Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Personal branding - Via profilering zichtbaar en vindbaar worden

Personal branding - Via profilering zichtbaar en vindbaar worden

 

  • Wil je graag jezelf beter leren kennen?
  • Wil je 100% jezelf kunnen zijn? Bij manier van spreken altijd en overal?
  • Wil je je volle potentieel benutten?
  • Wil je bespreekbaar kunnen maken wie je bent en waar je voor staat?
  • Worstel je met je zichtbaarheid?
  • Wil je een job vinden die bij je past? En dat recruiters je ook zelf contacteren?
  • Vind je jezelf profileren beangstigend?

Dan is personal branding zeker iets voor jou. Je zal als resultaat veel steviger in je schoenen staan en zelfbewuster door je werk en leven navigeren.

Waarom zou je je bezig houden met personal branding?

Als niemand weet wie je bent en wat je doet zal je nooit gevonden worden, laat staan gevraagd worden voor datgene wat jij het allerliefste zou doen. Door jezelf als een stevig merk te gaan positioneren schep je dus kansen voor jezelf en dat biedt heel wat mogelijkheden.

De economie verandert razendsnel en ‘eenheidsworst’ vind je overal. Personal branding had 30 jaar geleden niet gewerkt want mensen hielden vast aan hun loonbriefje bij hun dikwijls enige werkgever. Je had een job voor het leven. Vandaag heb je een leven vol met jobs. Er wordt bijna verwacht dat je om de zoveel jaar van functie of werkgever verandert. Dit impliceert dat het duidelijk moet zijn waar je voor staat en waarvoor je gevraagd zou willen worden. In sommige sectoren is dat zelfs nog belangrijker dan in andere. Personal branding is dus essentieel als jij jezelf wilt profileren op de arbeidsmarkt.

Weet jij wie je bent? Durf je daar ook echt voor te staan?

Probeer het gewoon, wat heb je te verliezen? Je zal merken dat er een hele nieuwe wereld voor je open gaat.

Het ABC van personal branding

Tegenwoordig hoor of lees je meer en meer dat je jezelf moet profileren als een merk. Je moet dit op een congruente en positieve manier doen. Alles wat mensen van je zien of horen is immers het visitekaartje dat je achterlaat. Dan wil je toch dat je het juiste ‘visitekaartje’ achterlaat?! Hoe kan personal branding in je voordeel werken? Hoe zet je de beste versie van jezelf neer?

Het gaat hier niet over je anders voordoen dan je bent of een masker opzetten. Het gaat over je authentieke zelf tonen, ook al voel je je dan wat ‘bloot’ of kwetsbaar.

Hoe werk je aan je personal brand?

Authentiek - jij bent jezelf

Jij bent uniek! Durf jij die uniciteit ook tonen aan de wereld rondom jou? Durf jij je te onderscheiden van anderen of ga je op in de grijze massa? Wees apart, en niet bang om wat op te vallen.

Betrouwbaar – jij bent een constante

Kunnen mensen op je bouwen? Is je persoonlijke merk herkenbaar? Zit er een constante in jouw (niveau van) professionaliteit?

Zelfs als er wat mindere kantjes aan je zitten is het helemaal ok om daar op een ludieke manier mee om te gaan en te focussen op het positieve: ‘ja sorry, mijn overhemd is niet gestreken, maar daardoor heb ik wel dat verslag tot in de puntjes voor de deadline afgekregen’.

Congruent – jouw plaatje klopt

Het is een beetje zoals een puzzel: alle stukjes moeten op de juiste plaats liggen of het beeld klopt niet. Zo ook met personal branding. Alle onderdelen van jouw merk moeten ‘juist liggen’. Het moet eenduidig zijn waar je voor staat.

Als de topic milieu je ‘dada’ is rijd je toch ook niet met een supervervuilende auto? Of als je integriteit hoog in het vaandel draagt ga je ook geen inhoud van een persoonlijk gesprek met een collega doorvertellen. Wees dus congruent in je handelen met dat waar jij voor staat.

Alles wat je doet en hoe je dat doet draagt dan ook bij aan het beeld dat jij van jezelf schept. De 1e vraag is dus: hoe wil jij gezien worden? De 2e: gedraag je je daar ook al naar? Indien niet, wat moet je aanpassen om de juiste perceptie achter te laten?

Voor wie is personal branding?

Het kan misschien raar klinken maar personal branding is eigenlijk voor iedereen die doelen wilt bereiken. Link jij personal branding aan professionele doelen? Dan is personal branding voor iedereen die zich op de arbeidsmarkt begeeft. Dat zijn dus zowel mensen in loondienst, ambtenaren, freelancers, zelfstandigen en ondernemers en alle anderen die professioneel actief zijn. Net zoals de CEO van een multinational baat heeft bij personal branding heeft een kassabediende van de lokale supermarkt op de hoek van de straat er ook voordelen aan.

Het is dus een compleet misverstand om te denken dat personal branding alleen maar voor ondernemers en zelfstandigen is. Het is voor iedereen. De manier waarop jij naar buiten komt heeft gevolgen voor hoe jij gepercipieerd wordt en de kansen die je zal krijgen of klanten die je zal aantrekken of… Het staat dus los van de hiërarchie in de organisatie. Het is wel duidelijk dat personen die actief bezig zijn met personal branding ook verder geraken in hun job of loopbaan.

Starten met personal branding met een personal branding coach

Er zijn verschillende manieren om te starten met personal branding. Deze manieren zijn niet allemaal even effectief:

Wil je graag met personal branding aan de slag gaan? Dat kan, via een A-Lissome personal branding coach.

Starten met personal branding

Wat kost personal branding coaching?

Als jij voldoet aan de voorwaarden van de loopbaancheques van de VDAB dan kost personal branding coaching je 11,5 euro per uur (elke 6 jaar heb je recht op 7u begeleiding voor 80 euro).

Heb je geen recht (meer) op de loopbaancheques? Ook dan zijn er heel wat mogelijkheden. Ontdek ons aanbod hier.

Er is echter meer mogelijk dan je denkt, dus vind je ook daar niet terug wat je zoekt, aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen.

Proost, op jezelf profileren, zichtbaar en vindbaar worden,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#personalbranding #personalbrand #sterkmerk #meinc #branding #marketing #socialmedia #digitalmarketing #socialmediamarketing #brand #brandingtips #brandingstrategy #brandidentity #personalbrandingcoach #contentmarketing #personalbrandingcoaching #personaldevelopment #personalbrandingexpert

Inleiding

Waarom zou je je bezig houden met personal branding?

Het ABC van personal branding: Authentiek, Betrouwbaar, Congruent

Voor wie is personal branding

Starten met personal branding met een personal branding coach