Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 dingen die je moet weten over werken in het buitenland

5 dingen die je moet weten over werken in het buitenland

 

Het kan een spannende stap zijn: je vertrouwde werkomgeving verlaten om in het buitenland te gaan werken. Misschien moet je een nieuwe taal leren, wennen aan een andere cultuur en merk je ook verschillen op de werkvloer. Dit biedt mogelijkheden voor jou om je op professioneel vlak verder te ontwikkelen. Wanneer je naar het buitenland verhuist voor een nieuwe job, is het echter wel van belang dat je niet alleen een leuke baan hebt, maar ook dat je werkgever betrouwbaar is. Let erop dat alle afspraken die met elkaar gemaakt zijn, worden nagekomen. Als je zeker weet dat dit goed zit, is het zaak dat jij je aanpast aan de nieuwe werkcultuur. Dat je leert hoe je de werkzaamheden aanpakt op de manier die bij het bedrijf past waar je werkzaam bent. Eén ding is zeker: je werkervaring in het buitenland ga je nooit meer vergeten. Wanneer je die spannende stap naar een job in het buitenland wilt zetten, heb je met een aantal zaken rekening te houden. Ik bespreek ze in deze blog.

Kies voor een werkgever die goed voor je zorgt

Doe van tevoren onderzoek en ga alleen in zee met een werkgever die jou helpt met het aanvragen van een visa en tijdelijke huisvesting in het land waar je gaat werken. Durf te onderhandelen. Betalen ze ook voor je verhuiskosten? Helpen ze je met de verkoop of het verhuren van je huidige woning? Helpen ze je partner eventueel ook met het vinden van een job, wanneer hij of zij met je mee komt? Daarnaast is het van belang dat je zwart op wit in een arbeidsovereenkomst hebt staan wat jullie verwachtingen van elkaar zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Is het voor jou duidelijk welke werkzaamheden je uit gaat voeren? Ook is het fijn als je merkt dat ze jou echt willen helpen met het begrijpen van wetten, belastingregels, contracten en andere bijzonderheden in het land waar je gaat wonen en werken.

Leer de bedrijfscultuur goed kennen

Als nieuwkomer moet je vaak even wennen aan een andere manier van werken die je misschien gewend bent en aan het spreken van een andere taal dan je moedertaal. Heerst er een informele of een informele sfeer? Hoe begroeten collega’s elkaar? Is er ruimte voor het maken van een praatje of wordt er vooral heel hard gewerkt zonder veel pauzes? Hoe kleden je collega’s zich? Je zult er binnen een paar weken al snel achter komen welke bedrijfscultuur er heerst en wat er wel en niet geaccepteerd is. Probeer je hier enigszins aan aan te passen, om ongemakkelijke situaties of miscommunicatie te voorkomen. Voor wat betreft de zakelijke regelingen, is het handig dat je weet hoeveel vakantiedagen je mag opnemen, wat de werktijden zijn (is het bijvoorbeeld normaal dat je lange dagen maakt en overwerkt of juist niet?) en wanneer je je loon uitbetaald krijgt.

Zorg dat al je geldzaken geregeld zijn

Zorg ervoor dat je van tevoren een bankrekening opent in het land waar je gaat werken. Bekijk goed hoe lang het duurt voordat er geld op je bank staat en of online bankieren soepel en gemakkelijk gaat. Moet je bijvoorbeeld heel veel transactiekosten betalen? Neem ook een creditcard die internationaal geaccepteerd wordt. Dan heb je in ieder geval altijd geld bij de hand in noodgevallen. Wees je er ook van bewust dat je je belasting altijd betaalt in het land waar je op dat moment werkzaam bent. Daar gelden vaak andere regels voor dan in je thuisland. Wees van tevoren goed op de hoogte van de belastingregels of vraag hier hulp bij van een aardige collega of een slimme boekhouder wanneer je eenmaal verhuisd bent.

Werken in het buitenland - regel je geldzaken

Zoek andere expats op

Naast je werkende leven in het buitenland is het natuurlijk ook belangrijk om een sociaal leven op te bouwen. Zeker in het begin wanneer je heimwee kunt voelen en nog niet zoveel mensen kent. Of als je geen partner hebt waar je mee kunt sparren. Pak bijvoorbeeld een nieuwe hobby op die je leuk vindt en die je samen met anderen in groepsverband kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan dansen, sporten, muziek maken, tekenen of zingen. Op die manier vind je ook mensen die dezelfde interesses hebben als jij en waar je al snel een klik mee hebt. Nodig ze eens uit bij je thuis of ga met de mensen die je daar hebt leren kennen, eens lekker door de buurt wandelen. Er zijn ook heel veel websites die leuke uitjes organiseren voor expats die net zijn verhuisd naar het buitenland. Neem daar gerust eens een kijkje.

Zet je netwerk in

Voordat je voor een lange tijd naar het buitenland vertrekt voor jouw droomjob, is het slim om mensen online op te zoeken die er al wonen en werken. Bij voorkeur iemand die bij hetzelfde bedrijf werkzaam is als waar jij aan de slag wilt gaan. Vraag of je ze al je vragen mag stellen en of je een keer met ze mag videobellen. Wat hebben zij allemaal te vertellen over de job? Wat zijn de leuke en minder leuke aspecten ervan? Wat zijn de “do’s en don’ts”? Is er goede professionele begeleiding? Werden zij snel geaccepteerd door de andere collega’s? Wie weet komen daar al hele mooie vriendschappen uit voort of kunnen zij je weer voorstellen aan vrienden of leuke collega’s die zij in het buitenland hebben ontmoet. Geef ze je nummer en je e-mailadres zodat ze altijd contact met je op kunnen nemen als hen nog iets belangrijks te binnen schiet of als ze je willen verwelkomen op je nieuwe stek.

Ook als je er al bent is het belangrijk dat je blijft netwerken natuurlijk, online en offline.

Werken in het buitenland - zet je netwerk in

Ben jij klaar om in het buitenland te gaan werken?

Misschien is bij jou nog maar net het idee opgesprongen om eens in het buitenland te gaan werken? Of misschien ben je bij manier van spreken al gepakt en gezakt om te vertrekken. In welk stadium je ook zit, je kan altijd stappen zetten om je integratie in je nieuwe werk- en leefomgeving te versnellen en aangenamer te maken!

  • Wat zal je werkgever allemaal voor je doen als je de sprong waagt? Zowel praktisch als financieel.
  • Wat wordt er inhoudelijk van je verwacht?
  • Welke bedrijfscultuur heerst er? Wat mag je zeker niet doen? Wat moet je zeker wel doen?
  • Heb je een bankrekening in het land waar je naartoe gaat? Een internationale creditcard? Welk transactiekosten gelden er? Welke belastingen zal je moeten betalen?
  • Via welke instanties, groeperingen of websites kan je er contact leggen met andere expast? Hoe kan je ook locals leren kennen?
  • Wie uit je huidige netwerk woont/werkt waar je naartoe gaat? Of wie kent iemand die…

Proost op een boeiende job en periode in het buitenland,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#werkeninhetbuitenland #werkenenwoneninhet buitenland #expat #expatsinhetbuitenland #loopbaaninhetbuitenland #werkervaringopdoeninhetbuitenland

Inleiding

Kies voor een werkgever die goed voor je zorgt + Leer de bedrijfscultuur goed kennen

Zorg dat al je geldzaken (op voorhand) geregeld zijn

Zoek andere expats op

Zet je netwerk in