Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Bore-out : Wanneer verveling toeslaat

Bore-out : Wanneer verveling toeslaat

 

Het is normaal om je af en toe eens wat te vervelen op het werk. Wanneer het lange tijd aanhoudt gaat het over in stress en misschien een bore-out.

15% van de bevolking loopt met bore-out verschijnselen rond volgens Amerikaans onderzoek. Een bore-out beschouwen ze dan als een systematische en langdurige onderbelasting met alle gevolgen van dien. Het kan sluimerend aanwezig zijn, of ‘full on’.

Hoe komt het dan dat je er zo weinig over hoort? Omdat het behoorlijk genant is om toe te geven dat je weinig werk hebt, of weinig uitdaging in deze druk-druk-druk maatschappij. Of ten minste: het is niet genant, maar mensen vinden het wel genant... Het komt misschien over als luiheid, maar dat is het helemaal niet. Het voelt misschien ook een beetje als falen. En toch, een bore-out is niet te onderschatten en de symtomen kunnen dezelfde zijn als bij een burn-out: van lusteloos naar regelrechte depressie.

Bore-out oorzaken

Algemeen gezien zou je de oorzaken voor een bore-out kunnen terugvinden in onderstaande categorieen:

 • Te weinig werk
 • Werk dat niet voldoende uitdaging biedt, moen presteren onder je niveau (altijd het zelfde, te weinig uitdaging, geen verantwoordelijkheden, je talenten, competenties, … niet kunnen inzetten, …)
 • Werk dat geen voldoening of zingeving biedt (werk sluit niet aan bij wat voor jou zingevend is, …)
 • Persoonlijkheidskenmerken (hoogbegaafd, laag zelfbeeld, faalangst, …)

Bore-out kenmerken

Typische symptomen van een bore-out zijn futloosheid, lusteloosheid, het gevoel van zich te vervelen. Dikwijls zijn de symtomen van een burn-out en bore-out gelijklopend, wat een diagnose moeilijk maakt. Prikkelbaarheid, moeilijk kunnen concentreren, snel geïrriteerd geraken, afstand nemen van sociale relaties, … evenals uitstelgedrag en doen alsof je druk bezig bent zijn dan ook sigalen die op een bore-out kunnen wijzen.

Voor een buitenstaander is het niet altijd zichtbaar hoe je je voelt, laat staan wat de aanleidng ervan is. In de druk-druk-druk maatschappij is het ook moeilijk om toe te geven dat je je eigenlijk verveelt… verveling veroorzaakt stress en langdurige stress put uit. Let dus op de signalen!

Kenmerken van een bore-out

Waar kan je een bore-out aan herkennen?

Los van futloosheid, motivativerlies, piekergedrag, stressklachten, … is het echt niet evident om een werkdag te vullen met te weinig werk of werk dat je om een of andere reden helemaal niet voedt. Misschien doe je dan wel alsof je hard bezig bent maar in realiteit is dat niet zo.

Aan welk ander gedrag kan je herkennen dat je niet goed bezig bent?

 • Snipperdagen nemen
 • Alles weten van je netwerk wat via sociale media te vinden is
 • Surfen op internet
 • Lange(re) pauzes nemen
 • Uitstelgedrag
 • Veelvuldig toiletbezoek

Merk je een of meerdere van deze signalen, ga dan eens na wat de oorzaak zou kunnen zijn en neem actie voor het te laat is!

Verschil tussen een bore-out en een burn-out

Terwijl een bore-out je te lang in je comfortzone houdt zal een burn-out je uitdagen om constant buiten je comfortzone te presteren. Bij een bore-out wordt je dus niet genoeg geprikkeld terwijl je bij een burn-out net teveel geprikkeld wordt. Een bore-out komt doordat je niet meer kan ontwikkelen en groeien en een burn-out heeft dan weer te maken met het feit dat je alleen maar bezig bent met zelfontplooiing en het nooit kan doen met wat je al kan of kent.

Verschil tussen een bore-out en een burn-out

Wat kan je aan bore-out doen?

Gelukkig kan je aan en bore-out iets doen en hoeft die ook helemaal niet lang te duren!

Als je iets wilt behandelen moet je naar de oorzaken kijken… in de meeste gevallen ligt de oorzaak van een bore-out in de werksituatie en het tekort aan uitdaging of een tekort aan werk. Het werk moet dus terug in lijn gebracht worden met de capaciteiten en talenten van de persoon zelf. Een gesprek met de leidinggevende of HR kan hier eventueel een oplossing bieden. Indien niet kan je beter op zoek gaan naar een job die wel voldoende werk en uitdaging biedt (zonder daar dan in te overdrijven en in een burn-out terecht te komen).

Ga op zoek naar een job die voldoet aan je noden, je je energie en voldoening geeft en waar er voldoende balans is tussen binnen en buiten je comfortzone.

Ga naar een loopbaancoach en maak komaf met je bore-out

Vraag jij je af hoe een loopbaancoach voor jou het verschil kan maken wat betreft het voorkomen of behandelen van een bore-out?

Dit zijn thema's die bij onze klanten regelmatig aan bod komen:

 • Ontdek de oorzaken van je bore-out
 • Bouw je energieniveau terug op
 • Doorbreek de viscieuze cirkel van passiviteit
 • Ga op zoek naar je talenten en wat je belangrijk vindt
 • Verrijk je huidige job
 • Ga aan de slag met je valkuilen
 • Onderzoek welke job beter bij jou zou passen
 • Maak bore-out bespreekbaar (zowel privé als professioneel)
 • Werk aan je eigenwaarde en zelfvertrouwen
 • Maak je mindset veerkrachtiger

Geen twijfel meer? Je vindt ons op +50 locaties in Vlaanderen en we werken met veel plezier met de VDAB loopbaancheques.

Een bore-out voorkomen of reïntegreren naar het werk?

Call to action

Welke van de mogelijke oorzaken van een bore-out zie je voorkomen bij jezelf/je werk? 

Welke van de kenmerken of symptomen merk je misschien op? Bij jezelf? Bij je collega's?

Wat zou jij graag aan je werk willen veranderen als je carte blanche kreeg?

In welke mate maar je je werk en werkplezier bespreekbaar met je leidinggevende? Wat zou je nu aan hem of haar willen vragen of vertellen als je wist dat je niets te verliezen had?

Proost op werkplezier en een job die energie geeft!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#boreout #actie #energie #onderbelasting

Bore-out: inleiding en mogelijke oorzaken

Kenmerken of symptomen van een bore-out

Gedrag waar je een bore-out kan aan herkennen

Het verschil tussen een bore-out en een burn-out

Wat kan je aan een bore-out doen? Hoe kan je ervan herstellen?