Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe maak je je afwezigheid wegens verminderde mentale gezondheid bespreekbaar?

Hoe maak je je afwezigheid wegens verminderde mentale gezondheid bespreekbaar?

 

‘Tring!’ De wekker gaat weer vroeg in de ochtend. Zuchtend en kreunend lig je in bed. ‘Ik wil echt niet werken vandaag’ denk je bij jezelf. Je hoofd staat niet naar werk en je voelt je moe en uitgeput. De afgelopen weken op je werk voelden erg moeizaam en je moest jezelf echt vooruit slepen om de dag door te komen. Je focus was ver te zoeken en je voelt dat je niet alleen een lange vakantie nodig hebt, maar dat je wel drie maanden zou kunnen slapen. Je wilt graag voor langere tijd vrij nemen, maar hoe maak je jouw afwezigheid wegens je verminderde mentale gezondheid bespreekbaar? Het is niet alsof dat zomaar overal maar geaccepteerd wordt, maar je wilt ook niet liegen over de reden van je tijdelijke pauze. Of je nu burn-out klachten of een depressie ervaart, of gewoon een serieuze mentale dip, je kunt altijd zeggen dat je op dit moment teveel stress ervaart en een break nodig hebt. Desnoods moet je hier echt wel je huisarts bij betrekken.

In dit blog lees je hoe je je afwezigheid wegens verminderde mentale gezondheid bespreekbaar maakt met je leidinggevende.

Denk na over je eerstvolgende stap

Met sommige leidinggevende kan je heel open praten over hoe het met je gaat en waar je nood aan hebt maar dat kan niet met iedereen. Werk jij voor iemand die geen oor heeft naar je verlaagde mentale weerstand? Ga dan na wat je eventueel eerst zelf kan doen om meer mentale rust te hebben. Er zijn een aantal opties:

  1. Je neemt verlof. Eventueel wat dagen onbetaald verlof.  
  2. Je bent mentaal meer dan uitgeput. Je hebt rust nodig en stapt naar je huisarts. Die schrijft je ziekteverlof voor.
  3. Je kiest ervoor om je werkuren te verminderen, zodat je in plaats van 10u op een dag er nu misschien nog 8 doet, of van 8 uur op een dag doe je in samenspraak maar 6 uur werk.
  4. Een andere optie is ook vaker van thuis werken en je tijd indelen volgens dat je lichaam aangeeft dat er mogelijk is.

Een werkgever is verplicht om jou door te betalen bij ziekte, voor 1 maand. Daarna neemt de mutualiteit het over. Het is dus wel belangrijk dat je je leidinggevende altijd op de hoogte blijft houden van hoe het met je gaat als je een rustperiode inlast.

Geef ook bij collega’s aan dat je het de komende tijd rustig(er) aan doet en dat het belangrijk is dat ze je niet met allerlei vragen mailen. Jij neemt weer contact met hen op als je daar zelf aan toe bent.

Beter voorkomen dan genezen

Ook al hoor je het misschien niet graag. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat we zelf de grootste reden zijn als we uitvallen. We zijn dan ook zelf de grootste reden om te voorkomen dat we zullen uitvallen. Een aantal tips die je zeker al ter harte kan nemen

Beheers je stress, doe aan stress management

Doe aan voldoende zelfzorg

Ken je stress signalen, en in welke volgorde ze verschijnen

Bereid het gesprek met je leidinggevende goed voor

Als je de keuze gemaakt hebt om aan je leidinggenende eerlijk uit te leggen hoe de vork in de steel zit, komt het erop aan om het gesprek goed voor te bereiden. Zeker als je iemand bent die niet zo gemakkelijk praat wanneer je onder druk staat of stress ervaart. Misschien voel je dat je er klamme handen van krijgt en dat de zenuwen in je keel kloppen, maar weet dat dit normaal is. Je gaat tenslotte persoonlijke details over je leven delen met iemand die je eigenlijk vooral zakelijk kent. Misschien heb je een hele fijne leidinggevende die begripvol reageert en zal hij of zij niet verrast zijn wanneer je vertelt dat je tijdelijk minder wilt gaan werken. Als je enkel formeel omgaat met je leidinggevende, kan het slim zijn om een gesprek met hem of haar ook gewoon in te plannen in de agenda. Je kunt daarbij aangeven dat je de werkzaamheden op je job wilt bespreken en dat je wel wat hulp van hem of haar kunt gebruiken.

