Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoogsensitief? HSP als talent

Hoogsensitief? HSP als talent

 

15 tot 20% van de wereldbevolking is hoogsensitief. Jouw hoogsensitiviteit kan zeker voor verschillende uitdagingen in jouw leven hebben gezorgd. Misschien heb je weinig zelfvertrouwen omdat je ooit verteld is dat je zo anders bent dan anderen of voel je je zwaar overprikkeld na een lange dag op kantoor met veel luidruchtige collega’s. Als hoogsensitief persoon ben je vaak extreem gevoelig voor geluid, licht, geur en voel je je overweldigd door mensenmassa’s of te strakke deadlines en stress. Je raakt hierdoor gemakkelijk uit balans.  Toch heeft hoogsensitief zijn juist ook enkele voordelen voor jou en voor je werkgever wanneer je het inzet en bekijkt als talent in plaats van als beperking.

Wees je echter wel bewust dat hoogsensitief en hooggevoelig niet het zelfde zijn. Hier vind je 6 waardevolle talenten van een HSP-er.

Je hebt een sterk inlevingsvermogen

Als hoogsensitief persoon kun je je goed inleven in jouw collega’s of leidinggevende en niet alleen empathie ervaren voor de ander, maar letterlijk de emoties voelen die de persoon tegenover jou doormaakt. Daardoor weet je heel goed wat jij zou doen en ervaren wanneer je in zijn/haar schoenen zou staan en kun je goede adviezen geven. Je weet heel goed wat de ander nodig heeft en kunt hier dus prima op inspelen. Je voelt het direct aan wanneer jouw collega’s je steun en support goed kunnen gebruiken.

Hoogsensitief HSP sterk inlevingsvermogen

Je intuïtie is ijzersterk

Jij pikt niet alleen alle verbale signalen op van de mensen met wie je werkt, ook de non-verbale signalen en emoties van anderen komen hard bij je binnen. Hierdoor beschik jij vaak over meer informatie dan collega’s die niet hoogsensitief zijn. Jij voelt aan of iets slim is om te doen of juist niet zonder dat je dit rationeel kunt verklaren. Wanneer jij vaart op je intuïtie en jouw collega’s daar ook op durven vertrouwen, zal je merken dat je vaak de beste beslissingen neemt die goed uitpakken voor jou of voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Jouw ijzersterke intuïtie maakt jou ook een hele goede verkoper. Je kunt namelijk tussen de regels doorlezen en voelt wat de klant op dat moment nodig heeft.

Je maakt weloverwogen beslissingen

Omdat jij veel voelt en soms overprikkeld raakt van alle indrukken, kan het zijn dat je echt even je tijd moet nemen om goed na te denken over een bepaald besluit dat je wilt nemen. Je denkt vaak goed na over alle mogelijke scenario’s die kunnen plaatsvinden en weegt risico’s af. Dus als je uiteindelijk een besluit maakt, dan sta je daar ook 100% achter en kan niemand je daar meer vanaf brengen. Je hebt elke beslissing weloverwogen genomen, iets dat op de lange termijn ook goed uit kan pakken voor je werkgever (doordat je werkgever hierdoor bijvoorbeeld niet failliet gaat, of juist kan bezuinigen op bepaalde producten die eigenlijk overbodig zijn).

Je bent een teamplayer

Veel hoogsensitieve personen zijn ontzettend sociaal. Omdat je zowel verbale als non-verbale signalen van anderen goed oppikt, ben jij een waardevolle aanvulling binnen een team. Mits er harmonie is in dat team en jij je op je gemak voelt. Jij bent goed in inschatten en aanvoelen wat je collega’s nodig hebben en probeert dat te allen tijde ook aan te leveren (wat het ook is). Dat geeft jou rust en voldoening en je collega’s zullen je heel dankbaar zijn dat jij er altijd voor ze bent. Let wel goed op dat je hierin niet over je eigen grenzen gaat en dat je ook blijft denken aan wat goed is voor jou en wat jij zelf nodig hebt binnen het team. Doe waar jij goed in bent, waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt en blijf afstemmen met je collega’s dat hier begrip voor is.

