Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Job interview skills die je een pak vooruit helpen

Job interview skills die je een pak vooruit helpen

 

Met een grote glimlach kijk je naar je inbox. Je bent uitgenodigd voor een job interview! Hoe fijn. Van blijdschap spring je een gat in de lucht, maar daarna beginnen er zorgen te komen. Vele vragen gaan door je hoofd. Wat moet je eigenlijk zeggen en hoe zorg je er nu voor dat je daadwerkelijk aangenomen wordt? De vaardigheden die je nodig hebt tijdens een job interview zijn niet per se de vaardigheden die je nodig hebt op de job zelf. Hoe kan je jezelf toch van je beste kant laten zien? Hoe beantwoord je op een slimme manier de vaak gestelde vragen tijdens het interview en hoe kom je over als de perfecte match?

In dit blog geef ik je een zevental tips om ervoor te zorgen dat jij je job interview fantastisch gaat doen.

Doe gedegen onderzoek

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Dit doe je door online onderzoek te doen. Zoek de website op van het bedrijf waar je graag wilt werken en lees hun missie statement door. Kijk ook goed of hun kernwaarden overeenkomen met de jouwe, dan heb je direct wat om over te praten tijdens je job interview. De vraag: ‘Waarom heb je interesse om hier te werken?’ gaat hoe dan ook gesteld worden, dus is het wel handig als je hier een duidelijk antwoord op kunt geven. Daarnaast is het slim om te kijken wat het bedrijf onderscheidend maakt. Wat maakt hen anders dan andere organisaties die dezelfde dienst aanbieden? Als je dit goed opmerkt, laat je ook zien dat je gedegen onderzoek hebt gedaan. Een extratje dat ik je zou aanraden is eens te kijken hoe ze zich profileren op sociale media: LinkedIn, Twitter, Instagram, Facebook, …

Ook glassdoor https://nl.glassdoor.be/index.htm  kan je input geven over hoe medewerkers het vinden om voor dat bedrijf te werken.

Zoek tot slot even op LinkedIn naar de personen die het interview met je afnemen. Wat zeggen zij over de organisatie en wat is hun rol juist?

Door al deze voorbereidingen te doen, kan je niet alleen goed uitleggen waarom je zo enthousiast bent over de functie, maar laat je ook zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in de organisatie. Je zult dan sneller worden gezien als iemand die een fijne bijdrage kan leveren.

Praat over koetjes en kalfjes

Bij een eerste job interview wordt het vaak als fijn ervaren als je ook je sociale kant even laat zien. Op die manier ervaren ze gelijk hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt en of je een fijne collega bent. Ook zorgt het ervoor dat de interviewers zich sneller op hun gemak bij je voelen (en omgekeerd ). Ontdek je bepaalde overeenkomsten tussen jou en de interviewers? Zie je interessante schilderijen aan de muur hangen omdat je zelf interesse hebt in kunst? Benoem dit dan. Je kunt uiteraard ook open vragen stellen en oprechte interesse tonen in de personen die jou interviewen. Vraag bijvoorbeeld wat ze komend weekend gaan doen of waar ze het liefst op vakantie gaan. Jouw gunfactor wordt dan direct een stuk groter.

Vertel verhalen

De mensen die het hoogste slagingspercentage hebben bij job interviews zijn de mensen die het beste verhalen kunnen vertellen. Het gaat dan om het vertellen van verhalen waarin je laat zien dat al jouw competenties samenkomen en waar je persoonlijkheid in naar voren komt. Deel bijvoorbeeld verhalen over je vorige werkgevers, wat je daar gedaan hebt en hoe je een bijdrage hebt geleverd aan de groei van de organisatie. Weet je niet goed wat je zou kunnen vertellen? Bereid dan voordat je het interview hebt een aantal verhalen voor die je altijd kunt inzetten tijdens het gesprek om de gestelde vragen mee te beantwoorden. Ben je bijvoorbeeld een hele goede schrijver, heb je veel ervaring als journalist en solliciteer je op een baan bij het online nieuws, vertel dan over de keren dat je op expeditie moest voor je werk en daar prijswinnende artikelen over hebt geschreven. Bonus is natuurlijk dat je ze de artikelen ook daadwerkelijk kunt laten lezen. Pas uiteraard wel de verhalen aan aan je eigen leefwereld.

