Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Omgaan met perfectionisme: 9 tips om vast te pakken

Omgaan met perfectionisme: 9 tips om vast te pakken

 

Perfectionisme is een eigenschap die vaak positief wordt beoordeeld. Mensen die zichzelf hoge eisen stellen en streven naar perfectie worden vaak bewonderd om hun harde werk en toewijding. Echter, het kan het leiden tot ernstige problemen in het dagelijks leven en werk. Perfectionisme kan dus ook een valkuil zijn : zichzelf overbelasten en problemen hebben met het accepteren van fouten en kritiek. Dit kan leiden tot stress, angst en uitstelgedrag.

Omgaan met perfectionisme is daarom een belangrijk onderwerp dat veel mensen aangaat.

In deze blog gaan we dieper in op wat het is, de oorzaken en gevolgen van perfectionisme en geven we praktische tips om hiermee om te gaan.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is een persoonlijkheidskenmerk waarbij de persoon streeft naar foutloosheid en perfectie in alle aspecten van zijn of haar leven, inclusief werk. Mensen die perfectionistisch zijn, hebben vaak hoge normen en verwachtingen van zichzelf en anderen en vinden het moeilijk om tevreden te zijn met minder dan perfectie. Deze hoge normen kunnen leiden tot stress en angst, en kunnen de persoonlijke en professionele ontwikkeling belemmeren.

Perfectionisme kan worden gezien als een dubbelzijdig zwaard: aan de ene kant kan het leiden tot hoge prestaties en uitmuntendheid, terwijl het aan de andere kant kan leiden tot obsessief en neurotisch gedrag.

Perfectionisten kunnen hard zijn voor zichzelf en anderen, en streven naar foutloosheid en onberispelijkheid in alles wat ze doen. Dit kan leiden tot een gebrek aan flexibiliteit en onvermogen om fouten te accepteren of zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om te erkennen dat perfectionisme niet hetzelfde is als streven naar uitmuntendheid. Het is normaal en gezond om hoge doelen te stellen en hard te werken om deze te bereiken, maar perfectionisme gaat verder dan dat en kan een negatieve invloed hebben op het welzijn en de prestaties van een persoon.

Oorzaken van perfectionisme

Perfectionisme kan voortkomen uit verschillende oorzaken. Allereerst kan het worden veroorzaakt door opvoeding en cultuur. Bijvoorbeeld als iemand in zijn of haar jeugd altijd werd aangemoedigd om alles perfect te doen en fouten als onaanvaardbaar werden beschouwd, kan dit leiden tot perfectionisme op latere leeftijd.

Ook de maatschappij waarin we leven kan bijdragen aan perfectionisme, bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op perfectie en succes.

Daarnaast kan het voortkomen uit persoonlijkheidsfactoren. Mensen die van nature streven naar perfectie en het vermijden van fouten hebben een grotere kans om perfectionistisch te zijn. Dit kan te maken hebben met angst om te falen, onzekerheid over eigen capaciteiten of de behoefte om controle te hebben.

Tot slot kunnen gebeurtenissen in het leven ook bijdragen aan perfectionisme. Bijvoorbeeld als iemand een traumatische ervaring heeft gehad waarbij hij of zij de controle verloor, kan dit leiden tot het willen controleren en perfectioneren van andere aspecten van het leven.

Ook het behalen van hoge doelen of succes kan leiden tot een verhoogde druk om te blijven presteren en perfectie na te streven. Een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld kunnen ook bijdragen aan perfectionistisch gedrag.

Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken van perfectionisme zijn, omdat dit kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om ermee om te gaan en het te verminderen. Dit kan onder andere bestaan uit het aanpakken van persoonlijke overtuigingen, het ontwikkelen van realistische doelen en het leren accepteren van fouten en imperfecties.

Gevolgen van perfectionisme

Perfectionisme kan leiden tot verschillende problemen, waaronder:

 • Uitstelgedrag: Mensen die perfectionistisch zijn, vinden het moeilijk om te beginnen aan een taak als ze niet zeker weten dat ze het perfect kunnen doen. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en het vermijden van taken.
 • Angst en stress: Het streven naar perfectie kan leiden tot angst en stress. Perfectionisten maken zich vaak zorgen over het maken van fouten of het niet voldoen aan de verwachtingen, wat kan leiden tot lichamelijke en mentale spanning. Ook faalangst is hier een voorbeeld van.
 • Belemmering van de persoonlijke en professionele ontwikkeling: Perfectionisme kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en een negatief zelfbeeld. Dit kan de persoonlijke en professionele ontwikkeling belemmeren doordat mensen zichzelf beperken en niet de stappen nemen die nodig zijn om te groeien en te ontwikkelen.

Maar eigenlijk zouden we hier een ellenlange lijst kunnen neerpennen van gevolgen van perfectionisme.

Gevolgen van perfectionisme

Hoe omgaan met perfectionisme?

Perfectionisme kan moeilijk zijn om mee om te gaan, maar er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen:

 

Accepteer dat perfectie niet bestaat

Niemand is perfect en het streven naar perfectie is onrealistisch. Accepteer dat fouten maken deel uitmaakt van het leven en dat dit niet betekent dat je een mislukking bent.

