Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo houd je grip op je energieniveau

Energieniveau

 

De laatste jaren is de werkdruk alleen maar toegenomen. Zoals het energiemannetje in de reclame op TV: meer, meer, meer… Veel medewerkers ervaren stress omdat ze deadlines moeten halen of omdat er een (veel) te strakke planning is gemaakt of omdat er gewoon veel te veel werk is en ze geen ‘nee’ durven zeggen. Ook misschien omdat iedereen nu veel van thuis werkt waardoor de balans tussen werk en privé nog meer vervaagd is. Of omdat er misschien conflicten zijn met collega’s waardoor je energieniveau op het werk laag is. Hoe dan ook, als de werkdruk en stress te groot wordt, zal je merken dat je steeds minder energie ervaart en dat je werkplezier en je effectiviteit afnemen.

Maar hoe houd je dan wel grip op je energieniveau zodat jij zelf goed in balans blijft en je toch met veel plezier en enthousiasme je job kunt blijven uitoefenen? Ik vertel het je in deze blog aan de hand van 8 tips die gebaseerd zijn op het boek ‘The Power of Full Engagement’ van organisatieadviseur Tony Schwartz. Hier kan je het boek bestellen als je wilt.

Slaap voldoende

Voldoende slaap krijgen heeft uiteraard een enorm positief effect op je energieniveau. Toch slapen de meeste mensen maximaal 6 uur per nacht en dat, terwijl je eigenlijk minimaal 7 tot 8 uur slaap nodig hebt. Probeer op tijd naar bed te gaan en zet een uur voor het slapengaan al je computer- en telefoonschermen uit, zodat je je de volgende dag uitgerust voelt en jij weer energiek en fit naar je job toe kunt.

Werk ‘s ochtends eerst aan de belangrijkste taak

In de ochtend heb je vaak meer energie en een betere concentratie dan in de avond. Werk daarom ‘s ochtends eerst aan de belangrijkste taak of de moeilijkste taak die nog voor je ligt en zorg ervoor dat collega’s je niet kunnen storen (zet alle berichten op je PC en telefoon dus af). Dit wordt ook wel ‘eat that frog’ genoemd. Wanneer je het belangrijkste dat af moet voor die dag er al op hebt zitten (oftewel de nare kikker doorslikt), wordt alles wat daarna komt veel gemakkelijker. Je creëert zo een betere productiviteit voor de rest van de dag en je leert snel alle belangrijke taken op tijd af te ronden. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je gedurende de dag voldoende energie overhoudt om de rest van de werkzaamheden succesvol af te kunnen ronden.

Neem voldoende pauze

Misschien ligt er nog een stapel papieren op je bureau die je nog door wilt nemen of wil je op tijd weer naar huis, waardoor je je werktijd inhaalt in je pauze. Je broodje eet je achter je bureau op, want dan ben je sneller klaar. Herkenbaar? Probeer toch ieder anderhalf uur een korte pauze te nemen en tijd te maken voor je lunch door je werkplek te verlaten en ergens anders je brood of salade op te eten. Daarna voel jij je meer ontspannen en heb je veel meer energie om weer aan de slag te gaan.

Doe niet aan multitasking, wel serieel monotasken

Multitasken kost je heel veel energie. Misschien voel je je wel heel productief als je met meerdere dingen tegelijk bezig bent, maar uiteindelijk ben je langzamer en doe je de werkzaamheden ook minder goed dan wanneer je je met je volle aandacht op slechts één taak richt. Multitasken kan je productiviteit zelfs met 40% verlagen! Doordat je steeds van de ene naar de andere activiteit gaat, moet je brein steeds snel veel nieuwe keuzes maken. Dit kan leiden tot stressklachten, waardoor jouw energieniveau ook snel naar beneden zakt. Probeer je dus te focussen op 1 iets in plaats van te multitasken en ervaar hoeveel energie jij aan het eind van de dag nog over hebt. Meer informatie over de negatieve gevolgen van multitasken vind je in 6 te nemen acties als je wilt uitblinken op je werk en 6 slechte gewoontes die je productiviteit kelderen.

Leer negatieve emoties tijdig te herkennen

Voel je je vaak moe of snel geïrriteerd tijdens je job?  Dit zijn vaak signalen die aangeven dat je in de overlevingsstand staat en dat je behoorlijk veel stress ervaart. Het is dan tijd om jezelf wat rust te gunnen en jezelf te geven wat je nodig hebt, zodat je weer uitgerust en met hernieuwde energie op je job kunt verschijnen. Door blijven lopen met deze klachten en een lage energie zorgt er op den duur voor dat je in burn-out raakt of dat je je voor langere tijd ziek moet melden en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen

Investeer in je werkrelaties

Zorg voor een fijne band met je collega’s. Help ze waar mogelijk, deel persoonlijke verhalen met elkaar en geef elkaar complimenten wanneer dat meer dan verdiend is. Dit zorgt ervoor dat de werksfeer prettig blijft en dat je je in een positief werkklimaat bevindt. Goede verhoudingen met jouw werkrelaties geven je extra energie en zorgen ervoor dat je altijd bij elkaar terechtkunt. Jullie moeten de klus tenslotte samen klaren. Want hoe fijn is het als je weer met veel plezier en positieve energie naar je werk gaat omdat je zoveel zin hebt om je collega’s weer te zien en te spreken?

Volg je passies

Niets is zo energieverlagend als werk doen waar je geen plezier in hebt of waar je niet in wordt uitgedaagd. Kies daarom voor een job waarin jij je passies kunt volgen en waar je helemaal op je plek zit. Dit helpt je om elke avond energiek en enthousiast terugwaarts naar huis te keren. Kies ook voor werk waar je goed in bent, dit geeft jou meer zelfvertrouwen en het gevoel dat je echt iets bij te dragen hebt aan de wereld. Een loopbaancoach kan jou helpen onderzoeken waar je passies en talenten liggen.

Creëer een overgangsritueel

Doe na het werk of onderweg naar huis in de auto of in de bus iets voor jezelf. Lees bijvoorbeeld een boek, luister naar een inspirerende podcast of bel met een vriendin. Dit helpt jou af te schakelen van je werk. Je komt dan in een meer ontspannen modus, bent in je hoofd niet meer met je werk bezig en je kunt jezelf daarna vol hernieuwde energie richten op je privéleven. Want er is natuurlijk niets mooiers dan de volledige aandacht geven aan je mooie gezin, je vrienden en/of jezelf!

Houd jij grip op je energieniveau?

Dingen die energie geven en andere dingen die energie nemen samen op de balans leggen zorgt ervoor dat je op het einde van de dag energie overhoudt of net niet. Welke van onderstaande tips neem jij al ter harte om ervoor te zorgen dat je een positieve energetische eindbalans hebt?

  • Je slaapt voldoende
  • Je werkt ’s morgens je moeilijkste taak af
  • Je neemt voldoende pauze
  • Je doet aan serieel monotasken
  • Je kan negatieve emoties tijdig herkennen en er iets aan doen
  • Je investeert in je werkrelaties, in positieve relaties
  • Je volgt je passies
  • Je hebt een overgangsritueel tussen werken en privé tijd

Proost, op grip houden op je energieniveau,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#energie #energiebalans #eatthefrog #productiviteit #pauze #ontspanning #monotasken #multitasken #passie #emoties #minderstressmeerenergie

Inleiding + Slaap voldoende

Werk ‘s ochtends eerst aan de belangrijkste taak + Neem voldoende pauze

Doe aan serieel monotasken + Leer negatieve emoties tijdig te herkennen

Investeer in je werkrelaties + Volg je passies

Creëer een overgangsritueel