Luister actief

Tijdens een job interview wordt het op prijs gesteld als je actief luistert en participeert in de dialoog. Dit doe je door de vragen van de interviewers regelmatig samen te vatten en te herhalen wat de anderen gezegd hebben. Zo zorg je er ook voor dat je jezelf wat meer tijd geeft om na te denken over het antwoord op de vraag. Je kunt daarna vervolgvragen stellen die doorgaan op wat ze net verteld hebben. Door goed en actief te luisteren lijk je oprecht geïnteresseerd en kan je ook een antwoord geven dat goed aansluit op hun belevingswereld en op die van het bedrijf waar je graag wilt werken.

Let op je non-verbale communicatie

We weten natuurlijk allemaal dat 95% van onze communicatie bestaat uit non-verbale signalen en voor slechts 5% uit gesproken communicatie. Daarom is het heel erg belangrijk dat je op je houding let tijdens het job interview. Houd oogcontact met de interviewers, maar blijf ze niet te lang aanstaren. Lach af en toe en probeer een open houding aan te nemen. Dit betekent je armen rustig op je schoot laten liggen, lachen om grapjes en af en toe met je hoofd knikken om te laten merken dat je luistert.

Let niet alleen op je eigen lichaamstaal, maar ook op die van de interviewers. Die is minstens net zo belangrijk. Je kunt hier namelijk uit opmaken waar ze zich zorgen over maken, welke kwaliteiten ze het belangrijkst vinden in een geschikte kandidaat en hoe ze over jou denken.

Toon empathie

Veel mensen denken tijdens een job interview vooral aan wat zij eruit kunnen halen voor zichzelf. Het is echter nog veel belangrijker om na te denken over welke bijdrage jij kunt leveren aan de organisatie waar je solliciteert. Kan je ze helpen met het oplossen van een probleem? Kan je ervoor zorgen dat er veel werk uit handen genomen wordt? Zorg je er bijvoorbeeld voor dat het team weer goed kan samenwerken na maandenlange ruzies? Door empathie te tonen voor datgene wat er speelt in de organisatie zien de interviewers dat jij begrijpt wat er echt speelt en zullen ze jou zien als een competente en begripvolle collega die het meest urgente probleem voor hen kan oplossen.

Straal zelfvertrouwen uit

Een brutaal mens heeft de halve wereld, wordt vaak gezegd. Zelfvertrouwen uitstralen en je kans pakken is uiteindelijk het allerbelangrijkst tijdens je job interview. De interviewers krijgen dan het gevoel dat je gelooft in je eigen kunnen en dat je heel goed weet wat je doet en waar je over praat. Blijf dus altijd rustig tijdens je job interview en spreek vol zelfvertrouwen en enthousiasme uit waar jij het bedrijf het beste bij kunt helpen.

Heb jij de juiste job interview skills?

Het ontwikkelen van goede sollicitatievaardigheden is van onschatbare waarde als het gaat om het verkrijgen van de gewenste baan en het vooruit helpen van je carrière.

Hier nog even de 7 tips die je best in je achterhoofd houdt om een een positieve indruk achter te laten tijdens het sollicitatiegesprek:

  • Doe gedegen onderzoek
  • Praat over koetjes en kalfjes
  • Vertel verhalen
  • Luister actief
  • Let op je non-verbale communicatie.
  • Toon empathie
  • Straal zelfvertrouwen uit

Daarnaast is het belangrijk om jezelf te blijven en authentiek te zijn, zodat je een duurzame en waardevolle professionele relatie kunt opbouwen met je potentiële werkgever. Onthoud dat het sollicitatiegesprek een kans is om jezelf te presenteren en te laten zien wat je te bieden hebt. Met deze sollicitatievaardigheden in je arsenaal kun je een sterke indruk maken en je kansen vergroten op een succesvolle carrière.

Heb je niet voldoende informatie om mee aan de slag te gaan? Hier heb je nog extra tips

Proost, op een geweldig job interview,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#solliciteren #sollicitatie #JobInterviewSkills #InterviewTips #CareerAdvancement #JobSearch #InterviewPreparation #CareerSuccess #JobInterviewAdvies #JobInterviewTechniques #InterviewSkills #InterviewStrategies #JobSearchTips #ProfessionalDevelopment #CareerTips #JobInterviewPrep #JobSeekers #Interviewing #JobInterviewingSkills #LoopbaanAdvies #JobHunting #JobInterviewTips