Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Misvattingen over loopbaanbegeleiding rechtgezet

Misvattingen over loopbaanbegeleiding rechtgezet

 

We horen zoveel redenen waarom iemand niet voor loopbaanbegeleiding kiest of niet naar een loopbaancoach stapt. Heel dikwijls zijn het misvattingen, gedachten waarvan iemand denkt dat het waar is of klopt… en dat dat niet zo is…

Tijd voor een grondige reality check dus!

Als je ziek bent, of voelt dat je ziek wordt, ga je toch ook naar de dokter? Tenzij je je gezondheid in de handen legt van je beste vrienden of buren of bakker op de hoek van de straat? Of je loopbaancoach misschien?

Wel, als je loopbaanvragen hebt ga je naar een loopbaancoach. Tenzij je je loopbaan in handen wilt leggen van je huisarts of beste vrienden of buren of de verkoopster in je favoriete winkel?

Misverstanden over loopbaanbegeleiding

Ben je een van de personen die gelukkig is in zijn of haar loopbaan en ga je elke dag al fluitend naar je werk? Dan ben ik super blij voor jou! Weet je dat loopbaanbegeleiding ook voor jou kan?

Ben jij een van de personen die denkt ‘professioneel geluk bestaat niet’ of ‘ik krijg professioneel niet de juiste kansen’? Dan is loopbaanbegeleiding zeker iets voor jou. Om verschillende redenen en op verschillende vlakken.

We schreven in het verleden al over misverstanden en mythes rond loopbaanbegeleiding . Net omdat er zoveel zijn misvattingen zijn wijden we er nog een blog aan.

Loopbaanbegeleiding is alleen zinvol als je een carrièreswitch wilt maken

Loopbaanbegeleiding bevat veel meer thema’s dan je carrièreswitch aanpakken. Meer nog, loopbaanbegeleiding kan veel vroeger beginnen, waar het keuzeproces van wat je eigenlijk wilt doen deel is van het coaching traject. Dat is trouwens een van de onderwerpen die heel veel besproken wordt ‘ik wil iets anders maar ik weet niet wat’… Sowieso brengen we klaarheid in ‘de chaos in je hoofd’ door je gedachten te structureren en daaruit conclusies te trekken. Op die manier kan je vol vertrouwen een volgende stap zetten

Waarover kan loopbaanbegeleiding dan gaan?

  • Te weten komen wat je professioneel wilt
  • Inzicht krijgen in welke stappen je moet zetten om daar dan ook te geraken
  • Het inzetten of versterken van je competenties en talenten (misschien zelfs ze (her)ontdekken)
  • Je ambities waarmaken (carrièreswitch, promotie, je loopbaan als zelfstandige vormgeven, …)
  • Balans brengen tussen je werk-leven en privé-leven
  • Emoties verwerken (van ontslag, demotie, ruzie met je baas, overlijden van je liefste collega, …)
  • Een keuze maken tussen een aantal professionele opties
  • Alles wat te maken heeft met solliciteren (niet met VDAB loopaancheques)
  • Jobcrafting (jobboetseren) of hoe je je huidige situatie kan verbeteren

De lijst is eindeloos lang, zolang er maar een link is met werk en loopbaan. Interesse om er meer over te weten? Hier en hier vind je nog verschillende opties.

Ik ben te oud voor loopbaanbegeleiding, het is de moeite niet meer

De ‘oudste’ klant die ik ooit gehad heb was toen 62 jaar. Zij had de mentaliteit van een jonge spring in ’t veld. Haar functie (die ze heel erg graag deed) zou verdwijnen en ze wou heel erg graag een minstens even plezante job in de toekomst.

Een andere klant, man, zelfstandig en eind de 50 vroeg zich af hoe hij de laatste 10-15 jaar van zijn loopbaan wou spenderen, wat hem het meeste energie gaf en hoe hij daar al dan niet mee aan de slag wou gaan.

Wetende dat we allemaal (in principe) tot 67 jaar moeten werken… zie jij je in je huidige job blijven tot je 67 jaar?

