Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Blijf ik of vertrek ik? Stel jezelf deze 7 vragen

Blijven of vertrekken

 

Je kent het wel. Je bent al enige tijd werkzaam bij een werkgever en in de eerste maanden werd je ingewerkt op nieuwe projecten en werd je voldoende uitgedaagd. Vele maanden (of jaren) later merk je dat de sleur er al een beetje is ingeslopen en dat je aan het twijfelen slaat. ‘Is de job eigenlijk wel leuk genoeg? Haal ik er nog wel voldoening uit? Of kan ik beter blijven omdat ik dan in ieder geval mijn maandelijkse kosten kan dekken?’ denk je (misschien) bij jezelf. Misschien twijfel je omdat je het idee hebt dat je hart toch ergens anders ligt en vind je het lastig om je veilige basis op te geven. Of je merkt dat er met al die kantooruren eigenlijk geen tijd meer over is voor je sociale leven of het uitoefenen van je hobby’s. Al je tijd wordt door werk opgeslokt en je krijgt ook niet altijd de waardering die je verdient. Je verlangt weer naar de tijd waarin je thuis mocht werken, zodat je daarnaast ook nog veel tijd kon doorbrengen met je gezin. Of je bent de zingeving in je werk kwijt. Het kan ook zo zijn dat je bepaalde werkzaamheden nog wel leuk vindt, maar een hoop andere niet. Denk aan lang vergaderen, urenregistraties matchen met de realiteit of administratieve taken doen. Hoe dan ook, het blijft belangrijk om je huidige werksituatie te evalueren. Klopt wat je doet nog met de persoon die je nu bent?

Bij twijfel is het tijd om jezelf de volgende 7 vragen te stellen:

Wat is je lange termijn doel?

Past je huidige job nog bij de dromen die je in de toekomst hebt voor jezelf? Kan je de talenten die je hebt gebruiken en verder ontwikkelen? Of wil je toch liever voor jezelf beginnen als ondernemer? Wil je misschien in een andere branche of sector werken? Of merk je dat je prioriteiten niet meer bij dit werk liggen?

Misschien voel je al dat je niet meer op je plek zit en is het tijd om in actie te komen en de eerste stap te zetten naar iets anders. Vraag jezelf daarnaast af: Wat is mijn grootste (professionele) doel op dit moment? Past je huidige job daar nog in of niet? Wil je ergens anders carrière maken of wil je graag promotie maken in het huidige bedrijf? Of wil je het roer helemaal omgooien en voor een heuse carrière switch gaan? Als je dit weet, weet je ook of je wilt blijven of moet vertrekken.

Wat wil ik absoluut niet meer in mijn huidige job?

Het kan zijn dat er weleens dingen gebeuren op je werk waar je niet blij mee bent, of dingen moet doen die je niet leuk vindt. Denk aan vrouwonvriendelijke opmerkingen van een aantal van je collega’s, veel te lange uren draaien, nooit waardering krijgen voor je werk, geroddel op de werkvloer of een leidinggevende die jou continue lijkt te vergeten. Als je zelf zou kunnen kiezen, wat doe je dan vanaf nu niet meer, of wat wil je dan vanaf nu niet meer? Als je naar dat lijstje kijkt, ga dan aan de slag met de zaken waar je zelf controle over hebt, direct of indirect. Datgene waar je geen controle over hebt, daarover kan je je de vraag stellen hoe zwaar het weegt als dat niet verandert...

Als je nu voelt dat je in je huidige job echt niet gelukkig bent, en dat dat op korte termijn niet zal veranderen, is het tijd om een sollicitatie de deur uit te doen.

Wil ik het liefst thuis werken of liever op kantoor? Of hybride?

Sinds de coronapandemie zijn de meesten onder ons gewend geraakt om veel thuis te werken. Mogelijk vond je dit fijn omdat je niet werd afgeleid door alle geluiden uit de kantoortuin. Of je vond het juist helemaal niks en kon niet wachten om je collega’s iedere dag weer te zien om bij te kletsen bij het koffieapparaat. Wanneer het bedrijf waar je werkzaam bent besloten heeft om alleen nog maar thuiswerk toe te laten, en dat is echt niet wat jij wilt, dan kan het slim zijn om eens rond te kijken wat je mogelijkheden zijn. Omgekeerd net zo: Willen ze dat jij weer dagelijks op kantoor komt en voel je dat je verkrampt bij het idee om nooit meer in alle rust op je eigen plek te kunnen werken, besluit dan om te vertrekken. Vraag bij het zoeken naar een nieuwe job wel zeer goed na wat de omstandigheden daar zijn qua home office en kantoor werk zodat je niet van de regen in de drup terecht komt.

Zorgt op afstand werken ervoor dat er nieuwe mogelijkheden voor mij ontstaan?

