Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je CV als toegangsticket

Een top CV

 

Hoe je het ook draait of keert, je CV is je persoonlijke visitekaartje. In vele gevallen heb je dus maar een aantal seconden om op een positieve manier de aandacht van de recruiter te trekken. Je CV kan dus mogelijks dienen als toegangsticket tot een gesprek voor ‘die specifieke job’ waarvoor je solliciteert, of net niet. Op basis van je CV kan een recruiter immers inschatten wat jij zou kunnen bijdragen tot het bedrijf, of je over de nodige opleiding en/of ervaring beschikt.

Of is het doel van jouw CV niet dat je op gesprek mag komen? Indien wel, dan wil jij er toch tussenuit springen in die stapel?

Als we spontane sollicitaties buiten beschouwing laten dan verstuur je een CV naar aanleiding van een vacature die je gezien hebt. Met andere woorden; een bedrijf biedt iets aan in de vorm van een job omdat ze zelf een ‘probleem’ hebben dat geld kost (een functie die niet ingevuld is) en opgelost moet worden. Jouw CV dient er dan voor om aan te tonen dat jij een oplossing kan bieden aan dat bedrijf. Een beetje zoals vraag en aanbod...

Langs de ene kant beschrijft je CV wat je in het verleden allemaal gedaan hebt, wat heel erg goed is. Nog belangrijker is echter wat je graag in de toekomst wilt gaan doen en dit zo concreet mogelijk te maken. Dit is voornamelijk het geval wanneer jouw professionele toekomst er anders moet gaan uitzien dan dat tot nu toe het geval was.

 

Welke zijn dan de elementen die zeker aan bod moeten komen in je CV en in welke volgorde? Hieronder worden een aantal tips gegeven. De items worden aangekaart in de volgorde dat ze best op je CV voorkomen.

 

Persoonlijke gegevens

Deze items kunnen maar beter in je CV staan:

  • Voornaam Naam

  • Adres

  • Geboortedatum

  • E-mailadres

  • GSM- of telefoonnummer

Een duidelijke, professionele profiel foto toevoegen kan helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten. Tevens help je hiermee de recruiter want hij/zij weet dan hoe de te spreken kandidaat eruit ziet en is het makkelijker om na een gesprek de naam terug aan het gezicht te kleven.

Wat mag maar geen verplichting is is je burgerlijke staat en welk rijbewijs je al dan niet bezit (tenzij daar expliciet naar gevraagd wordt) .

 

Jobdoelwit

Als je in je CV duidelijk je jobdoelwit aangeeft (datgene waarvoor je écht gebeld wilt worden) is de kans groter dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Zeker als je in het verleden andere werkervaring hebt opgedaan en nu graag een nieuwe richting zou willen uitgaan. Geef dan overzichtelijk aan WAT je juist wilt, in welke sector of afdeling, ... en welke oplossing je kan bieden.

 

Professionele ervaring

Best is een anti-chronologisch CV op te maken waarbij de meest recente informatie bovenaan staat en je terug in de tijd wandelt.

Nadelen van deze format:

  • het toont de mogelijks (zeer) frequente wijzigingen van werk

  • de perioden van inactiviteit (maanden, jaren) komen tot uiting. Dit laatste maakt dat de kandidaat deze ruimtes dikwijls dekt met irrelevante informatie. Best is gewoon eerlijk te zijn en uit te leggen (face-2-face) wat de oorzaak van de inactiviteit is.

Voordelen van deze format:

  • het benadrukt de vooruitgang van de persoon in het werk

  • de mogelijke promoties en toename van de verantwoordelijkheden

  • het benadrukt de aard van de posities en de bedrijven waarin je hebt gewerkt

  • superhandig als je op zoek bent naar werk in de zelfde sector

  • gemakkelijk te lezen en te begrijpen

  • het toont je job-stabiliteit (geef dus de data ‘van-tot’ weer)

  • dit is de traditionele CV-format en wordt door de meeste recruteringsafdelingen dankbaar aanvaard

Een chronologisch CV is dan weer aan te raden als je basisstudies en eerste werkervaring het meest aansluiten bij wat je graag in de toekomst wilt doen.

 

Opleidingen (& certificaties)

Net als bij de ervaring geef je je oplijsting van de opleidingen die je volgde in anti-chronologische volgorde als ze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Je vermeldt je hoogst behaalde graad en geeft ook duidelijk aan als je je diploma uiteindelijk niet gehaald hebt.

 

Talenkennis

Indien je meerdere talen kent kan je best dit onderdeel toevoegen aan je CV. Per taal kan je een opsplitsing maken in hoe goed je een taal kent: noties, basis, goed, heel goed, moedertaal. Zijn talen écht belangrijk voor de functie die je ambieert dan kan je bovenstaande apart toepassen op spreken en schrijven. Het zou immers kunnen dat je Engels veel beter spreekt dan schrijft.

 

Vaardigheden

Komen je vaardigheden echt niet aan bod in je ervaring, ‘verkoop’ jezelf dan in deze rubriek door die competenties te benadrukken die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. Onderbouw deze eventueel met concrete voorbeelden en feiten.

 

Vrije tijd

Vermeld enkel de zaken uit je vrije tijd als ze relevant zijn of een meerwaarde bieden.

 

Nog een paar tips

  • Een CV mag niet te lang zijn, max 2 blz

  • Zorg dat je CV overzichtelijk en aantrekkelijk is

  • Maak het de recruiter gemakkelijk en gebruik ‘bold’, ‘italic’, of ‘underlining’ om woorden eruit te lichten

  • Aarzel niet om ‘bullet-points’ te gebruiken indien dat nodig is

  • Vermijd schrijffouten want een recruiter is er allergisch voor (je spelling-checker in word kan je hier eventueel bij helpen)

  • Afhankelijk van de sector kan je CV wat creatiever zijn. Voorbeelden hiervan vind je hier

  • Geen idee welke template te gebruiken? Als je CV templates in google intypt heb je enorm veel keuze

 

Call to action

Hoe ziet jouw CV eruit?

Welk effect zou het geven moest je bovenstaande zaken toepassen op je CV?

Doe je dat graag samen? Dat kan via loopbaancoaching (al dan niet via de loopbaancheques van de VDAB).

 

Proost op een geweldig CV als toegangsticket

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#CV #solliciteren #sollicitatiegesprek #calltoaction