Wat mij betreft is elk moment een goed moment om loopbaanbegeleiding te volgen, en dat staat los van de leeftijd. Werk of een loopbaan nu is totaal anders dan toen onze ouders (laat staan groot-ouders) naar de arbeidsmarkt stapten. Houd dan ook niet vast aan een patroon dat niet meer van deze tijd is. Alles verandert, snel, en we moeten de nodige flexibiliteit aan de dag leggen om mee te kunnen.

Misschien weet je het niet maar een gedachte bepaalt je gedrag (en emotie bij iets). Dat wilt dus zeggen dat als jij denkt ‘ik ben te oud voor loopbaanbegeleiding’ of ‘het is de moeite niet meer” dan zit je eigenlijk in een self-fulfilling prophecy. Wat je denkt wordt waarheid… De gedachten op zich houden je eigenlijk al tegen om loopbaanbegeleiding te volgen. De gedachten ‘ik ben nooit te oud om te leren’ of ‘ik heb niets te verliezen, ik ga ervoor’ zijn dan weer gedachten die je zullen stimuleren om toch actie te ondernemen. En jij kiest wat je denkt (hoe raar het ook klinkt).

Wil je weten hoe je huidige job scoort voor jou? Doe dan in 5 minuten onze loopbaantest.

Die informatie vind je toch gratis en voor niks op het internet!

Als dat waar was konden we allemaal dokter, architect, loodgieter, boer, … worden. Zelfs loopbancoach :-)

Op internet vind je inderdaad veel. Nochtans is loopbaanbegeleiding een vak apart en de kneepjes van dat vak leer je echt niet op internet. De meeste coaches volgen heel regelmatig opleidingen van meerdere dagen om hun eigen coaching skills aan te scherpen: of het nu in de diepte of de breedte is.

De meeste van die testen missen duiding, interpretatie, reflectie over de resultaten, … en dat toegepast op jouw specifieke persoonlijkheid en in jouw specifieke context. Hoe weet je trouwens of wat je vind echt kwaliteit is of ronduit brol? Wij kunnen enkel instaan voor wat we zelf aanbieden en waarmee jij zelf aan de slag kan gaan.

De A-Lissome loopbaancoaches bieden kwaliteitsvolle begeleidingen. Ze hebben kennis en ervaring in het vak, scholen regelmatig bij, gebruiken een heel arsenaal aan tools, technieken, vragenpatronen, … waarvan we weten dat ze werken.

Is het voor jou tijd voor een loopbaancoach?

Als jij supergelukkig bent in je job, als je doet wat je graag doet, als je voldoening en erkenning ervaart en alles is zoals je hoopt, dan ben je heel goed bezig en is loopbaanbegeleiding misschien niets voor jou. Of toch niet op dit moment.

Staat drukdrukdruk vanboven in jouw woordenboek? Dan is het zeker tijd voor loopbaanbegleiding… Hoe krijg je meer adem? Welke prioriteiten stel je? Hoe kan je efficiënter werken?

Voel je je als een vis op het droge en blijf je maar spartelen om in het (juiste) water te geraken? Dan is je kop in het zand steken, je ziek laten schrijven, … echt niet de juiste oplossing. Wacht niet langer en start nu met loopbaanbegeleiding.

Wil je graag eerst zicht krijgen op hoe jij je voelt/functioneert in je huidige job? Aarzel dan zeker niet en doe onze loopbaantest. In 5 minuten ken je het resultaat!

Wil je graag snel starten? Dat kan! Neem contact op met ons of kies via de kaart hieronder je favoriete loopbaancoach, dicht in je buurt. We zitten immers op circa 50 locaties in Vlaanderen.

#loopbaanbegeleiding #loopbaancoaching #jobcoaching #jobcoach #loopbaancoach #misverstanden #mythe #fabel #fluitendnaarjewerk #geefvleugelsaanjeloopbaan

Contacteer nu een loopbaancoach in je buurt

Inleiding

Misverstanden en mythes

Loopbaanbegeleiding is alleen zinvol als je een carrièreswitch wilt maken - FOUT

Ik ben te oud voor loopbaanbegeleiding, het is de moeite niet meer - FOUT

Die informatie vind je toch gratis en voor niks op het internet! - FOUT