Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Waarom personal branding zo belangrijk is

Waarom personal branding zo belangrijk is

 

Personal branding staat voor jezelf als merk presenteren op de arbeidmarkt. Net zoals bij om het even welk ander merk wil je natuurlijk dat anderen alleen maar positieve woorden koppelen aan jou als merk. Het gaat dus over jezelf vermarkten, maar dan wel op een manier die helemaal bij je past en dus authentiek is! Als je weet wie je bent en waar je voor staat kan je dat naar de buitenwereld brengen. Daar zullen anderen zich (hopelijk) tot aangetokken voelen en met jou in zee gaan. Of het nu gaat over je voordragen voor een promotie, je CV bovenaan de stapels van CV's leggen, je een opdracht als recruiter gunnen, je absoluut erbij willen in een project team, ...

Het is dan ook heel erg belangrijk om je te verdiepen in je personal brand. Zowel in wie je bent en wat je wilt als hoe je dit dan naar buiten draagt. Jezelf goed kennen zorgt er ook mee voor dat je je beter in je vel gaat voelen want je komt elke keer dichter bij jezelf. En als je zelfvertrouwen een boost krijgt straal je ook dat weer uit naar de buitenwereld.

Misschien beginnen bij het begin. Wat is personal branding?

Wat is personal branding?

In 1997 heeft personal branding voor de eerste keer het licht gezien. Tom Peters gebruikte deze term en definieerde het toen als “The personal brand links your passions, your key attributes and your strengths with a value proposition, making clear what differentiates you from others.” (“Het persoonlijke merk verbindt je passies, je belangrijkste kenmerken en je sterke punten met een waardepropositie, waardoor duidelijk wordt wat jou onderscheidt van anderen.”)

Het is dus een manier om je eigen ‘persoonlijke merk’ te tonen aan anderen. Net zoals om het even welk ander merk doet. Jouw bedrijfsnaam of persoonlijke naam wordt dan gekoppeld aan bepaalde (hopelijk positieve) eigenschappen, waarden en talenten waar je voor staat en die jou uniek maken tov anderen. Zo kan je je ook onderscheidend positioneren op de arbeidsmarkt.

Personal branding is super belangrijk als je je doelen wilt bereiken, zowel professioneel als in je privé-leven. Waar houd je best rekening mee en hoe maak je een verschil?

Wat is personal branding?

Bij personal branding is perceptie realiteit

Hoe je het ook draait of keert, iedereen heeft zijn eigen model van de wereld. Dé realiteit bestaat niet, die bestaat enkel zoals wij (elk van ons dus!) die interpreteren. Dat wil zeggen dat als iemand een perceptie heeft, dat dat voor die iemand ook de realiteit is. De perceptie die andere van je hebben wordt gebouwd op het beeld dat je over jezelf naar buiten brengt. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat dat het juiste beeld is, zodat de perceptie die over jou ontstaat ook de perceptie is die je wilt dat mensen van je hebben.

Bij personal branding geeft een authentiek merk een competitief voordeel

Het is ok om -voor welke reden dan ook - op te vallen, om er bovenuit te steken, zolang dat dat is wie jij echt bent. Als jij solliciteert wil je toch dat je CV om de juiste reden bovenaan de stapel komt te liggen? Personal branding kan je hierin ondersteunen en je zo een competitief voordeel geven.

Zo zag ik onlangs en filmpje van een 23-jarige vrouw die al 5 keer (van volharding gesproken) bij de politie had gesolliciteerd. 5 keer geraakte ze niet voorbij de ronde van de brief/CV. Tot ze haar ‘stoute schoenen’ aantrok en rechtstreeks, via video, haar minister van veiligheid aansprak nadat ze hem had zien fietsen met 2 agenten naast zich. Het filmpje dat ze opnam is in ‘no time’ viraal gegaan. En ondertussen? Heeft ze heel veel reacties gehad, ook van haar minister en start ze wel degelijk in de job die ze al sinds haar kindertijd wilt.

Personal branding : een authentiek merk geeft een competitief voordeel

Mensen kiezen op basis van hun gevoel, zet dus personal branding in

Mensen kiezen voor ander mensen omdat ze zich erin kunnen terugvinden, omdat ze zich erin herkennen, omdat ze vertrouwen hebben in de expertise, omdat ze zich er goed bij voelen, … tot 95% van onze beslissingen gebeuren intuïtief! Als jij wilt dat mensen voor jou kiezen zal je moeten uitstralen wat jij wilt uitstralen. Wat wil je uitstralen? Klopt dat ook met de realiteit van vandaag? Welk soort mensen wil je aantrekken? Waarvoor kunnen anderen bij jou terecht?

Aangezien kwaliteit zichzelf niet verkoopt is personal branding essentieel

Je kan nog zò goed zijn in iets, als niemand weet dat jij daar goed in bent zal niemand jou daarvoor vragen. De kwaliteit van het werk dat je levert kan dan nog van het meest hoogstaande niveau zijn, als niemand dat weet zullen de klanten, opdrachten, jobs echt niet komen.

Het is dus cruciaal dat je communiceert over wie je bent, waar je voor staat, wat je doet, hoe goed en graag dat je iets doet, … en niet een maal maar heel regelmatig in de tijd, en dat op een congruente manier. Je zal jezelf in beeld, woorden en daden moeten ‘verkopen’. Jij bent immers het gezicht van je persoonlijke merk.

Personal branding is essentieel want kwaliteit verkoopt zichzelf niet

Hoe zit het met jou personal brand?

Call to action

Wat wil je dat je personal brand uitstraalt? (welke talenten, waarden, persoonlijkheid?)

Welke perceptie heb jij vandaag van jezelf?

Als je rondhoort bij anderen, welke perceptie hebben zij dan van jou?

Als de perceptie op jezelf en de perceptie van anderen op jou niet overeenkomt - hoe en waar wil je dan bijschaven?

Hoe zichtbaar en vindbaar ben je?

Proost, op personal branding en jij als sterk merk,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#personalbranding #personalbrand #sterkmerk #meinc #branding #marketing #socialmedia #digitalmarketing #socialmediamarketing #brand #brandingtips #brandingstrategy #brandidentity #personalbrandingcoach #contentmarketing #personalbrandingcoaching #personaldevelopment #personalbrandingexpert

Wat is personal branding?

Bij personal branding is perceptie realiteit

Een authentiek merk geeft een competitief voordeel

Mensen kiezen op basis van hun gevoel, zet dus personal branding in

Aangezien kwaliteit zichzelf niet verkoopt is personal branding essentieel