Deel dit bericht
- Lesley De Schepper

5 tips voor meer zelfliefde

Tips voor meer zelfliefde

 

“Everything I do, I do it for you”. Je kan het vast meezingen, dat beklijvende lied van muzieklegende Bryan Adams. De uitspraak raakt je diepste kern. Je wordt er misschien melig van. Dag in dag uit, uur in uur uit, zet jij je in voor anderen. Iedereen zoekt naar erkenning en waardering. Je wil net daarom zo graag aan de verwachtingen voldoen. En die verwachtingen, hoe worden die vastgelegd? Gaat het over regels of afspraken? En zijn die regels en afspraken dan nog actueel? Hoe voel je je er vandaag bij? Je drinkt je koffie aan je bureau. Je neemt dat dossier mee naar huis. Je kort je middagpauze in. Die geplande verlofdag annuleer je. Je stuurt je kinderen met oma naar de dokter. Dit zijn keuzes die je zelf maakt. Ja, het goede nieuws is dat jij de keuzes maakt. Jij kan dus keuzes maken. Dat inzicht leent zich ook tot het leren kiezen voor jezelf. Hoe melig zou je worden als die ‘you’ gewoon slaat op jezelf? Je doet alles voor jezelf. Die zoektocht naar waardering die begint vandaag bij jezelf. Waardeer jezelf. Hou van jezelf. Kies voor meer zelfliefde.

Had je vroeger het gevoel dat je van andere mensen iets nodig had? En daarvoor gooide je alles in de strijd? Komt erkenning en waardering in je top 3 qua behoeften? Zet erkenning en waardering van jezelf op de eerste plaats. Ontdek hoe je zelf kan instaan voor meer erkenning en waardering, erkenning en waardering van jezelf, door zelfliefde.

Weg met het gevoel dat je (altijd) iets van anderen nodig hebt!  

Lees de volgende vijf tips om te kiezen voor meer zelfliefde.

Aanvaard jezelf zoals je bent en zeg innerlijke kritische stemmetjes vaarwel

Is het zo dat jij ook een stemmetje hebt dat helemaal niet zo vriendelijk is voor jezelf? Terwijl je net wel heel mild en positief bent voor de andere mensen voor wie je goed zorgt. Het is alsof dat stemmetje baas is over je en jouw leven leidt. Ontmasker dan je innerlijke criticus en stop uitspraken als: “Ik moet meer presteren, ik moet meer succes boeken, ik ben niet goed genoeg, dat lukt me nooit”. Als je die zinnen op papier zet (doe het met potlood), valt het nog meer op hoe je jezelf tekort doet. Wat zeg ik daar nu eigenlijk tegen en over mezelf? Je kan nagaan wat de herkomst is van deze gevoelens en deze uitspraken. Probeer je individuele verhaal te begrijpen en doe dat al vanuit zelfliefde. Lukt het je om één van de zinnen vaarwel te zeggen en al symbolisch uit te gommen?   

Je innerlijke stemmetje dat afbraak doet aan jezelf en dat je angsten influistert vervang je door kiezen voor jezelf en zelfzorg. Je houdt van jezelf en je kiest ook voor jezelf, uit liefde.

Noteer minstens een sterkte van jezelf. In tip nummer 4 lees je meer over je eigen krachten omarmen.

Zelfacceptatie

Laat je eigenwaarde groeien

Door zelfwaardering ga je groeien. Je gaat jezelf naar waarde achten en ook je behoeften erkennen. Is op jouw werk in jouw visie waardering ver te zoeken? Denk je: “Wat ik hier toch allemaal doe en mijn baas ziet het niet eens.” Je baas zal jouw inzet en bijdrage allicht duidelijker erkennen als jij jouw inzet en bijdrage zelf ook duidelijk erkent.

Begin vandaag met jezelf waardering te geven. Oefen in uitspraken als “Dat heb je goed gedaan”. “Die klant is tevreden”. Wat doen die uitspraken met jou? Je groeit. Je legt daarmee ook een fundering waarbij anderen je positief respect terugkoppelen.

Het soort relaties dat je hebt, privé en professioneel, zullen in kwaliteit groeien. Je zal nieuwe ervaringen aantrekken en je zal nieuwe mensen aantrekken, die je aanmoedigen om jezelf te zijn.

