Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe je in 10 stappen je droombaan krijgt

Hoe je droombaan krijgen?

 

De eerste stap is gezet: je hebt je droombaan gevonden. Het is te zeggen, je weet wat je wilt, professioneel gezien! Maar wat is de vervolgstap? Er enkel over dromen en hopen dat die job zelf zal komen aankloppen gaat je niet veel verder brengen. Je zal ook echt actie moeten ondermenen.

Hoe ga je er in hemelsnaam voor zorgen dat je wordt aangenomen als je solliciteert? Grote kans dat je niet de enige sollicitant bent, dus dan wil je een goede indruk achterlaten om daadwerkelijk je droombaan te krijgen.

Wat je het beste kan doen, lees je in deze blog. Er zijn 10 stappen die je kan volgen. Doe je voordeel er maar mee en grijp die droombaan vast!

Maak een top-5 lijstje van bedrijven waar je graag wilt werken

Voor het maken van belangrijke keuzes, zoals je baan, moet je het bij voorkeur niet buiten jezelf zoeken. Het aanbod op welke site dan ook is altijd je back-up plan. Het bepalen van je eigen randvoorwaarden is een garantie tot succes.

Wie ben je, wat kenmerkt je, wat vind je leuk, waar ben je naar op zoek en wat is voor jou het belangrijkst? Neem serieus de tijd om deze vragen te beantwoorden. Laat je niet verleiden door hoe je zou willen zijn of wat een goede indruk zou maken. Wie je bent is het enige vertrekpunt.

Pas als je vanuit jezelf een plaatje kunt schetsen van wat bij jou het beste past, is het tijd om op de markt te gaan kijken. Hier begin je met zelf eens op te lijsten welke bedrijven je zouden liggen? Omwille van hun maatschappelijk doel? Of omdat ze een goede naam hebben? Of een of andere award gewonnen? Of omdat ze werk-privé balans hoog ik het vaandel dragen? Begin dus vanuit je zelf, zo raak je niet onnodig in de war van een tof merk of mooi salaris, maar ga je daadwerkelijk op zoek naar simpelweg de beste match voor jou.

Verdiep je in de bedrijven

Als je een goede eerste indruk wil achterlaten is enige voorkennis van het bedrijf vereist. Wat is het voor bedrijf? Wat is hun core business? Waar staan ze voor? Wat zijn hun doelen? Welke strategieën hanteren ze om de doelen te bereiken? Je kan hiervoor de website en social media kanalen gebruiken om meer informatie te krijgen. Je kan ook meer over bedrijven te weten komen door te praten met mensen die er werken. Plus: bedenk alvast wat jij kan bijdragen aan ieder bedrijf.

Zoek bedrijven op

Onderzoek de educatieve vereisten voor je droombaan

Om je kansen op het bereiken van je droombaan te vergroten, moet je potentiële werkgevers of investeerders laten zien dat je over de educatieve vereisten voor de baan beschikt. Afhankelijk van de droombaan die je nastreeft, hoef je misschien alleen maar een paar bijscholingscursussen te volgen om de belangrijkste elementen van een vakgebied te begrijpen. Of je moet overwegen om je extra aan te melden voor een opleiding om een ​​diploma te behalen waarmee je aangeworden kan worden om je droombaan te doen.

Zoek uit wat de vereisten voor een bepaalde functie zijn. Zo krijg je een goed beeld van de vaardigheden die nodig zijn om in aanmerking te komen voor de functie. Je kunt dan beslissen of je dat pad wilt voortzetten en je wilt inschrijven voor de benodigde opleiding of net niet.

Wat voor personen zoeken ze? Voor wie is de vacature geschikt? Voldoe jij aan het ideale plaatje en heb je de juiste competenties voor de droombaan? Zo ja, ga ervoor! Meer nog, als je voldoet aan 60% van de vacature zou ik zeggen ‘ga ervoor’. Het bedrijf zoekt immers ook de prins op het witte paard, en misschien ben jij dat wel.

De skills die je mist (bijvoorbeeld sterke probleemoplossende vaardigheden, sterke observatievaardigheden en uitstekende communicatievaardigheden) kan je altijd nog aanscherpen via een opleiding, een boek, podcasts, rolmodellen en ga zo maar door.

