Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 slechte gewoontes die je productiviteit kelderen

Gewoontes die je productiviteit kelderen

 

Aan het eind van je werkdag voel je je eigenlijk altijd moe en ben je blij als je weer naar huis mag. Maar als je er eens goed over nadenkt, heb je eigenlijk helemaal niet zoveel gedaan. Er liggen de volgende dag nog steeds stapels werk op je te wachten. Hoe kan dat nu, terwijl je je toch zo moe voelt? Grote kans dat je je gedurende de dag door van alles en nog wat af hebt laten leiden en je jezelf niet hebt gefocust op het werk dat af moest.

6 slechte gewoontes die je productiviteit kelderen

Misschien herken je de volgende gewoontes wel bij jezelf die ervoor zorgen dat je niet iedere dag zo productief bent als je zou willen:

Continue je telefoon en mail checken

Tegenwoordig zijn we gewend om onze telefoon altijd en overal bij ons te hebben, ook als we aan het werk zijn. Bij elk What’s Appje dat binnenkomt of elke mail van een collega met een vraag in jouw inbox, voel je je verplicht zo snel mogelijk te antwoorden. Die constante prikkels zorgen ervoor dat jij de hele dag door consequent wordt afgeleid door anderen. Jij bepaalt niet zelf je agenda, anderen bepalen die op deze manier voor jou. Een tip is om je telefoon net buiten je bereik neer te leggen, misschien wel in een laatje onder je bureau, zodat je hem er niet snel even bij kan pakken wanneer je met een belangrijke opdracht bezig bent. Zit je in een vergadering? Schakel je telefoon dan helemaal uit, zodat je niet in de verleiding komt erop te kijken. En/of zet alle notificaties af. Zo mis je ook geen belangrijke informatie die in de vergadering gedeeld wordt. Zorg er tot slot voor dat je je werkmail van van je telefoon afhaalt (als dat mogelijk is) en beslis op welke drie momenten van de dag je er even naar kijkt om up to date te blijven.

Teveel tijd doorbrengen op Social Media

Het kan zo verleidelijk zijn: onder werktijd toch even kijken of je nieuwe Facebook berichten hebt ontvangen, onderling chatten met collega’s op Messenger of elkaar grappige plaatjes doorsturen die je van het internet hebt geplukt. Er gebeurt altijd wel iets op Social Media. Aan jou dus de taak om niet in die valkuil te trappen en de pushmeldingen van Facebook en Instagram op je telefoon uit te schakelen. Want voor je het weet zit je de hele dag naar mooie foto’s te staren op Social Media en heb je aan het eind van de dag je werk niet af gekregen. Ontzettend zonde en een ware killer voor je productiviteit. Wanneer je dit op regelmatige basis zo doet, verkleint ook jouw concentratievermogen en word je steeds sneller afgeleid wanneer je je moet focussen op het afronden van een bepaalde taak. Merk je dat de Social Media een verslaving begint te worden? Vraag je leidinggevende of het mogelijk is om op jouw computer bepaalde sites die je veel bezoekt, te blokkeren. Zo hoef jij er zelf niet meer op te letten en kan je met meer rust en focus je job doen.

Werken in een rommelige omgeving

Hoe ziet jouw werkomgeving eruit? Ligt je bureau bezaaid met allerlei paperassen en andere prullaria of is er genoeg ruimte voor je laptop, je pen en je notitieblok? Een rommelige omgeving zorgt vaak ook voor een rommelige geest die niet goed kan focussen, omdat er allerlei spullen liggen die op dat moment ook netjes opgeruimd kunnen worden. Je bent zo productief als je omgeving dat toestaat. Plan daarom iedere ochtend voordat je aan het werk gaat, een opruim momentje in, zodat je niet op een chaotische werkplek komt te zitten. Dit kan natuurlijk ook aan het eind van de dag, zodat je de volgende ochtend weer met een schone lei begint. Ga als je iets wilt eten of drinken even achter je computer vandaan en las een korte pauze in. Zo kun je erna weer productief aan de slag.

