Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 te nemen acties als je wilt uitblinken op je werk

Hoe uitblinken op je werk?

 

Middelmatigheid… sommigen kotsen dat woord bij manier van spreken uit omdat ze de beste willen zijn, een absoluut toegevoegde waarde willen leveren, … en dat gaat helemaal niet vanzelf. Er moet hard aan en voor gewerkt worden om te kunnen uitblinken in iets, om geweldig bevonden te worden.

Hoewel het wel leuk is om ergens goed in te zijn is het langs de andere kant superleuk om door anderen de erkenning of waardering te krijgen omdat je uitblinkt in iets dat ze zelf niet of minder goed kunnen.

 

Wil jij graag meer uitblinken op je werk? Ga dan aan de slag met onderstaande tips.

 

Ken je talenten, valkuilen en hefboomvaardigheden

Voor elke werkende (en niet werkende) mens is het belangrijk om te weten wat je kwaliteiten zijn, en meer nog welke van die kwaliteiten je geweldig vindt om te doen. Je haalt er als het ware energie uit!

Een kwaliteit zou ‘perfectionisme’ kunnen zijn: dingen tot in de puntjes afwerken. Als je echter overdrijft in die kwaliteit dan kom je terecht in een valkuil die ervoor zorgt dat je kwaliteit niet meer zo leuk is. Het perfectionisme wordt dan een doel op zich, het is dan nooit goed genoeg…en je steekt er uren tijd in om de laatste puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten waardoor efficiëntie ver zoek is.

Achter elke kwaliteit of talent zitten dus valkuilen, als je in die kwaliteit of dat talent overdrijft. Denk maar aan openheid en roekeloosheid, idealisme en rigiditeit, daadkracht en drammerigheid, flexibiliteit en wispelturigheid… het is dus niet alleen belangrijk om je talenten je je valkuilen te kennen maar ook te weten wat je eraan kan doen om dat talent echt een talent te laten zijn, zonder door te schieten in de valkuil ervan.

Hiervoor ontwikkel je best hefboomvaardigheden. Voor perfectionisme zou dat ‘goed is goed genoeg’ of de ‘80/20 regel’ kunnen zijn. Voor een perfectionist is het een uitdaging om hier meer en meer rekening mee te gaan houden.

 

Verzorg je netwerk

Zorg ervoor dat je zichbaar bent in je (professionele) netwerk. Hoe?

  • Spreek mensen niet alleen aan als je iets van hen gedaan wilt krijgen. Spreek hen ook aan om hen te helpen, te vragen hoe het met project x of plan y gaat.

  • Biedt antwoord op vragen van anderen of hulp als die nodig is.

  • Spreek je ambities uit tov je management én je collega’s.

  • Ga op een informele manier om met elkaar.

  • Ken je ‘elevator pitch’ over je carrière en waar je naartoe wilt, je weet immers nooit wie je in de lift, supermarkt, ... tegenkomt.

  • Combineer inhoudelijke projecten en strategische trajecten.

 

Vraag feedback

Feedback is een geschenk’, geloof je dat ook? Als mensen de moeite nemen om je feedback te geven, dan wil dat zeggen dat ze bereid zijn om in jou te investeren.

Zie feedback dan ook niet als een aanval maar kijk wat je ervan kan leren. Feedback is een mogelijkheid om te groeien. Hoe wil je al dan niet aan de slag gaan met de feedback die je hebt gekregen?

We zijn vaak het hardst voor onszelf. Op het werk hebben velen onder ons de neiging om alsmaar beter te willen worden in alles. Op zich is dat goed, alleen is het soms moeilijk om te weten wat je exact moet doen om verder te groeien en echt geweldig te worden in iets. Je vertrekt daarbij vanuit je eigen perceptie. Het waardevolle aan feedback is dat dat de perceptie van iemand anders is.

Feedback toelaten, om feedback vragen betekent dus dat je je zelf toelaat om ook echt geweldig te worden. De mening van anderen toelaten zorgt ervoor dat je sneller evolueert dan je collega’s die geen feedback willen.

Andere personen hebben verschillende perspectieven, waarden en ook inzichten die ze met jou kunnen delen. Door zo veel mogelijk feedback te vragen geef je je zelf een overvloed aan kennis en inzichten die je anders niet zou hebben, en die kan je gebruiken om verder te groeien.

