Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Binnenkort een jobinterview via telefoon? Zo pak je het aan!

Hoe pak je een telefooninterview aan?

 

Je bent weken bezig geweest met solliciteren. Je bent inmiddels de tel kwijt hoeveel brieven je hebt verstuurd. Je wacht al dagen op een reactie. Maar voor die ene droomjob heb je net even wat meer je best gedaan en een videosollicitatie opgenomen. En warempel, je wordt na lang wachten door hen uitgenodigd voor een telefonisch jobinterview. Hoera! De eerste stap naar jouw nieuwe carrière is gezet. Zo zorg je er mede voor dat je aangeworven kan worden.

Maar hoe ga je degene die jou aan moet nemen via de telefoon overtuigen dat jij de beste keus bent voor deze job? In dit blog geef ik je een aantal tips zodat je binnen de kortste keren bent aangenomen.

Ken de details van het gesprek

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het tijdstip waarop je het telefoongesprek gaat voeren, eventueel ook hoe lang het zal duren en noteer wie je gaat spreken tijdens je sollicitatie. Op die manier kan je die persoon van tevoren Googlen of opzoeken in LinkedIn en kijken of je gemeenschappelijke interesses of connecties hebt waar je iets leuks over kunt zeggen. Dat is altijd een goede binnenkomer. Schrijf op met welk nummer je wordt gebeld, zodat je het telefoontje niet per ongeluk mist. En leg natuurlijk je telefoonoplader naast je telefoon, zodat het gesprek niet ineens halverwege wegvalt. Zorg er natuurlijk ook voor dat je op een plek bent waar je goede ontvangst hebt (ik weet bijvoorbeeld dat ik in ons huis niet overal bereikbaar ben).

Bereid jezelf goed voor

Jouw enthousiasme voor de job werkt natuurlijk aanstekelijk, maar daarnaast is het heel belangrijk om je goed voor te bereiden. Lees van tevoren heel goed door wat de jobfunctie precies inhoudt omdat je daar vragen over kan krijgen en lees ook de website van de organisatie heel goed na. Bekijk ook hun social media kanalen, zodat je een indruk krijgt van de sfeer, de missie van het bedrijf en de collega’s die er werken. Bedenk van tevoren hoe jouw eigen waarden aansluiten bij die van het bedrijf, zodat zij het idee krijgen dat jij in het team past. Natuurlijk is het ook helemaal ok om vragen voor te bereiden die jij zelf wilt stellen.

Creëer een spiekbriefje

Het voordeel van een jobinterview aan de telefoon is, dat je notities naast je neer kunt leggen zonder dat de recruiter of hiring manager ze ziet. Dit is heel erg handig wanneer je nerveus bent. Schrijf op je spiekbriefje de antwoorden die je hebt voorbereid op de vragen die zeker zullen komen, noteer drie goede eigenschappen van jezelf en drie verbeterpunten en schrijf op welke informatie je uit de website hebt gehaald. Schrijf het wel op in korte steekwoorden, anders hoort de persoon aan de andere kant van de lijn dat je je verhaal aan het aflezen bent en dat komt uiteraard niet professioneel over. Natuurlijk kan je op je spiekbriefje ook de vragen zetten die je zelf wilt stellen.

Vind een rustige plek

Misschien heb je wel een druk gezinsleven en is het nooit stil in huis. Niets zo vervelend tijdens een jobinterview als een kind dat ineens aandacht vraagt. Zoek dus een rustige plek voor jezelf en geef bij je familieleden aan dat je een uurtje door niemand gestoord mag worden. Doe de deur dicht, desnoods op slot.

Lukt dit niet, boek dan ergens een hotelkamer of kleine meeting room of zoek tijdelijk een andere, rustige werkplek buiten de deur. Zet ook alle apparaten uit die je zouden kunnen storen en zet al je notificaties uit of op stil. Misschien is het ook slim om een koptelefoon te gebruiken om alle ruis uit te bannen. Knabbel ook geen kauwgom tijdens je jobinterview, want aan de andere kant van de lijn kunnen ze dit horen.

