Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Misverstanden over loopbaanbegeleiding doorprikt

Loopbaanbegeleiding misverstanden doorprikt

 

Welke misverstanden bestaan er over loopbaanbegeleiding? Welke misverstanden leven er bij jou?

Het zijn er zoveel dat ik ze niet allemaal in 1 blog krijg… 1 ding is zeker: door de vele misverstanden vinden een heel aantal mensen hun weg niet naar een loopbaancoach. Loopbaanbegeleiding is nochtans een oplossing voor heel wat loopbaanvragen, hoe divers de vragen ook zijn. Balans werk privé, werkbaar werk, jobdoelwit, arbeidsmarktverkenning, zingeving, groei en ontwikkeling, leiderschap, ontdekken en inzetten van je talenten, motievenreflectie, verbeteren van de relatie op de werkvloer, … je kan het zo gek niet bedenken, als het gelinkt is aan werk kan een loopbaancoach je zeker ondersteunen.

Hier 6 misverstanden waardoor mogelijks geen loopbaanbegeleiding wordt gevolgd. We doorprikken ook ineens deze misverstanden zodat jij voor jou de beste keuze kan maken: loopbaanbegeleiding of niet (gebaseerd op de realiteit, niet op fabeltjes):

Het moet echt "klikken" met mijn loopbaancoach

Natuurlijk is het belangrijk dat je je goed voelt bij je loopbaancoach, en toch: het mag ook niet te gemakkelijk zijn. Als je coach op alles wat jij vertelt ‘ja en amen’ zegt dan zal je niet veel gestretcht worden, laat staat nieuwe inzichten opdoen. Een deel van je coaching moet zich dus binnen je comfortzone afspelen, en een deel erbuiten!

Hoe vind je dan een goede loopbaancoach? We schreven er eerder deze blog over.

Vind je het zelf moeilijk om te kiezen? Gebruik dan gerust ons contactformulier, vertel ons wat je zoekt in je coach en in welke streek en wij zullen de match voor jou maken. We leveren immers allemaal kwaliteit, hebben kennis en ervaring in de corporate wereld en in coaching. Wat voor ons belangrijk is, is dat jij een antwoord krijgt op je specifieke loopbaanvraag en dat we op dat vlak dus een ‘resultaat’ neerzetten.

Zoek gerust zelf een coach in je buurt en plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Ben je nog niet overtuigd? Dan kan je altijd de getuigenissen of testimonials doorlezen.

Loopbaanbegeleiding is gewoon ‘een babbelke’ doen

Als je denkt dat loopbaanbegeleiding ‘vrijblijvend’ is en niet tot resultaten leid, dan zit je verkeerd. Loopbaanbegeleiding is echt niet zomaar ‘een babbelke’ doen.

Als je ‘een babbelke’ wilt doen kan je om het even welke bar of café binnenstappen en met om het even wie een gesprek beginnen. Daarvoor dienen we als loopbaancoach niet.

Natuurlijk hangt het ook af van de kwaliteit van je loopbaancoach. Binnen A-Lissome passen de coaches allemaal binnen onze filosofie en gedachtengoed. Gemiddeld scoren onze coaches tussen 8 en 10/10 voor de loopbaanbegeleiding die ze geboden hebben. En dat gaat, zoals jullie eerder in deze blog al gelezen hebben, veel verder dan ‘een babbelke doen’.

Loopbaanbegeleiding is gewoon een babbelke doen

Na het volgen van loopbaanbegeleiding heb ik een nieuwe job

Was het maar waar (als dat je loopbaanvraag was uiteraard)!

En toch, in sommige gevallen gebeurt het dat een klant aan het einde van de loopbaanbegeleiding een nieuwe job heeft. De reden hiervoor is omdat die klant met zijn of haar inzichten aan de slag gegaan is en ook daadwerkelijk actie heeft ondernomen. Een nieuwe job op het einde van het traject kan dus wel een doel zijn, maar garanties daarin geven we in geen geval. Ben jij de juiste man/vrouw op het juiste moment op de juiste plaats? Dan zijn we superblij voor je.

Het gebeurt ook dat iemand beseft dat de huidige job zo slecht nog niet is. Hij/zij heeft dan eerder nood om te kijken hoe het gesprek met de leidinggevende aangegaan kan worden om de job nog beter bij hem of haar te doen passen.

Zoals je eerder kon lezen gaat loopbaanbegeleiding echter niet alleen over het vinden van een nieuwe job. Het resultaat van een coaching traject kan dus heel erg verschillen, afhankelijk van je individuele loopbaanvraag.

