Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 tips om focus te houden

5 tips om focus te houden

 

Het kan behoorlijk lastig zijn om gefocust te werken met een overvolle inbox, collega’s die om de haverklap langskomen om een praatje te maken of een telefoon die constant overgaat. Al deze onderbrekingen kunnen ervoor zorgen dat je niet in een bepaalde flow komt waarin je lekker door kunt werken. Ook komt het de kwaliteit van je werk niet ten goede als je aan het multitasken bent. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je toch geconcentreerd en met een laserfocus aan het werk kunt gaan. Ik deel ze met je in deze blog.

Maak een to-do lijst met drie taken

Bedenk dagelijks voor jezelf welke drie taken op dit moment voorrang hebben boven alle andere werkzaamheden die nog op je liggen te wachten. Schrijf deze iedere avond voor een nieuwe werkdag op je to-do lijstje en start er elke ochtend zo vroeg mogelijk mee. Kies eerst voor de grootste en moeilijkste taak. Als je die hebt afgerond ervaar je voldoening en kan je met nieuwe energie en meer gemak de laatste twee taken uitvoeren. Op deze manier ga je veel zinvoller met je tijd om en heb je de focus liggen op de taken die op dit moment de meeste impact maken voor het bedrijf waar je werkzaam bent. En natuurlijk gaat dit over de belangrijkste taken eerst.

Je kunt overigens ook op een slimme manier bepalen welke taken het belangrijkst zijn door jezelf de volgende vier vragen te stellen:

  1. Welke taak moet nu opgepakt worden? - do
  2. Welke taak moet ingepland worden en kan ik het beste zelf uitvoeren? - delay
  3. Welke taak kan ik delegeren? – delegate En
  4. Welke taken kan ik op dit moment elimineren? - delete

Dit wordt ook wel het Eisenhower model genoemd en kan je helpen om nog meer focus te krijgen.

Zoek een rustige werkomgeving op

Een rumoerige kantoortuin of een huis vol spelende kinderen zijn natuurlijk niet de beste werkplekken om gefocust aan het werk te gaan. Heb je de mogelijkheid om jezelf tijdelijk in een privékantoor terug te trekken? Kun je op zolder eventueel een werkkamer inrichten waar je niet gestoord kan worden? Dan kun je veel geconcentreerder werken en een productieve dag hebben zonder dat je aan het eind van de dag ook nog doodmoe bent van alle prikkels waar je op een kantoortuin bijvoorbeeld wel mee te maken krijgt. Zoek dus een rustige werkomgeving op waar geen afleiding op de loer ligt en je zult merken dat je veel beter focus kunt houden op de taken die voor je liggen.

Ruim je werkplek op

Om gefocust te kunnen werken, is het niet alleen belangrijk om een rustige werkomgeving te hebben, maar ook om die werkomgeving schoon en geordend te houden. Hoe opgeruimder je werkplek is, hoe meer rust jij in je hoofd gaat ervaren. Haal vuile thee- en koffiekopjes van je bureau, leg belangrijke papieren in een bakje, stop je administratie in een ordner en laat alleen op je bureau liggen wat je echt nodig hebt: een notitieblok, pen en je computer is over het algemeen voldoende om lekker gefocust aan de slag te kunnen gaan. Gooi overbodige spullen weg of stop ze in een kastje onder je bureau zodat je er niet door wordt afgeleid.

Ruim je werkplek op

Gebruik de Pomodoro techniek

Heb je ooit gehoord van de Pomodoro techniek? Hierdoor werk je effectiever en heb je meer focus. De methode werkt als volgt: je zet een timer (bijvoorbeeld een kookwekker of de timer op je telefoon) op 25 minuten. Binnen die 25 minuten ga je aan de slag met één specifieke taak van je to-do lijstje. Na die 25 minuten neem je 5 minuten pauze en loop je even naar buiten of pak je een kopje thee of koffie. Als je maar iets doet wat niet met je job of taak te maken heeft. Herhaal dit drie keer op een dag, zodat je in totaal vier keer 25 minuten met een scherpe laserfocus aan de slag gaat. Wanneer de twee uur om zijn, kun je wat langer pauze houden, bijvoorbeeld zo’n 20 minuten. De Pomodoro techniek is een eenvoudige tool die ervoor zorgt dat jij 25 minuten lang aandacht hebt voor die ene taak die je graag af wilt ronden. Probeer het maar eens uit op de drie taken die je op je dagelijkse to-do lijstje hebt gezet en laat gerust weten wat je bevindingen zijn.

Plan momenten van ontspanning in

Als je altijd maar “aan”-staat en in je hoofd met je werk bezig bent, ben je nooit echt ontspannen en zal je focus afnemen. Hanteer daarom een aantal regels voor jezelf die jou helpen even niet met je job bezig te zijn. Kijk bijvoorbeeld in het weekend niet in je werkmail of op je telefoon, pak voldoende nachtrust, stop met werken na 6 uur ‘s middags en kijk in de tussentijd niet constant op social media. Ga lekker de natuur in, dans, mediteer, doe een spelletje met je kinderen, wees in stilte, alles mag, maar zorg er hoe dan ook voor dat je voldoende vrije tijd voor jezelf inplant, in welke vorm dan ook. Wanneer je voldoende ontspant slaat je brein namelijk sneller informatie op en blijft je geheugen goed. Daarnaast geef je je brein de kans om gebeurtenissen en/of prikkels sneller en gemakkelijker te verwerken en word je er zelfs creatiever en oplossingsgerichter van. En laten dat nu net de eigenschappen zijn die jou ook helpen om na een moment van ontspanning weer lekker scherp en gefocust aan het werk te gaan!

Zijn 'mediteren' of 'mindful zijn' een optie voor jou? Zowiezo kan je misschien hier iets leren over zelfzorg!

Plan momenten van ontspanning in

Hoe gefocust werk jij?

Ben jij met vanalles tegelijk bezig? Neem je amper pauze en merk je dat je hersenactiviteit achteruit gaat? (je komt moeilijker uit je woorden, je kan je moeilijker concentreren, je denkvermogen vertraagt, … Hoog tijd om er iets aan te doen.

Ga aan de slag met deze tips. Welke hiervan pas je al toe en welke kan je gebruiken om je naar het volgende niveau te tillen?

  • Maak een to do lijst met je 3 belangrijkste taken
  • Werk in een rustige omgeving
  • Ruim je werkplek op
  • Gebruik de Pomodoro techniek
  • Neem voldoende ontspanningsmomenten

Proost, op laserfocus,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#focus #laserfocus #laserfocused #efficientwerken #doelenbereiken #geconcentreerdwerken #mentaalkapitaal #mentaalgezond

Maak een to-do lijst met drie taken

Zoek een rustige werkomgeving op

Ruim je werkplek op

Gebruik de Pomodoro techniek

Plan momenten van ontspanning in