Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Van je passie je beroep maken: zo doe je dat!

Van je werk je passie maken en omgekeerd

 

‘Wanneer je doet waar je van houdt, zal je nooit meer een dag in je leven hoeven te werken’ wordt er vaak gezegd. Aan de andere kant zal je vast ook vaak te horen hebben gekregen dat het maar slechts voor enkelen is weggelegd om van je passie je werk te maken. Dat het onhaalbaar is of heel moeilijk te realiseren. Dat werken nooit altijd alleen maar leuk is en dat er ook dagen zullen zijn waarop je het helemaal niet naar je zin hebt. Maar wat nu als het wel mogelijk is om van je passie je werk te maken? Als het helemaal niet nodeloos ingewikkeld hoeft te zijn? Toegegeven: Er is soms een flinke portie doorzettingsvermogen voor nodig, maar het is absoluut mogelijk. In deze blog vertel ik je hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Want alleen maar hard werken bij een job die je niet leuk vindt, omdat je daar simpelweg geld mee verdient om de boodschappen te kunnen betalen is misschien wel handig, maar niet iets waar de meeste mensen van dromen of echt gelukkig van worden.

Vind je passie

Er is al veel over passie geschreven, vanuit verschillende invalshoeken. Ook zijn er quotes die je aansporen je passie te volgen

Om van jouw passie je beroep te maken, is het natuurlijk van belang om te weten waar jouw passie ligt. Uit welke werkzaamheden haal jij energie? Wat zorgt ervoor dat jij iedere dag met motivatie en een glimlach je bed uitspringt om snel lekker aan het werk te gaan? Waar liggen jouw talenten en competenties en waar kun je die het beste in gaan zetten? Wanneer je dit eenmaal helder hebt voor jezelf en hier ook actie op onderneemt, ga je jezelf nuttig voelen in je job en zal jij veel meer kwaliteit ervaren in de uren dat je aan het werk bent met iets dat jij het liefste doet.

Weet je niet goed hoe daarmee aan de slag te gaan? Dan vind je hier 31 vragen om je passie te vinden. Vind je het (nog steeds) lastig om erachter te komen waar nu daadwerkelijk jouw passie ligt? Een loopbaancoach kan jou hierbij helpen.

Vind een job waarin jij je passie kwijt kunt

Ga online op onderzoek. In welke jobs lijk jij je passie kwijt te kunnen? Of in ieder geval een deel ervan? Stel: jouw passie heeft betrekking op het presenteren van een maandelijkse pubquiz. Je vindt het dan leuk dat je door anderen gehoord wordt, dat je met veel mensen samen mag werken of heel hard kunt lachen. Er zal misschien niet direct exact zo’n job te vinden zijn, maar je kunt wel solliciteren op een job waar je bijvoorbeeld veel mag spreken voor een groot publiek. Of waar je vergaderingen mag leiden voor verschillende afdelingen. Of waar je de maandelijkse statistieken of cijfers mag presenteren aan je team. Kijk goed in welke jobs jij echt je passie kwijt kunt en waar je energie van krijgt en je hebt de grootste stap in de richting van jouw droomjob al gemaakt. Naast online onderzoek kan je ook heel veel te weten komen door met mensen in je netwerk te praten. Of natuurlijk met een loopbaancoach.

Schrijf een CV dat aanspreekt

Misschien heb jij je hele leven wel in jobs gewerkt waar je helemaal niet op je plek zat en heb je niet de juiste vaardigheden ontwikkeld voor die droomjob waar jij je passie in kwijt kunt. Ervaring blijft toch een belangrijke factor om te beslissen of je ergens wordt aangenomen. Probeer dus voordat je solliciteert op je droomjob, een aantal maanden vrijwilligerswerk te doen in een branche waar jij blij van wordt en waar je talenten goed uit de verf komen. Of loop ergens stage. Dit kan je op je CV zetten en daarmee je gebrek aan werkervaring compenseren. Daarnaast is het slim om jouw vaardigheden en competenties op je CV te beschrijven aan de hand van wat je bereikte in eerder werk waarin je talenten sterk naar voren kwamen. Zo leren de recruiters direct de persoon achter je CV kennen.