Durf stiltes te laten

Wees niet bang om stiltes te laten vallen in een gesprek. Wanneer je heel snel blijft praten, raakt de interviewer zijn of haar focus kwijt en moet je af en toe herhalen wat je gezegd hebt. Wanneer je rustig blijft en goed nadenkt over je antwoorden, voelt het telefoongesprek natuurlijker aan en voelt die ander ook dat je niet zomaar wat zegt. Als de interviewer jou onderbreekt, stop dan met praten en wacht tot de ander is uitgesproken. Zo laat je merken dat je goed kunt luisteren. Probeer daarnaast je enthousiasme te laten doorklinken over de job en lach af en toe, dat maakt een gesprek zoveel leuker.

Schrijf de belangrijkste punten op na je gesprek

Wanneer je hebt opgehangen, kan het handig zijn om de belangrijkste punten uit het gesprek op te schrijven die je wilt onthouden. Misschien hebben ze bepaalde werkzaamheden genoemd die je nog wilt opzoeken op internet of is er een naam genoemd van een persoon die belangrijk is binnen de organisatie. Daarna kan het zelfs slim zijn om de interviewer een bedankmail of -kaartje te sturen voor het leuke gesprek. Je kunt daarop zetten wat je het meest is bijgebleven van het gesprek en nog eens aangeven dat je enorm enthousiast bent over de job. De meeste organisaties zullen dit zeer attent vinden en het kan je net even dat zetje geven om die ja te krijgen.

Opvolgen als je niets hoort

Als je een week na het jobinterview nog niets hebt gehoord, wees dan niet bang om even te mailen of te bellen met de vraag waar zij op dit moment staan. Misschien zijn ze nog met andere mensen in gesprek en hebben ze je daarom nog niet teruggebeld, maar het laat wel zien dat je gemotiveerd bent en echt interesse hebt in de job. Je kunt dit ook letterlijk zeggen in je opvolgmail. Bedank de interviewer nogmaals voor het leuke gesprek en vraag wanneer je de beslissing van ze kunt verwachten. Op die manier weet jij ook waar je aan toe bent.

Onderhandel later

Het kan soms verleidelijk zijn om direct over je salaris te onderhandelen (of je werktijden) tijdens een eerste gesprek via de telefoon. Toch is het slimmer om die vragen voor later te bewaren. Het is namelijk belangrijker dat jij eerst een goede eerste indruk achterlaat en ze je wel zien zitten als nieuwe collega. Dan ben je in een veel sterkere positie om te onderhandelen over de voorwaarden die jij graag in je job terug zou willen zien. Mochten ze je hierin niet tegemoet willen of kunnen komen, dan kan je altijd nog besluiten om er niet te gaan werken en voor een andere job te kiezen.

Salarisonderhandeling

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een hiring manager te imponeren. En uiteraard gelden al deze tips ook bij video solliciteren.

Heb je last van sollicitatie angst? Voelt het voor jou als zwemmen of verzuipen? Ook jij kan sollicitatieangst overwinnen!

Hoe goed ben jij voorbereid op je telefonische sollicitatie?

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en zal dat telefonisch doorgaan? Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je dat supergoed doet, niet? Hier als overzicht nog eens de aandachtspunten die we je graag meegeven

  • Ken de (praktische) details van het gesprek
  • Bereid je zelf goed voor
  • Creeer een spiekbriefje
  • Zorg voor een rustige plek
  • Durf stiltes te laten
  • Schrijf de belangrijkste punten op tijdens of na je gesprek
  • Volg op als je niets meer van hen hoort (geef hen wel zeker een week)
  • Onderhandel niet over loonsvoorwaarden in het eerste gesprek

Proost, op een succcesvol telefonische jobinterview,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobinterview #telefooninterview #telefonischsolliciteren #sollicitatiebellen #telefoongesprek #solliciteren #screeningsgespreksollicitatie #solliciterenviatelefoon

Ken de details van het gesprek

Bereid jezelf goed voor en creëer een spiekbriefje

Vind een rustige plek en durf stiltes te laten

Schrijf de belangrijkste punten op na je gesprek en volg op als je niets hoort

Onderhandel later over loon