Wees minder streng voor jezelf

Verzoen je met je eigen zwaktes en wees minder streng voor jezelf. Op de tocht naar zelfliefde is ook plaats voor vergeving. Wat neem je jezelf nog kwalijk? Welk hoofdstuk maalt nog in je hoofd? Bij welke situatie voel je nog niet verwerkte gevoelens? Wat heb je nodig om dat los te laten? Wees mild, wees minder streng en bevrijd jezelf, op je eigen tempo. Innerlijke vrede maakt plaats voor vele andere mogelijkheden. Er komt ruimte en energie vrij. Je houdt meer van je medemens, inclusief collega’s. Creëer een eigen liefdesgolf.

Leer je eigen krachten omarmen

Maak er een dagelijks ritueel van. Spreek jezelf ’s avonds waarderend toe voor de waardevolle dingen die je hebt verwezenlijkt, vanuit jouw eigen krachten. Activeer je innerlijke kracht door ze elke dag spreekwoordenlijk in te oliën.

Stop met het vergelijken met de beelden van ‘mensen op een troon’ die social media ons dagelijks voorschotelen. Je wil heus niet ruilen met hen, want dan neem je er wel alles bij (ook wat je niet ziet of weet). En die alles, die tonen ze ons niet.

Denk voor jezelf. Ga na wat binnen je bereik en in jouw macht ligt. In je zoektocht naar mogelijkheden start jij je zin met: “Wat ik vandaag wel kan doen is….”

Leef lichter en verander je eigen programmering

Jarenlang heb je in je onderbewustzijn je eigen (beperkeden) overtuigingen en regels je leven laten overheersen. Eigenlijk zijn het overtuigingen die je in de loop van je ontwikkeling door je ouders, je opvoeders, je leerkrachten hebt meegekregen. Je bent die overtuigingen dan weer zelf gaan voeden met wat jij passend vond. Laat ons beginnen bij het begin en die belemmerende overtuigingen bijsturen. Je hoeft alleen jezelf toestemming te geven voor het veranderen van richting en het inslijpen van een nieuwe gedachtegang. Een gedachtegang die door jou wordt geregisseerd. Jij hebt de programmatie in handen. Geef je lichaam en je instelling de gelegenheid zich aan het geoptimaliseerde programma aan te passen.

De liefdevolle omgang met jezelf maakt ruimte voor nieuwe connecties. Je zal voelen dat je vrijer wordt. Je wordt zelfs vrij voor visies van anderen.

Zelfliefde is een remedie om beter om te gaan met uitdagingen. Een zuiverdere band met jezelf zorgt ervoor dat je ook zorgzamer omgaat met beslissingen als het gaat om kiezen voor je eigen geluk.

Bij elke uitdaging kan er nog een up en een down zijn. Over het algemeen beleef je wel een opwaartse spiraal op elk gebied in je leven.

Zo bouw jij aan meer zelfliefde

Call to action

Hoezeer aanvaard jij jezelf? Op een schaal van 0 tot 10 op 10?

Hoe laat jij je eigenwaarde groeien?

Welke eerste stap zet jij om minder streng te zijn voor jezelf?

Welke sterkte zet jij in om je met je eigen zwakte te verzoenen?

Waaraan zal jij merken dat je eigen programmering aan het veranderen is?

Van wie verwacht je dat hij/zij je groeiende zelfliefde het eerst zal opmerken?

Op mezelf,

Lesley De Schepper

 

Over de auteur

Lesley is loopbaancoach (bij A-Lissome) en put uit deze begeleidingen veel energie. Ze helpt jou als je worstelt met het vinden van voldoening in je job. Ze begeleidt je in het vinden van mogelijke aanpassingen zoals communicatie of grenzen stellen. Vul jij een job in die past bij jouw competenties, waarden en talenten? Zelf is Lesley een carrièreswitcher en heeft ze een verrijkend pad afgelegd. Dat pad vertrekt vanuit zelfliefde en zelfzorg. Haar doel is dat jij ten volle kan genieten van en fier zijn op hoe jij beroepsmatig je leven vorm geeft. Deze missie volbrengt ze vanuit haar praktijk in Ternat (of op afgesproken locatie), aanvullend met lifecoaching en haar deeltijdse job als zorgleerkracht.