Tot slot: Als jij ook op je CV laat merken dat je enorm enthousiast bent en alles aan wilt pakken, zullen recruiters je eerder uitnodigen voor een gesprek dan wanneer je alleen maar je eerdere werkervaring op je CV zet. Omdat die niet per se relevant is voor de carrièreswitch die jij nu eventueel wilt maken. Zorg dus zeker voor een elevator pitch of jobdoelwil bovenaan je CV! Begin dus met de basis van een CV en bouw dat stilaan op door je CV nog waardevoller te maken.

Stel haalbare doelen voor jezelf

Nu je exact weet wat je passie is en waar je graag zou willen werken, is het tijd om doelen voor jezelf te stellen. Wanneer wil je je droomjob binnengesleept hebben? Hoe weet je voor jezelf dat jij je doel hebt behaald? Met andere woorden: hoe ga je meten dat je je doel bereikt hebt? Is dat wanneer je net met de nieuwe job bent gestart of wanneer je al een aantal maanden bezig bent en voelt dat je er heel gelukkig van wordt? Is het acceptabel voor jou dat je job enigszins afwijkt van je droombeeld of moet er aan al je eisen voldaan worden? Is de keuze die je maakt en het tijdspad dat je kiest realistisch of kan het zijn dat er jaren overheen gaan voordat je je doel behaald hebt (bijvoorbeeld wegens bijzondere toelatingseisen of een benodigd diploma/certificaat)? En ben je dan ook bereid om dat geduld op te brengen om uiteindelijk je passie uit te kunnen oefenen?

Zorg er in de mate van het mogelijke ook voor dat je niet te veel grote stappen tegelijk zet. Van functie veranderen, van hierarchisch niveau veranderen én van sector tegelijk veranderen kan dan misschien wat teveel van het goede zijn. Ga na welke de voornaamste verandering is en ga daarvoor eerst.

De weg naar je passie zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar wanneer jij je doel voor ogen houdt en blijft doorzetten, kom je er in 9 van de 10 gevallen zeker beter en blijer uit.

Leef je passie

Hoera! Het is je gelukt. Je hebt je doel bereikt! Je langverwachte doel dat in het begin niet eens haalbaar leek!

Je leeft je passie en gaat iedere dag vol enthousiasme naar je werk. Je kunt hier al je talenten en competenties in kwijt en voelt je gelukkiger dan ooit omdat je je waarden terugvindt in het bedrijf waar je werkt. Omdat je niet van je doel bent afgeweken en alle stappen hebt gezet om de droomjob te vinden waar jij je passie in kwijt kunt sta je nu waar je staat. Hierdoor ga jij meer plezier, levenslust en zelfvertrouwen ervaren en zullen jouw eventuele collega’s het heerlijk vinden om met jou te mogen werken. Je mag trots op jezelf zijn, je hebt het maar mooi geflikt!

Klinkt van je passie je werk maken jou als muziek in de oren, maar weet je niet goed waar je moet starten? Onze loopbaancoaches staan graag voor je klaar. We werken met een 40-tal coaches in een 50-tal verschllende locaties verspreid over Vlaanderen en Brussel. Onze begeleidingen kunnen met loopbaancheques en zonder loopbaancheques.

Leef jij je passie in je werk?

In deze blogs kreeg je 5 stappen om van je passie je werk te maken. Hoever ben jij daar al in gevorderd?

  • Wat is je passie?
  • In welke job(s) kan jij je passie kwijt?
  • Hoe fel denk je dat je CV aanspreekt daar waar je solliciteert?
  • Welke doelstellingen heb je voor jezelf gesteld en hoe haalbaar zijn ze?
  • Welk bewijs kan jij gebruiken om voor jezelf uit te maken dat je grotendeels je passie leeft?

Proost, op je passie vinden en (be)leven,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#passie #vanjepassiejeberoepmaken #nieuweuitdaging #vanwerknaarpassie #jehartvolgen

Vind je passie

Vind een job waarin jij je passie kwijt kunt

Schrijf een CV dat aanspreekt

Stel haalbare doelen voor jezelf

Leef je passie