professioneel?

 • Een succesverhaal te vertellen volgens de STAR-methode (Situatie, Taken, Acties die je hebt ondernomen, Resultaten) en na te gaan welke de competenties waren die je toen hebt ingezet.

 • Wie zijn job zou ik dolgraag overnemen moest ik er de kans toe krijgen? Welke job is dat dan?

 • Wie is jobgewijs je grote rolmodel?

Heb je het wat moeilijk om deze zaken voor jezelf op te lijsten? Vraag dan aan je partner, een vriend(in) om je hierbij te helpen of maak een afspraak met een professionele coach.

 

Toch even enige nuchterheid inbouwen: dé ideale situatie is niet altijd gemakkelijk te vinden. Wat is dan je beste alternatief of wat zijn de waarden/vaardigheden waar je bereid bent wat in te boeten? Wat krijg je mogelijks in de plaats van datgene waarop je inboet?

 

Op vandaag, een dikke 2 jaar na mijn carrièreswitch, is mijn conclusie dat ik goed bezig ben. En jij?

Ik wens het je in ieder geval heel erg toe dat ook jij kan zeggen dat je goed bezig bent!

 

Proost op je werkplezier!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#goedbezig #talenten #vaardigheden #waarden #balansopmaken