Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Welke stappen kan je zetten om de relatie met je baas te verbeteren?

Relatie met je baas verbeteren

 

Een goede relatie met je baas kan van grote invloed zijn op je werkplezier, je prestaties, professionele ontwikkeling en je algehele succes op het werk.

Maar soms kan het lastig zijn om op één lijn te zitten met je leidinggevende en kan de relatie gespannen of ongemakkelijk aanvoelen. De aanleidingen voor deze spanning kunnen heel erg divers zijn: verschillende persoonlijkheden, verschillende manier van werken, verschillende visies of net dezelfde eigenschappen hebben zoals bijvoorbeeld koppig zijn.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt zetten om de relatie met je baas te verbeteren en zo een betere werkrelatie op te bouwen. Zo hoef je niet zomaar de handdoek in de ring te gooien en te vertrekken voor je geprobeerd hebt er iets aan te doen. Je bent immers heel veel uren per dag op je werk dan kan je er maar beter voor zorgen dat je er een fijne tijd beleeft, toch?

In dit artikel bespreken we enkele nuttige tips en strategieën om je te helpen een betere relatie met je baas te ontwikkelen en zo je carrière verder te ontwikkelen.

Analyseer de situatie

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om de situatie goed te analyseren. Wat is er precies aan de hand? Welke problemen ervaar je in de relatie met je baas? Probeer objectief naar de situatie te kijken en identificeer de specifieke problemen. Om niet enkel met een negatieve bril naar de situatie te kijken is het misschien ook wel nuttig om ook eens te kijken naar wat er wel goed gaat tussen jullie.

Als de relatie vroeger ok was, wat is er dan veranderd waardoor het vandaag niet meer zo functioneert als vroeger.

Bouw vertrouwen op

Een goede relatie is gebaseerd op vertrouwen. Wees eerlijk en betrouwbaar in je werk en houd je aan afspraken en deadlines. Communiceer op een duidelijke en open manier, en geef je baas regelmatig updates over de voortgang van je werk.

Een open en eerlijke communicatie is van groot belang om een goede relatie, een vertrouwensband met je baas op te bouwen. Zorg ervoor dat je regelmatig met je baas communiceert en wees open over je werk, je ideeën en eventuele problemen die je ervaart. Het is belangrijk dat je je baas respectvol benadert en een constructieve houding aanneemt.

Een goede communicatie is niet alleen zenden, maar ook ontvangen. Luister goed naar je baas en neem zijn of haar ideeën en feedback serieus. Door te luisteren toon je respect en creëer je een sfeer van wederzijds begrip.

Wees proactief

Neem zelf het initiatief om de relatie te verbeteren. Vraag bijvoorbeeld om een gesprek met je baas om te praten over jouw werk en eventuele problemen die je ondervindt. Toon interesse in zijn of haar werk en prestaties, en wees open en eerlijk in je communicatie. Als jij je werk niet goed doet zal je baas ook minder goede resultaten kunnen voorleggen aan zijn of haar leidinggevende.

Los problemen op

Als er problemen of conflicten zijn tussen jou en je baas, probeer deze dan op te lossen. Ga het gesprek aan en probeer tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is. Zoek bijvoorbeeld naar compromissen of alternatieve oplossingen.

Neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in de relatie, en de problemen erin. Als je merkt dat je zelf gedrag vertoont dat de relatie met je baas bemoeilijkt, erken dit dan en probeer dit te veranderen. Door verantwoordelijkheid te nemen, toon je dat je bereid bent om te werken aan een betere relatie.

Vraag en geef feedback

Feedback is een belangrijk onderdeel van een goede relatie.

 • Vraag je baas m feedback ver je werk. Dit kan je helpen om te begrijpen hoe je presteert en waar je verbeterpunten liggen. Toon interesse in de mening van je baas en doe er iets mee. Laat zien dat je bereid bent om te leren en te groeien.
 • Geef p een respectvolle manier feedback aan je baas ver zijn of haar gedrag en hoe dit jouw werk beïnvloedt. Probeer hierbij zo concreet mogelijk te zijn en geef suggesties voor verbetering.

Zoek gemeenschappelijke grond en doelen

Zoek naar gemeenschappelijke interesses, belangen of doelen die je met je baas deelt. Dit kan helpen om een band op te bouwen, je relatie te versterken en een betere samenwerking creëren. Stel voor om samen te werken aan een project of initiatief waar jullie beiden enthousiast over zijn. Als je samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel, ontstaat er meer begrip en respect voor elkaars standpunten.

Respecteer grenzen

Respecteer de grenzen van je baas en houd rekening met zijn of haar prioriteiten en werkschema. Dit betekent dat je begrijpt dat je baas ook verplichtingen en deadlines heeft, en dat zijn of haar tijd kostbaar is. Door jezelf bewust te zijn van de prioriteiten en het werkschema van je baas, kun je hier rekening mee houden en op een respectvolle manier communiceren. Bijvoorbeeld, als je een dringende vraag hebt, vraag dan eerst of het uitkomt voordat je je baas benadert. Dit kan helpen om het vertrouwen en de samenwerking te bevorderen, en zorgt ervoor dat je niet onnodig de tijd van je baas in beslag neemt.

Wees positief

Een positieve houding kan een krachtige tool zijn om de relatie met je baas te verbeteren. Het hebben van een positieve instelling kan ervoor zorgen dat je beter in staat bent om uitdagingen aan te gaan en moeilijke situaties te overwinnen. Probeer bijvoorbeeld niet te klagen over je werk of collega's en richt je in plaats daarvan op het vinden van oplossingen. Zoek naar manieren om je baas te ondersteunen en laat zien dat je gemotiveerd bent om succesvol te zijn. Wees ook niet bang om complimenten te geven als je baas goed werk levert of iets bereikt heeft. Door positief te zijn en waardering te tonen, kan je de relatie met je baas versterken en de samenwerking verbeteren. Het is echter wel belangrijk om oprecht te zijn en niet overdreven complimenten te geven.

Zoek ondersteuning (bij een loopbaancoach)

Als je merkt dat je er niet uitkomt met je baas, zoek dan ondersteuning bij een derde partij. Dit kan bijvoorbeeld een HR-medewerker zijn of een loopbaancoach die gespecialiseerd is in professionele relaties. Een externe partij kan je helpen om de problemen in de relatie te identificeren en op te lossen.

Het verbeteren van de relatie met je baas vergt tijd en inspanning, maar kan uiteindelijk leiden tot meer werkplezier en professionele ontwikkeling.

Welke stappen zal jij zetten?

Als je kijkt naar samenwerkingsverbanden is het belangrijk om geduldig en consistent te blijven, en te investeren in de relatie op de lange termijn. Een goede relatie met je baas kan van grote invloed zijn op je werkplezier en je carrièremogelijkheden. Als je het gevoel hebt dat de relatie tussen jou en je baas niet optimaal is, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten om deze te verbeteren. We lijsten ze hier nog eens op:

 • Analyseer de situatie
 • Wees practief
 • Buw vertrouwen op
 • Vraag en geef feedback
 • Zek gemeenschappelijke grond en delen
 • Respecteer grenzen
 • Ls problemen op
 • Wees psitief
 • Zek ondersteuning (bij een lopbaancoach)

Proost, op een goede relatie met je leidinggevende

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#baas #leidinggeven #relatieopbouwen #positiviteit #grenzenrespecteren #problemenoplossen #respect

Locaties van A-Lissome loopbaancoaches