Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

3 meest fundamentele oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen

Oorzaken voor een gebrek aan zelfvertrouwen

 

Wat heeft iets of iemand je ooit wijsgemaakt?

Hoe komt het toch dat de ene persoon meer zelfzeker is dan de andere, of zich meer zelfzeker voordoet?

Je wordt geboren… als een afhankelijk en toch vrij zelfzeker wezentje. Kijk eens naar de kleine kindjes om je heen. Speels kruipen ze naar de rand van de verzorgingstafel, wat later staan ze te zingen voor een groep, vragen ze telkens opnieuw kadootjes, worden ze het mooiste meisje van de klas, of is hun grote droom om later ‘als ze groot zijn’ batman of prinses te worden… een deel van het zelfvertrouwen is dus aangeboren. Het kinderlijke geloof dat écht alles mogelijk is! En toch…stilletjes aan brokkelt dat wat af…

(On)Zelfzekerheid en (tekort aan) zelfvertrouwen vinden voor een groot deel hun oorsprong in je ‘jeugd’. Als je kijkt doorheen de jaren merk je vanzelf dat er periodes waren dat je minder zelfzeker was, en andere dan weer ‘vol’ zelfvertrouwen. Deze gedachten over onszelf zijn gebaseerd op enerzijds de omgeving en anderzijds de ervaringen (en gevoelens) die we hebben met verschillende personen, in verschillende situaties, en het resultaat van die belevenissen. Voeg daarbij nog het feit dat we dikwijls de neiging hebben om onszelf te gaan vergelijken met ons ideaalbeeld of anderen en het plaatje is compleet...

 

Omgeving en ervaringen

Voorbeelden hiervan zijn legio: Hoe gingen je ouders om met je als je een slecht rapport had? Hoe ging de scoutsleiding tewerk als je vertelde dat je iets niet durfde? Hoe reageerde een vriendje of vriendinnetje als je over een vervelend probleempje vertelde?

Met andere woorden, tijdens de periode dat we opgroeiden werden onze successen en mislukkingen op een bepaalde manier beoordeeld/veroordeeld. De manier waarop familie, leerkrachten, mentors, peers, vriend(inn)en, … hiermee omgingen hebben bijgedragen tot de mate van je (on)zelfzekerheid – door de jaren heen heb je dus zaken ‘aangeleerd’.

Positieve ervaringen

  • er werd naar je geluisterd

  • men sprak respectvol met je

  • je werd betrokken, je mening werd gevraagd

  • je kreeg de nodige aandacht en affectie

  • je verwezenlijkingen werden erkend en fouten of tekortkomingen worden erkend en geaccepteerd

Negatieve ervaringen

  • je kreeg harde kritiek, werd bekritiseerd

  • je werd fysisch, sexueel, emotioneel, … misbruikt

  • je werd gepest, genegeerd, belachelijk gemaakt

  • als je iets goed deed was het toeval, als je iets fout deed was je schuldig

  • alles moest perfect zijn

  • er werd op de persoon gespeeld, niet op de bal, waardoor elke niet perfecte ervaring (welke dan ook) gebruikt werd om het algehele persoonlijke zelfbeeld naar beneden te halen

Wat zijn bij jou de ervaringen die je gesterkt hebben?

Welke waren de ervaringen die je een minder gevoel gaven?

 

Vergelijking tussen de ‘realiteit’ en het ‘ideaalbeeld’

Een andere mogelijke oorzaak voor een tekort aan zelfvertrouwen is eventueel omdat je een vergelijking maakt tussen jezelf en de ander, of tussen jezelf en een ideaalbeeld dat je voor ogen hebt. Bij deze vergelijking tussen de ‘realiteit’ en het ‘ideaalbeeld’ wordt de realiteit in de meeste gevallen als té negatief bekeken en het ideaalbeeld als te optimistisch. Hoe groter het verschil tussen beiden, hoe groter de aantasting van de zelfzekerheid kan zijn. Denk maar aan : de positie die je vandaag inneemt binnen het bedrijf waarvoor je werkt, en die die je zou willen bereiken, of vergelijk eens je ‘schoolvoorbeeld’ van presenteren voor een groep versus hoe jij het doet, of kijk eens naar het ogenschijnlijke ‘gemak’ waarmee je CEO beslissingen neemt en hoe jij hiermee omgaat, …

Met wie vergelijk jij je en voor welke ‘topic’?

Welk ideaalbeeld heb jij voor ogen dat je absoluut wilt bereiken?

 

Conclusie

Jammer maar helaas, ‘you can’t win them all’… aan sommige zaken kan je weinig veranderen. Kijk maar naar de beelden die de media schetst over jong en mooi zijn, mogelijks het gebrek aan mogelijkheden om je te ontplooien, maatschappelijke opvattingen, misvormingen van de eigenheid van iemand, een algemeen negatieve houding, neurologische of psychologische aandoeningen, …

Hoewel iedereen vrij zelfzeker geboren wordt is het duidelijk dat de ‘jeugd’jaren er een enorme impact op hebben. Onze ervaringen, wanneer iets lukt, of niet lukt, zorgen ervoor dat we meer of minder zelfzeker zijn. Dat gecombineerd met onze persoonlijkheid en onze realiteitszin en voila het resultaat: de ene gaat gelukkig, met een glimlach door het leven, kan de tegenslagen wel aan, staat zelfzeker voor een groep…, de andere maakt zich klein, durft niet voor een promotie te gaan, als iets niet onmiddellijk lukt heeft hij/zij gefaald, …

Er is echter goed nieuws! Je kan je gedachten sturen, je perceptie op jezelf en anderen verruimen, stapjes nemen naar meer zelfzekerheid.

Tips hoe je die zelfzekerheid kan boosten komen in een van de volgende blogs!

 

Your chances of success in any undertaking can always be measured by your belief in yourself.  (Robert Collier)

 

Call to action

Hoe staat het met jouw zelfvertrouwen?

Welke positieve of negatieve boodschappen of ervaringen uit het verleden draag je nog steeds mee vandaag, en zijn van geen enkel nut meer?

Wat is het effect op jou dat je je vergelijkt met iemand anders of een ideaalbeeld?

Wil jij graag aan je zelfvertrouwen bouwen? Dan kan ik je zonder twijfel een stap verder helpen via loopbaancoaching of business coaching!

 

Proost op je zelfzekere zelf!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#zelfvertrouwen #mindset #calltoaction #perfectionisme