Je kunt ook al stappen zetten richting je nieuwe carrière door je fulltime baan te behouden en in de avonduren cursussen te volgen die je helpen een stap dichter bij je droom te komen.

Neem contact op met andere professionals

Krijg advies en begeleiding over wat er nodig is om je droombaan te bemachtigen door te praten met inspiratiebronnen die doen wat jij ook voor ogen hebt. Wees bereid om naar hun advies te luisteren en vraag hen of ze eens samen willen afspreken, zodat je meer kan leren over je droombaan.

Vraag naar het belangrijkste wat ze in hun rol hebben geleerd en hoe dit hen heeft geholpen om succesvol te worden. En niet te vergeten: ga zelf veel lezen over wat je kan doen om hetzelfde of zelfs meer te bereiken met je droombaan.

Heb je zoiets van ‘ik ken niemand die ik kan contacteren’ dan klopt dat in 1e instantie misschien wel maar niet helemaal. Je netwerk heeft ook een netwerk en via sociale media is het tegenwoordig heel erg makkelijk om contacten te leggen (ook met mensen die je nog niet kent).

Andere professionals helpen je vooruit

Creëer een professioneel CV

Maak een heldere CV, waarin je duidelijk maakt welke werkervaring je met name de afgelopen jaren hebt opgedaan. Waar heb je gewerkt, wat was je functie en hoe lang ben je daar aan de slag geweest? Vergeet zeker niet een nette foto van jezelf erbij te zetten.

CV templates en praktische CV tips

Download hier onze gratis weggever. De feedback die we erover krijgen is super positief!

Schrijf een onweerstaanbare motivatie- en sollicitatiebrief

Beschrijf nauwkeurig wat je kwaliteiten en talenten zijn en wat je zo aantrekt in de openstaande functie.
Wat is de reden dat je per se bij dat specifiek bedrijf wilt werken? Wat motiveert je? Welke waarden hebben jullie gemeen?

Vermeld altijd even iets over datgene wat je graag in je vrije tijd doet en hoe je terecht bent gekomen bij het bedrijf. Welk verhaal zit hier achter?

Of doe het anders: maak een speciale video waarin je jouw verhaal vertelt. Hiermee val je direct op ten opzichte van de andere kandidaten en ze hebben direct al een beeld van je. Hier scoor je pluspunten mee, want je kan maar één keer een goede eerste indruk maken.

Motivatiebrief

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Zodra je bent uitgenodigd is het tijd om een aantal ijzersterke en originele vragen te bedenken die je kan stellen. Hiermee toon je aan dat je uitgebreid hebt verdiept in het bedrijf en dat je gemotiveerd bent.

Bereid je ook goed voor op vragen van je gesprekspartner, zoals:

  • hoe ziet jouw ideale rol eruit in ons team?
  • waar zie jij jezelf over 5 jaar?
  • waarom zou jij deze baan moeten krijgen in plaats van andere kandidaten?
  • wat voeg jij toe aan het bedrijf?
  • waar ben je goed in en wat zijn je minder sterke eigenschappen?
  • waar krijg je energie van?
  • waar heb je een hekel aan?

Via de zoekmachine van onze blogs kan je bijvoorbeeld ‘solliciteren’ of ‘sollicitatievragen’ ingeven. We hebben in het verleden hier al veel over geschreven. Gebruik ze gerust om je hiermee goed voor te bereiden.

Trek passende kleding aan

Beeld je in wat voor type kleding ze dragen bij het bedrijf. Dragen ze een pak? Trek dan zelf ook een pak aan. Dragen ze sportieve casual kleding? Trek dit dan ook aan.

Weet je niet zeker wat je aan kan trekken? Zorg dan voor een zakelijke uitstraling.
Als je een man bent, werkt een net kostuum met hemd altijd goed. Als je een vrouw bent werkt rok met bloes of een kleedje ook altijd goed (zorg er wel voor dat er niet te veel ‘inkijk’ is!).

