Deel dit bericht
- Veerle Steyaert

Vijf van de beste podcasts rond loopbaan en persoonlijke ontwikkeling, laat je inspireren!

De beste podcasts rond loopbaan en ontwikkeling

 

Voor wie het in Keulen hoort donderen bij het woord podcast, eerst een klein woordje uitleg. Een podcast is een audio-uitzending die je kan beluisteren wanneer je het wil, vergelijkbaar met een radioprogramma dat je kan herbeluisteren.

Podcasts zijn er in alle soorten en maten. Sommigen duren drie uur, anderen slechts vijf minuten. Sommigen gaan over hoe je je leven beter kan organiseren, anderen over een moordzaak in Baltimore. Sommige zijn fictief, andere zijn informatief. Kortom, iedereen vindt zijn gading in podcastland.

Je kan podcasts beluisteren via een app. Wie een iPhone gebruikt, vind de app standaard op zijn telefoon (het paarse icoontje). Voor Androidgebruikers zijn er apps als Overcast, Stitcher of Downcast. Eens de app geïnstalleerd, hoef je enkel nog je favoriete podcast te downloaden en je kan luisteren.

Gezien je zelf kan kiezen wanneer je een podcast beluistert, heb je eigenlijk geen excuus om het niet te doen. Je kan luisteren in de auto, al wandelend, tijdens saaie huishoudelijke klusjes (mijn favoriet!), in bed voor het slapengaan of in de badkamer tijdens je ochtendritueel. Het is misschien wat zoeken, maar uiteindelijk vind je wel een moment dat voor jou past.

Omdat het podcastlandschap in het begin wat overweldigend kan zijn en ik mijn liefde voor het medium wil delen, selecteerde ik voor jullie de vijf beste podcasts rond loopbaan en persoonlijke ontwikkeling waar ik met veel plezier naar luister.

 

Werk & Leven

Het West-Vlaamse duo Kelly Deriemaeker en Anouck Meier is gewoonweg hilarisch. In hun sappig West-Vlaams praten ze over de work-life balance en het feit dat deze niet altijd (als in, vaak niet) in balans is. Elke aflevering behandelen ze een dogma, gaande van ‘Een goede moeder is er altijd voor haar kinderen’ tot ‘Je moet een bloeiend sociaal leven hebben’. Ze zoeken naar antwoorden, tips en tricks.

 

Side Hustle School

Chris Guillebeau gelooft dat we allemaal een side hustle (in het Nederlands nogal droog vertaald als bijberoep) op poten zouden moeten zetten. In zijn korte dagelijkse podcast reikt hij verschillende manieren aan om geld bij te verdienen zonder je job op te geven. Zeer inspirerend voor al wie een passie of hobby heeft waar je iets meer mee wil doen zonder al te veel op het spel te zetten.

 

Being Boss

Een podcast voor wie al verder in het ondernemerschap zit, of wie er aan denkt om ooit als zelfstandige te starten. Emily Thompson & Kathleen Shannon besloten op een dag om de gesprekken die ze als ‘business besties’ hadden op te nemen. En dit legde hen geen windeieren, want Being Boss is op dit moment een ‘six-figure-business’ zoals ze dat in Amerika zeggen. Hier leer je veel over prijszetting, grenzen stellen, een business opzetten in lijn met je waarden en zoveel meer.

 

Happier

De zussen Gretchen Rubin en Elisabeth Craft geven elke week tips en tricks om blijer en gelukkiger door het leven te gaan. Vaak zijn het kleine tips die je onmiddellijk kan toepassen. Ik word er elke keer weer vrolijk van.

 

BOB

Niet echt gelinkt met persoonlijke ontwikkeling of loopbaan, maar deze podcast is gewoon een pareltje. Ideaal als je nog nooit een podcast beluisterde en het eens wil proberen. Een licht dementerende vrouw praat voortdurend over een Bob, maar haar drie dochters kennen geen Bob en hebben die naam voordien nog nooit gehoord. In zes afleveringen gaan drie radiomaaksters op zoek naar Bob. Pas op, deze podcast is 'verslavend’.

En, welke podcast spreekt jou het meest aan?

Heb je zelf podcasttips, zet ze dan zeker in de comments hieronder!

 

Groetjes,

Veerle Steyaert

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Veerle werkte lange tijd als hulpverlener in de Bijzondere Jeugdzorg, maar besliste in 2017 het roer om te gooien en te doen wat ze graag doet, namelijk plannen, inspireren en coachen. Sindsdien is ze loopbaancoach bij A-Lissome.

Ze is lichtjes verslaafd aan het lezen van blogs en test elk productiviteitssysteem dat op haar pad komt. Verder houdt ze van buiten zijn (liefst met wat vrienden en een glas wijn), lekker eten en podcasts.

 

#podcast #loopbaan #geluk