De inzichten die je verzamelt noteer je voor de VDAB in en POP (Persoonlijk OntwikkelingsPlan). Daarnaast reflecteer je over je toekomst en het impact van de te zetten stappen op je gezondheid, professioneel- en privé leven.

Mijn loopbaancoach reikt me de antwoorden en nodige stappen aan

Je loopbaancoach is geen (automatisch) antwoordmachine. Eerder omgekeerd. Je loopbaancoach zal, gebaseerd op je unieke loopbaanvraag, veel vragen stellen zodat jij je eigen antwoorden kan vinden. Hoe raar het misschien ook klinkt, dat werkt echt het beste.

Je loopbaancoach is een klankbord en sparringpartner die je uit je comfortzone haalt, die je confronteert en spiegelt.

Het denkwerk over wie, wat, waar, wanneer, hoe frequent, … doe je zelf. Jij hebt eigenlijk alle antwoorden op je vragen. De loopbaancoach ondersteunt je in het naar boven halen van die antwoorden. Vanuit je onderbewuste naar je bewustzijn.

Loopbaanbegeleiding is niet voor zelfstandigen

Wie heeft je dat ooit wijsgemaakt? Waar komt die gedachte vandaan? Welk bewijs heb je daarvoor?

Loopbaanbegeleiding is voor iedereen. Zelfs met de VDAB loopbaancheques hebben zowel werknemers als zelfstandigen recht op loopbaanbegeleiding.

Thema’s die aan bod komen bij zelfstandigen lopen dikwijls ook gelijk met die van mensen in loondienst. Welk soort leider wil ik zijn? Hoe zie ik mijn loopbaan evolueren? Hoe houd ik balans tussen werk en privé? Welke competentie wil ik versterken? Hoe ga ik om met een ongemotiveerde collega? Wie wil ik zijn als ondernemer? Hoe maak ik mijn passie waar?  Hoe wil ik een verschil maken als ondernemer? …

Eigenlijk maakt het minder uit of je zelfstandige of in loondienst bent. We vertrekken bij jou als individu en bekijken samen jouw specifieke loopbaanvraag.

Wat betreft de loopbaancheques moet het echt wel over je loopbaan gaan, en niet over je bedrijf of business. Geen ondernemingscoaching dus… want dat is andere materie (en dat doen de A-Lissome coaches ook).

Loopbaanbegeleiding is samen een C.V. schrijven en vacatures zoeken

Hoewel een CV schrijven en vacatures zoeken misschien wel een deel van je loopbaan zijn, zijn dit zaken die we niet met VDAB loopbaancheques kunnen doen.

Veel belangrijker is dat jij jezelf beter leert kennen: je competenties, talenten, waarden, noden, aan welke voorwaarden je wilt werken, welke interesses je hebt, wie je bent, wat belangrijk voor je is, hoe je wilt bijdragen aan de maatschappij, … We kijken verder dan je diploma of je huidige werkervaring. En daar heb je een loopbaancoach voor nodig want het is allemaal niet zo evident om dat alleen te achterhalen. De inzichten uit de loopbaanbegeleiding kan je gebruiken om je denkproces verder te laten werken, als huiswerk zeg maar. En gebaseerd op het resultaat kan je dan je CV schrijven (we kunnen je altijd input hiervoor bezorgen)

Loopbaanbegeleiding is samen een C.V. schrijven en vacatures zoeken

Kijk jij voorbij de misverstanden en start je met loopbaanbegeleiding?

Call to action

Je hebt nu wat uitleg gehad over de realiteit van loopbaanbegeleiding... wat verandert dat voor jou?

Welke misverstanden over loopbaanbegeleiding leven er bij jou eventueel nog? Hoe zorgen die ervoor dat je niet de juiste stappen zet om je loopbaan ook echt in handen te nemen?

Wacht niet te lang en ga met je loopbaan aan de slag als je er nog de energie voor hebt!

Niet overtuigd? Lees dan zeker hier verder

Proost, op een goed traject loopbaanbegeleiding,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaanbegeleiding #loopbaancoaching #jobcoaching #jobcoach #loopbaancoach #misverstanden #fluitendnaarjewerk #geefvleugelsaanjeloopbaan

 

Hoe moet echt "klikken" met mijn loopbaancoach

Loopbaanbegeleiding is gewoon 'een babbelke' doen + Na het volgen van de loopbaanbegeleiding heb ik een nieuwe job

Mijn loopbaancoach reikt me de antwoorden en nodige stappen aan

Loopbaanbegeleiding is niet voor zelfstandigen

Loopbaanbegeleiding is samen een C.V. schrijven en vacatures zoeken