Wat ook belangrijk is bij feedback is dat je probeert wat er wordt aangeraden of voorgesteld. Feedback kan je immers niet helpen als je er niets mee doet. Je kan altijd beslissen dat wat je aangeraden werd voor jou niet werkt (voor welke reden dan ook), maar probeer het op zijn minst.

 

Stop met multi-tasking

Multitasken is eigenlijk een tijdrovende bezigheid. Niet overtuigd?

Meet eens hoeveel seconden het duurt om het alfabet op te schrijven (in hoofdletters) van A tem Z gevolgd door de cijfers van 1 tem 26.

Meet dan eens hoeveel seconden je nodig hebt om A 1 B 2 ... Z 26 te schrijven.

Wat merk je?

Bij de tweede oefening doen we eigenlijk aan taak-switchen, en dat is niet goed want je verliest er tijd mee. Je hersenen hebben die tijd nodig om ‘om te denken’ en over te schakelen van letters naar cijfers of omgekeerd.

Mensen kunnen alleen één cognitieve taak in een bepaalde tijd afwerken, dus "multitasking" is zo ongeveer het slechtste mechanisme om efficiënt te zijn. Studies tonen ook aan dat taak-switchen een persoon tot 40% van zijn productieve tijd kan kosten. We kunnen met zijn allen dus 40% productiever worden als we stoppen met multi-tasken.

In plaats van dus heen en weer te schakelen tussen taken en projecten, telefoons en vragen beanwoorden van je collega aan je bureau kan je beter proberen het OHIO principe toe te passen: ‘Only Handle It Once’.

Dit betekent dat als je ergens aan begint, je dat ook helemaal afmaakt voordat je met je volgende taak begint. Een geweldige manier om vast te houden aan de OHIO principe is om blokken tijd in te plannen voor bijvoorbeeld je e-mails op te volgen, voicemails te controleren, of andere noodzakelijke taken die gedurende de dag afleiding vormen. Op deze manier zal je in plaats van te stoppen met je werkzaamheden om te reageren op een e-mail elke keer als je een desktop notificatie krijgt veel efficiënter kunnen werken.

Indien nodig kan je alle mogelijke zaken die je afleiden, zoals e-mails, SMS, telefoongesprekken of fancy websites, zoveel mogelijk proberen te vermijden en zo het switchen tussen taken voorkomen. Zet je telefoon op stil, notificaties van sociale media af, berichtgeving van nieuwe mail uit … en sluit alle applicaties die je niet nodig hebt af.

 

Wees flexibel en relativeer

Jezelf serieus nemen wat betreft je werk is hartstikke goed, probeer echter wel af en toe de dingen te nuanceren of relativeren. Neem niet alles te serieus. Hoe erg is het als eens iets anders verloopt dan je voorzien had? Is een bepaalde taak echt zo belangrijk dat die vandaag nog af moet?

Wat zouden de gevolgen zijn moest je de boel eens de boel laten?

Stel jezelf ook eens de vraag of je een taak altijd op dezelfde manier moet doen en wat het zou geven moest je ze eens op een andere manier aanvliegen?

Als het nodig is, wees flexibel, pas aan, stuur bij, …

Het is maar werk, vergeet niet om af en toe plezier te maken en te lachen!

 

Geef welgemeende complimenten

Complimenten geven gaat voor de ene makkelijker als voor de andere. Sommige mensen geven liever complimenten dan ze te ontvangen. Ze voelen zich ongemakkelijk als iemand hen complimentjes geeft en vragen zich af of de complimenten wel gemeend zijn.

Geef daarom enkel welgemeende complimenten zodat anderen zich niet moeten afvragen of er meer achter te zoeken is. Welgemeende complimenten kunnen iemand echt vleugels geven, hen naar een hoger niveau tillen.

Als je iets apprecieert in iemand, zeg het. Als je merkt dat iemand echt zijn best gedaan heeft en de extra mile gelopen heeft, geef aan dat je dat waardeert. Als iemand je een mega inzicht bezorgd heeft, bedank ze daarvoor…

A compliment a day keeps the doctor away.

 

Call to action

Hoe schat jij je huidige werksituatie in? Geweldig? Redelijk? OK? Zozo? Ondermaats? …

Welke van bovenstaande tips zou je professioneel eventueel kunnen toepassen?

Hoe ga je hier concreet mee aan de slag?

 

Proost op uitblinken op je job!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be of via de individuele pagina's van de coaches op onze website.

 

#talent #feedback #netwerken