Je bent creatief en legt verbanden

Hoogsensitieve personen zijn extreem creatief en kunnen verbanden leggen tussen zaken waar anderen nooit op zullen komen. Jij denkt vaak out-of-the-box en kunt de oplossing leveren aan jouw werkgever waar hij/zij zelf nooit aan gedacht had. Juist omdat je zo vernieuwend bent en anders dan anderen, kan het ook voorkomen dat er niet naar je geluisterd wordt. Omdat je werkgever graag nog wilt vasthouden aan oude systemen en structuren of omdat je ideeën niet altijd serieus worden genomen. Zoek daarom een werkgever die begrip toont voor jouw hoogsensitiviteit en die hier alle voordelen van inziet. Zodat jij je gehoord en gezien voelt en echt het gevoel hebt dat je op de juiste plek zit.

HSP hoogsensitief creatief en verbanden leggen

Je hebt oog voor detail

Als hoogsensitief persoon ontgaat jou helemaal niets. Van een spelfoutje in een belangrijke tekst tot aan een stropdas die scheef zit: je ziet het allemaal. Jij bent extreem zorgvuldig, omdat je geen enkel belangrijk detail mist bij het uitvoeren van een grote of moeilijke opdracht. Dit is erg fijn voor een werkgever die waarde hecht aan kwaliteit en overzicht. Je opmerkzaamheid kan ook van pas komen tijdens gesprekken met nieuwe klanten of tijdens het aannemen van nieuwe werknemers.

Valkuilen van HSP

Hoogsensitieve personen kunnen al deze talenten inzetten en goed functioneren wanneer er ook rekening met hen wordt gehouden door de collega’s en werkgever. Ga dus liever niet in een drukke kantoortuin zitten waar je de hele dag door prikkels krijgt te verwerken, maar zorg voor een rustige werkomgeving. Blijf goed opletten of je niet over je eigen grenzen heengaat door teveel hooi op je vork te nemen en kies voor een job waarbij jij het gevoel hebt dat je echt op je plek zit en dat je talenten worden gewaardeerd. Wanneer jouw werkgever hier rekening mee houdt, zal hij/zij met jou goud in handen hebben en kun jij snel stappen maken op de carrièreladder.

Valkuil van HSP hoogsensitief

Wat zijn jouw talenten als HSP?

In deze blog gaven we je wat inzicht in talenten van HSP-ers. Hieronder zijn er 6. Welke van deze talenten zie je al helemaal voor jezelf? En welke wil je graag nog wat verder onder de loep nemen?

  • sterk inlevingsvermogen
  • ijzersterke intuïtie
  • weloverwogen beslissingen maken
  • teamplayer zijn
  • creatief en verbanden leggen
  • oog voor detail

Nood aan HSP loopbaancoaching?

Heb jij het als HSP-er moeilijk op de werkvloer? Heb je last van kantoorlawaai? Kan je je grenzen niet zetten? Heb je moeite met werkdruk en stress? Durf je geen lastige gesprekken aangaan? Ben je benieuwd welke job bij je past als HSP-er?

Topics of thema’s die gelinkt zijn aan je ‘professionele ik’, of jij op het werk kunnen besproken worden bij loopbaanbegeleiding. Ook met VDAB loopbaancheques kan je hiermee aan de slag gaan! Op die manier betaal je 80 euro voor 7u begeleiding (of 40 euro voor 4u). A-Lissome heeft gespecialiseerde loopbaancoaches op een 50-tal locaties, zowel in vlaanderen als in Brussel.

Proost, op jou, als talentvolle HSP-er!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#hooggevoeligheid #hooggevoelig #hsp #hspopdewerkvloer #hspkenmerken #omgaanmethsp #hsptips #hspvoordelen #hoogsensitiviteit #hoogsensitif #hoogsensitievepersonen #highlysensitive

 

Inleiding + Je hebt een sterk inlevingsvermogen

Je intuïtie is ijzersterk + Je maakt weloverwogen beslissingen

Je bent een teamplayer + Je bent creatief en legt verbanden

Je hebt ook voor detail + Valkuilen als HSP

Wat zijn jouw talenten als HSP?