Behoorlijk wat bedrijven staan ervoor open om medewerkers aan te nemen die bijvoorbeeld vanaf de andere kant van de wereld werken of die zich als freelancer voor een aantal weken in laten huren en vanuit huis werken (waar dat dan ook is). Vooral als ze een bepaalde expertise hebben die niemand anders in het bedrijf heeft. Ook als je erover denkt om naar een ander land te emigreren, kan op afstand moeten of willen werken ervoor zorgen dat je naar een (nieuwe) job mag gaan zoeken waar ze daar zeker voor openstaan.

Als je gek bent op reizen of op werken op plekken waar je nooit eerder kwam, kan op afstand werken ervoor zorgen dat je heel erg lekker in je vel zit. “Working away from home” heet dat. Er zijn ook bedrijven waar het minder belangrijk is wanneer je juist werkt, zolang je werk maar gedaan is. Ideaal dus!

Heb ik een plan als ik besluit te vertrekken?

Het bekende gezegde luidt: gooi je oude schoenen niet weg voordat je een nieuw paar hebt gevonden. Met andere woorden: zeg niet zomaar je baan op als je nog geen back-up plan hebt. Dus bedenk eerst wat je plan gaat zijn voordat je je ontslagbrief indient. Wat wil je op je nieuwe job anders ervaren dan op je huidige job? Wil je bijvoorbeeld meer salaris ontvangen, een leidinggevende rol krijgen of minder uren maken? Wil je meer zingeving, of je talenten kunnen inzetten of, .. Zoek dan alleen naar jobs die jou dit kunnen bieden. En heb je er eentje gevonden die voldoet aan al jouw wensen? Dan wordt het tijd om je oude job met een gerust hart vaarwel te zeggen.

Wat zou mijn huidige werkgever kunnen veranderen zodat ik blijf?

Als je een loyale werknemer bent, kan het heel lastig zijn om ergens te vertrekken waar je eigenlijk wel in je comfortzone zit. Maar als jij een specifieke competentie bezit, waar het bedrijf waar je nu werkt om zit te springen, kan het slim zijn om een deal met ze te sluiten.

Of je kan gewoon aangeven wat er voor jou niet goed voelt, wat je in de plaats zou willen en kijken hoe het bedrijf erop reageert. Je kunt vragen wat je wilt, omdat je in een unieke positie zit (dat wilt wel niet zeggen dat je zal krijgen wat je wilt he 😊). Wil je meer vakantiedagen of een salarisverhoging of deelnemen aan een project en merk je dat je er blij van wordt als ze hier ja op zeggen? Dan is dat een teken dat je nog even mag blijven. Als ze niet met je willen onderhandelen om je werkende leven leuker te maken of je hebt een manager waar je echt niet goed mee op kunt schieten, dan kan het verstandiger zijn om te vertrekken

Ben ik trouw aan werk dat mij inspireert en motiveert?

Ga nu nog eens goed bij jezelf na: ben ik werk aan het doen dat mij inspireert en motiveert om mijn beste werk te leveren? Voel ik mij gepassioneerd en energiek na een werkdag of ben ik aan het eind van de dag helemaal gesloopt? Ben ik op dit moment mijn hart aan het volgen of mijn verstand omdat ik simpelweg de huur of de hypotheek moet betalen iedere maand? Als je echt durft te luisteren naar de antwoorden, weet je al vrij snel of je nog op de goede plek zit of dat je beter kunt vertrekken. Wil je gelukkig zijn op je werk en iedere dag vol motivatie je bed uitrollen? Volg dan altijd je hart.

En? Blijf je of vertrek je?

Nu en dan eens een dipje op het werk hebben is doodnormaal. Ook ik heb dat soms. Zolang het kortstondige dipjes blijven is dat ok. Maar als die dipjes weken of zelfs maanden gaan duren dan is er ergens iets grondig mis.

Maak voor jezelf de stand van zaken op aan de hand van deze 7 vragen.

  • Wat is mijn lange termijn (professionele) doel? Draagt mijn huidige job hieraan bij?
  • Wat wil ik absoluut niet (meer) in mijn huidige job? Als daar toch dingen van aanwezig zijn, wat kan je delegeren of bespreekbaar maken met je baas?
  • Wil ik het liefst thuis werken of liever op kantoor? Matcht je huidige werk daarmee?
  • Indien relevant: Zorgt op afstand werken ervoor dat er nieuwe mogelijkheden voor mij ontstaan?
  • Heb ik een plan als ik besluit te vertrekken? Indien nee, dan is het hoog tijd om daar al eens over na te denken.
  • Zou mijn huidige werkgever kunnen veranderen zodat ik blijf? Wat moet er dan veranderen en hoe maak je dat bespreekbaar?
  • Inspireert en motiveert mijn werk me?

Hoeveel scoor je op 7? Welke acties plan je om je professionele toekomst verder veilig te stellen?

Proost, op wat goed voelt voor jou. Of dat nu blijven of vertrekken is…

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#carriereswitch #jobopzeggen #nieuwejob #byebye #blijvenofvertrekken #stayorgo