Geen planning maken

Succesvolle werknemers maken voor iedere dag in hun job een duidelijke planning. Ze stellen doelen voor zichzelf, zodat ze weten waar ze naartoe werken. Daarnaast hebben ze duidelijk voor ogen wanneer er bepaalde deadlines staan die ze moeten halen. Als jij niet goed weet wat je kunt doen iedere dag om op tijd je werk af te hebben, laat je je eigenlijk leiden door de waan van de dag of door wat anderen vertellen dat je moet doen. Neem hierin eigen verantwoordelijkheid en schrijf iedere dag op wat je vandaag gedaan wilt hebben en wanneer je hiermee tevreden bent. Blijf wel realistisch en stel jezelf geen onhaalbare doelen. Doe eerst de taak die de hoogste prioriteit heeft en werk vervolgens de rest van je to-do lijstje af op basis van hoe belangrijk deze taak is (en dan pas hoe dringend). Niets werkt beter voor je productiviteit en workflow dan het afvinken van je doelen en/of werkzaamheden iedere dag.

Multitasken

Slechts 2% van de wereldbevolking is goed in multitasken, ofwel: meerdere dingen tegelijkertijd doen. Voor de meeste mensen geldt: hoe meer taken je tegelijkertijd probeert af te ronden, hoe minder productief je bent en hoe minder focus je hebt. Kies daarom altijd voor één duidelijke taak, zorg ervoor dat je die eerst af maakt en ga dan pas verder met de volgende job. Wanneer je je volledige aandacht focust op één taak, zal het je ook sneller lukken om deze taak met voldoende plezier en energie af te ronden. Wanneer je alles tegelijk probeert te doen, gaat er eigenlijk niets echt goed en doe je van alles maar een beetje. En dat zorgt weer voor middelmatig werk dat je aflevert. Niet iets wat je graag wilt, lijkt me. Neem je tijd en focus je op het beste eindresultaat dat je kunt produceren

Te lang achter de computer zitten

‘Zitten is het nieuwe roken’, hoor je weleens. Helaas zitten we in bijna alle gevallen inderdaad veel te lang achter de computer waar we de hele dag naar een scherm turen. Je kunt hier zelfs gezondheidsklachten door krijgen. Merk je dat je last krijgt van droge en vermoeide ogen of krijg je pijn in je pols? Dat zijn tekenen dat je al te lang achter je computer zit. Probeer het zitten achter een beeldscherm te beperken tot een uur of vijf per dag. Maak na elke twee uur achter de computer, even een wandelingetje buiten of maak een rondje door het bedrijfspand, neem iets te drinken en maak een praatje met collega’s. Of vraag je leidinggevende om een verstelbaar bureau dat je ook als statafel kunt gebruiken. Urenlang zittend naar je beeldscherm staren, zorgt er alleen maar voor dat je productiviteit juist afneemt in plaats van toe. Het is veel fijner om op tijd even afleiding te zoeken en vervolgens weer met een frisse blik te kijken naar datgene wat je zojuist geproduceerd hebt.

Hoe productief ben jij?

Call to action

Hoeveel tijd van de dag ben jij niet productief bezig? Prutsen op je telefoon, geen pauze nemen, zittend werken, 10 dingen tegelijk, lezen in sociale media, rommelig bureau…

Wat zou het gevolg zijn als je doet wat wel moet en je productiever wordt?

Welke nieuwe of extra doelen zou je dan (sneller) kunnen bereiken? En wat zou daar het voordeel van kunnen zijn?

Welke van bovenstaande slechte gewoonte ga je – vanaf nu – omvormen naar productiviteit?

Proost op een productieve dag,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#slechtegewoontes #productiviteit #contraproductief #afleiding #multitasken

Continu je telefoon en mail checken

Te veel tijd doorbrengen op sociale media

Werken in een rommelige omgeving

Geen planning maken

Multitasken

Te lang stilzitten achter je computer