Stel je voor dat iedereen perfect zou zijn, wat hebben we dan eigenlijk nog te leren? Waar kunnen we dan nog in groeien? Dat moet toch ongelofelijk saai zijn…

 

Stel realistische doelen

Stel doelen die haalbaar zijn en die passen bij jouw vaardigheden en ervaring. Dit kan helpen om de druk te verminderen en de kans op succes te vergroten. Ben je niet zeker of je doelen realistisch zijn? Stem de haalbaarheid dan even af met anderen rondom jou (zeker met mensen die minder last hebben van het perfectionisme patroon).

Focus op het proces in plaats van het resultaat

In plaats van je te concentreren op het eindresultaat, richt je je op het proces van het bereiken van je doelen. Dit kan helpen om meer te genieten van het werk dat je doet en minder gefocust te zijn op de perfecte uitkomst.

 

Omarm het idee van leren

Niemand is ooit uitgeleerd. Door je te richten op het leren van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van je prestaties, kun je de focus verschuiven van het streven naar perfectie naar persoonlijke groei.

Praat met anderen

Het delen van je ervaringen met anderen kan helpen om je perfectionisme in perspectief te plaatsen en te leren van hun ervaringen. Het kan ook helpen om steun te krijgen en tips te krijgen over hoe je met perfectionisme kunt omgaan.

Praat zeker ook met mensen die vroeger behoorlijk last hadden van perfectionisme, zich hebben laten begeleiden en nu hun voordeel doen met ‘gezond perfectionisme”.

 

Leer om te delegeren

Het kan moeilijk zijn om werk uit handen te geven als je perfectionistisch bent (wat je zelf doet doe je immers beter), maar het is belangrijk om te leren delegeren. Door taken aan anderen over te laten, kun je meer tijd en energie besteden aan de dingen waar je echt goed in bent en die je leuk vindt.

Bouw pauzes in

Het is belangrijk om pauzes in te bouwen in je werkdag om te voorkomen dat je overweldigd raakt. Pauzes geven je de kans om op adem te komen, je gedachten te ordenen en weer op te laden voor de volgende taak.

 

Blijf jezelf herinneren aan je waarde

Perfectionisme kan ertoe leiden dat je je eigen waarde in twijfel trekt. Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je waardevol bent, ongeacht hoe succesvol je bent in je werk.

Zoek professionele hulp - Loopbaanbegeleiding rond het thema perfectionisme

Als je perfectionisme je dagelijkse leven beïnvloedt en je moeite hebt om ermee om te gaan, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan je helpen bij het ontwikkelen van strategieën om perfectionisme te verminderen en je te leren hoe je beter kunt omgaan met de druk en stress die ermee gepaard gaan.

Wist je trouwens dat perfectionisme een van de vele thema’s is die in loopbaancoaching  aan bod komen? Hier een aantal mogelijke vragen waarmee we aan de slag kunnen gaan. Ik wil…

 • Weten wanneer goed goed genoeg isvoor mij. Hoe ik mijn lat lager kan leggen. Hoe ik sneller tevreden kan zijn.
 • Leren hoe ik hulp kan vragen aan anderen.
 • Weten wat ik écht graag doe.
 • Kunnen werken zonder positieve feedback van anderen/ én mezelf positieve feedback geven.
 • Meer zelfvertrouwen, minder zelfkritiek kunnen ervaren.
 • Me minder aantrekken wat anderen van me denken.
 • Stoppen met ronddraaiende negatieve gedachten en piekeren.
 • Geen uitstelgedrag meer.
 • Kunnen kiezen of beslissen.
 • Op tijd luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Nood aan begeleiding bij jouw perfectionisme? Dat kan! Met de loopbaancheques van de VDAB, of zonder.

Hoe is het met jouw perfectionisme gesteld?

Perfectionisme is een uitdagende eigenschap om mee om te gaan. Hoewel het op het eerste gezicht een positieve impact heeft (lijkt te leiden tot succes), kan het in werkelijkheid leiden tot negatieve gevolgen zoals stress, angst , burn-out en een gebrek aan voldoening.

Door onderstaande tips ter harte te nemen, kun je leren omgaan met perfectionisme en een gezondere werk- en levensstijl ontwikkelen.

 • Accepteer dat perfectie niet bestaat
 • Stel realistische doelen
 • Focus op het proces in plaats van het resultaat
 • Omarm het idee van leren
 • Praat erover met anderen
 • Leer om te delegeren
 • Bouw pauzes in
 • Blijf jezelf herinneren aan je waarde
 • Zoek professionele hulp - Loopbaanbegeleding rond het thema perfectionisme

Het belangrijkste is om te onthouden dat het oké is om niet perfect te zijn en dat het streven naar vooruitgang belangrijker is dan het nastreven van perfectie. Door deze stappen te nemen en te blijven werken aan het omgaan met perfectionisme, kun je een gezondere en evenwichtigere mindset ontwikkelen en meer voldoening en succes ervaren in je persoonlijke en professionele leven.

Proost, op de beste versie van jezelf zijn,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#perfectionisme #goedisgoedgenoeg #ikweetwatikwil #zelfvertrouwen #goodisgoodenough #mindset #foutenmaken #energie