Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoogsensitief? Vind werk dat bij je past!

Hoogsensitief? Vind werk dat bij je past

 

1/5 tot 1/4 van de bevolking is hoogsensitief of HSP (Highly Sensitive Person - Hoog Sensitief Persoon). Slechts 1/4 daarvan is extravert.

Misschien herken je je wel in deze kenmerken: je voelt goed stemmingen en sferen aan, je hebt een hoog empathisch vermogen, je wilt dat alles 'perfect' is, je hebt tijd nodig om informatie te verwerken, je bent behoorlijk gevoelig voor prikkels, zingeving en rechtvaardigheid zijn heel erg belangrijk, ... allemaal prachtige unieke eigenschappen van een hoogsensitief persoon.

Super belangrijk is dat jij je eigen handleiding kent en weet wat je zelf nodig hebt om gelukkig te zijn. Voor velen is dat een zoektocht, stapje per stapje om te ontdekken wat het beste bij hen past. Ook voor mij is het bij manier van spreken elke maand wel op een aantal vlakken bijsturen. Als ik over mijn grenzen ben gegaan heb ik weer meer tijd nodig om te recupereren. Als ik te veel met dingen bezig geweest ben die wel nodig zijn maar me niet gelukkig maken moet ik op een andere manier mijn batterij terug opladen. Als ik te veel ongezond eten heb gehad schreewt mijn lijf naar vis en groentjes :-). Bij iedereen is dat anders natuurlijk!

Hoe zit het bij jou? Ken jij je handleiding? Weet jij wat je nodig hebt? Weet jij welke job het beste bij je past? Graag geven we wat meer tekst en uitleg in deze blog. Veel leesplezier.

Hoogsensitief op het werk

Een hoogsensitief persoon heeft het dikwijls niet gemakkelijk op het werk. Meer nog als deze HSP-er niet beseft dat die HSP is, want dan kunnen de nodige acties niet genomen worden.

Waar loopt hij of zij dan tegenaan? Snel overprikkeld geraken. Last hebben van geluid, licht, geur, … Geen ‘nee’ kunnen zeggen. Grenzen niet kunnen aangeven. Te perfectionistisch. Verantwoordelijkheidsbesef dat verder gaat dan de norm. Enzovoort. Niet tijdig of niet adequaat ingrijpen kan leiden tot uitval (wegens te veel stress, overspannen gevoel of zelfs een burn-out)

Voor een HSP is het dan ook belangrijk om deze ‘last’ om te bouwen naar een kracht.

 • Maak werk van je unieke talent.
 • Geef je grenzen aan.
 • Wees assertief.
 • Lever werk af dat ‘goed genoeg’ is.
 • Wees loyaal naar de ander én naar jezelf.
 • Doe voldoende aan zelfzorg.

Dit zijn allemaal thema’s die bij HSP coaching heel regelmatig aan bod komen. Geen idee hoe je hiermee kan starten?

Hoogsensitief als talent

Twijfel je of je hoogsensitief bent en wil je meer zekerheid hierover? Wil je meer achtergrond over wat hoogsensitiviteit is? Ben je op zoek naar de kenmerken of eigenschappen van een hoogsensitief iemand? Ben je hoogsensitief en wil je weten hoe je ermee om kan gaan (op het werk)? 

Leer je hoogsensitiviteit te zien als en speciale set van talenten.  Wil jij dat ook?

Dan is HSP-coaching iets voor jou. Samen met je coach vind je antwoord op je specifieke loopbaanvragen en kijk je naar alle facetten van hoogsensitiveit als talent.

Hoogsensitief als talent

Welke job past bij mij als HSP?

Als je niet weet wat je wilt kan je moeilijk volgend stappen zetten. Op die manier kom je vast te zitten in de huidige situatie en heb je geen zicht op beterschap.

Een eerste vraag die je je zeker al kan stellen is: als alles mogelijk is, welke studiekeuze(s) zou ik dan nu maken?