Tijdens het voorbereiden van je gesprek met je leidinggevende, is het slim om na te denken over de volgende zaken:

Bedenk van tevoren hoe comfortabel je je voelt bij het delen van persoonlijke informatie over je mentale gezondheid en besluit wat je wel en niet wilt vertellen. Als je genoeg vertelt over de problemen die je nu ervaart en goed beargumenteert waarom je er een tijdje tussenuit wilt of moet, hoef je verder niet alle details over je gemoedstoestand te benoemen.

Schrijf op welke oplossing(en) jij voor je ziet. Zo laat je zien dat je meedenkt met het bedrijf. Als je tijdelijk wilt stoppen met je werkzaamheden, kan je vragen aan je leidinggevende welke opties je hebt en wat er allemaal mogelijk is.

Denk na over je tijdlijn. Wil je direct stoppen met werk en al je vrije uren opnemen of nog even aankijken hoe het gaat en dan langzaam je uren (wat) afbouwen? 

Vind je het te spannend om dit gesprek met je leidinggevende aan te gaan, dan kan je altijd aan een HR medewerker vragen of hij of zij erbij wil zitten en het gesprek in goede banen wil leiden.

Wat levert deze zelfzorg je op?

Jezelf terugtrekken uit je job vanwege je mentale gezondheid is niets om je voor te schamen. In tegendeel. Iedereen heeft mindere periodes. Niet iedereen komt daar eerijk voor uit. Zorg je toch goed voor jezelf dan houd je meer tijd en energie over om ervoor te zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten.

Door pauze te nemen verminder je stress en de kans op een burn-out aanzienlijk, omdat je tijdelijk geen werkverplichtingen hebt. Zorg er wel voor dat je dan thuis je batterijen kan opladen en daar leuke dingen kan doen. Al is het rusten…

Je kunt uitrusten en weer opladen, eventueel met behulp van een professional die hier gespecialiseerd in is. Je huisarts, een psychiater, psycholoog, therapeut of coach kunnen je hier zeker in begeleiden, ook onze coaches.

Je zorgt er soms zelfs voor dat je je job niet verliest, door tijdelijk even afstand te nemen wanneer het echt niet goed met je gaat. En hoe sneller jij je weer goed voelt, hoe sneller jij weer aan de slag kunt gaan in je job. Iets wat ook de organisatie waar je werkt ten goede komt.

Aan de andere kant kan je er ook achter komen dat de job die je nu uitvoert eigenlijk helemaal niet meer bij je past. (doe onze gratis loopbaantest in 5 minuten om dat te weten te komen.) Dat je daar niet meer op je plek zit en iets anders wilt. Kijk dus altijd tijdens je afwezigheid van een afstand naar je huidige job en voel of die nog klopt met het doel waar jij naartoe wilt in je loopbaan. Indien niet, dan stuur je bij of zet je drastischere stappen.

En onthoud: je zult versteld staan over de hoeveelheid mensen om je heen die jou zullen steunen in iedere beslissing die jij maakt als je openlijk aangeeft hoe het écht met je gaat. Van die ene collega van wie je het niet verwacht had tot aan je beste vriend of partner die er altijd voor jou is.

Veel sterkte gewenst! En vergeet niet dat je niet alleen bent.

Proost, op een spoedig herstel of het voorkomen van uitval,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#zelfzorg #talent #dankbaarheid #energie #burnout #worklifebalans #stress #mindset #overwerkt #mentalegezondheid

Inleiding

Denk na over je eerstvolgende stap

Beter voorkomen dan genezen

Bereid het gesprek met je leidinggevende goed voor

Wat levert deze zelfzorg je op?