Passende sollicitatie kledij

Wees jezelf tijdens het sollicitatiegesprek, doe je niet anders voor

Toon passie, gedrevenheid en leergierigheid aan in je sollicitatiegesprekken. Ik merk immers dat dat feedback is die onze klanten regelmatig aangeven: ze werden niet aangenomen omdat er precies te weinig enthousiasme was. Hoewel je misschien niet alle educatieve vereisten of vaardigheden hebt die nodig zijn voor de functie, kun je je passie, gedrevenheid en gretigheid gebruiken om werkgevers te laten zien dat je een goede kandidaat bent voor je droombaan.

Vaak zijn werkgevers op zoek naar werknemers die gemotiveerd, zelfvoorzienend en in staat zijn om verder te denken dan hun neus lang is. Aantonen dat je over deze vaardigheden beschikt, kan je gebrek aan expertise of praktische ervaring helpen goedmaken, omdat passie en gedrevenheid vaak aantrekkelijker zijn voor werkgevers.

Om een goede indruk achter te laten is het slim om te laten merken dat je je uitgebreid hebt verdiept in het bedrijf. Stel een aantal open vragen om meer over het bedrijf en de functie te weten te komen, zodat je zelf een beter beeld krijgt van de functie en wat er van je verwacht wordt.

Stuur een bedankmail na afloop

Zet je na het sollicitatiegesprek nog even kort maar krachtig in de schijnwerpers. Dit kan met een simpel berichtje, waarin je de ander bedankt voor het fijne gesprek en dat je uitkijkt naar zijn of haar beslissing. Zo wordt je minder snel vergeten en krijgen ze nogmaals een gemotiveerde indruk van je.

Vervolgens is het een kwestie van afwachten. Voel je niet afgwezen als je na een week nog niets hebt gehoord. Geef het bedrijf de bedenktijd, omdat er ongetwijfeld meerdere sollicitanten zijn. Of zorg ervoor dat je weet wanneer je zelf terug contact mag opnemen.

Bedankbericht

Zet stappen naar je droombaan

Call to action

In dit artikel heb je ontdekt welke 10 stappen je kan volgen om jouw droombaan te krijgen en jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten:

  • Maak een top-5 lijstje van bedrijven waar je graag wilt werken
  • Verdiep je in de bedrijven
  • Onderzoek de educatieve vereisten voor je droombaan
  • Neem contact op met andere professionals
  • Creëer een professioneel CV
  • Schrijf een onweerstaanbare motivatie- en sollicitatiebrief
  • Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek
  • Trek passende kleding aan
  • Wees jezelf tijdens het sollicitatiegesprek, doe je niet anders voor
  • Stuur een bedankmail na afloop

Welke stap heeft je het grootste inzicht opgeleverd?

Wat zal voor jou in de toekomst de grootste hefboom opleveren? Hoe zet je dat nu al in gang?

Hoe kan een job coach je hierin ondersteunen?

De A-Lisome job coaches werken helemaal op maat én we begeleiden je in een 50-tal locaties in Vlaanderen, of online. Er zal dus zeker een kwalitatieve job coach in buurt zijn.

Wat zijn mogelijke gespreksonderwerpen

Aarzel niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Zo kan je nagaan of en hoe we je kunnen begeleiden in je loopbaan.

Voldoe jij aan de voorwaarden van de VDAB loopbaancheques? Dan kan je voor 80 euro 7u loopbaanbegeleiding volgen.

Kom je nog niet in aanmerking? Dat is ook geen probleem. Je kan al verder met onze blogs, je kan zelf aan de slag gaan en je laten inspireren door wat we delen op onze sociale media. Of klik hier voor onze mogelijkheden zonder loopbaancheques.

Job coaches

Proost, op jouw droombaan!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#sollicitatie #sollicitatiegesprek #droombaan #carrière #cv #motivatiebrief #sollicitatiebrief #solliciteren #baan #werk #communicatie #voorbereiding #professional #functie

Maak een top-5 lijstje van bedrijven waar je graag wilt werken + Verdiep je in de bedrijven

Onderzoek de vereisten voor je droombaan + Neem contact op met andere professionals

Creëer een professioneel CV + Schrijf een onweerstaanbare motivatie- en sollicitatiebrief

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek + Trek passende kleding aan

Wees jezelf tijdens het sollicitatiegesprek + Stuur een bedank mail of -bericht na afloop