Is dat ook wat je gestudeerd hebt? Heel dikwijls rollen mensen immers uit hun studie naar een logisch vervolg in een job. Maar wat als je de verkeerde studiekeuze gemaakt hebt? Ook al ben je supergoed in je job…dat wil nog steeds niet zeggen dat je die graag doet.

In eerste instantie kan je aan zelfonderzoek doen, bijvoorbeeld via personal branding coaching (het interne luik): wat zijn je talenten, wie ben je, wat is je missie, welke waarden zijn belangrijk voor jou, wat maakt je uniek, …

Dé ideale functie bestaat waarschijnlijk niet. Ik ben van mening dat er meerdere zijn die bij je zouden passen. En elke functie kan je ook wat naar je hand zetten.

Geschikte jobs voor hoogsensitieve mensen

Ben jij net als andere HSP-ers gevoelig voor je werkomgeving? Wens je rust, een positieve sfeer en niet te veel prikkels? Je bent helemaal niet de enige! Je hebt nood aan een jobinhoud en werkomgeving die helemaal bij je passen.

Hier een aantal mogelijkheden van jobs die geschikt zijn voor hoogsensitieve personen

 • Adviserende beroepen: consultant, rechter, medewerker klantendienst, …
 • Hulpverlenende beroepen: coach, verpleger, maatschappelijk assistent, …
 • Creatieve beroepen: TV productent, radio maker, leerkracht kunstgeschiedenis, …
 • Beroepen gelinkt aan dier, natuur en milieu
 • Beroepen gelinkt aan mens en maatschappij
 • Beroepen in de welzijns- en gezondheidssector
 • ...

Loopbaanbegeleiding op maat van een hoogsensitief persoon

Loopbaanbegeleiding is echt geen vooraf vastgelegd stramien. Natuurlijk zijn er een aantal onderwerpen die regelmatig aan bod komen. En toch, voor elk van die onderwerpen zijn er meerdere tools, technieken of modellen. Soms gaan we zelfs de creatieve toer op! Of de antwoorden komen diep uit je onderbewuste. Het kan allemaal!

Jij hebt een loopbaanvraag en samen zoeken we de antwoorden die bij jou passen want elk traject loopbaanbegeleiding is uniek.

Hoe gaan we te werk?

 • Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek is stap 1. Hier luisteren we naar jouw unieke professionele verhaal en vragen we door op wat je wilt in de toekomst.
 • Daarna volgen een aantal sessies loopbaanbegeleiding waarbij elke sessie een specifieke vraag of thema behandelt. Voorbeelden zijn
  • Grenzen stellen, ‘nee’ zeggen, assertiviteit opbouwen
  • Nagaan wat je (over)prikkelt op het werk en hoe je ermee om kan gaan
  • Bepalen wat je unieke talenten, waarden en eigenschappen zijn en hoe je deze professioneel kan inzetten
  • Identificeren welke werkomgeving het beste bij je past
  • Ontdekken welke jobs je op het lijf geschreven zijn
  • Je minder aantrekken wat anderen van je denken of zeggen
  • Je valkuilen en uitdagingen leren zien als je kracht
  • Ombuigen van beperkende gedachten over jezelf en hoogsensitiviteit naar versterkende gedachten
 • We sluiten af met een persoonlijk ontwikkelingsplan

Proost, op de juiste job vinden als hoogsensitief persoon

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#hooggevoeligheid #hsp #hspopdewerkvloer #hspkenmerken #omgaanmethsp #hsptips #hspvoordelen #hoogsensitiviteit #hoogsensitievepersonen #hooggevoelig #highsensitive

Inleiding + Hoogsensitief op het werk

Hoogsensitiviteit als talent

Welke job past bij mij als HSP?

Geschikte jobs voor hoogsensitieve mensen

Loopbaanbegeleiding op maat van een hoogsensitief persoon