Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Zo voorkom je piekeren op het werk

Zo voorkom je piekeren op het werk

 

Natuurlijk piekert iedereen weleens. Maar lig je nachtenlang te zweten en te draaien in bed omdat je je zorgen maakt over belangrijke keuzes die je in je job moet maken, nare gebeurtenissen zoals een woordenwisseling tussen collega’s of een extreem lange to-do lijst waardoor je je overweldigd voelt? Dan wordt het tijd om te stoppen met piekeren. Het is natuurlijk niet fijn als je gedachten de baas worden over jou en jij jezelf de put inpraat. Maar van de ene op de andere dag stoppen met piekeren is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik je in deze blogs een aantal tips om piekeren op het werk te voorkomen.

Creëer haalbare to-do lijstjes

Na één blik op je ellenlange to-do lijst raak je direct in de stress. Hoe ga je dit ooit afkrijgen binnen een dag? Maak een to-do lijstje voor de volgende dag met slechts drie zaken die op dat moment prioriteit hebben. Meer dan dat krijg je vaak niet af op een dag. Zeg ook nee tegen verzoeken van collega’s die niet bijdragen aan het afronden van de taken die op je lijstje staan. Wat zijn de belangrijke en urgente zaken die echt niet kunnen wachten omdat er bijvoorbeeld een deadline aan zit gekoppeld? Schrijf die eerst op en pas als die zijn afgerond, ga je verder met de volgende belangrijkste taak die op je nieuwe to-do lijst staat. Morgen weer een dag.

Neem op tijd je rust

Veel mensen blijven uren achter elkaar doorwerken op een drukke dag en vergeten op tijd hun rust te pakken. Dit werkt piekergedachten in de hand. Pak op een paar momenten per dag echt even je rust, ga lekker naar buiten in je eentje of met collega’s en eet je lunch niet achter je bureau op.

Als je even afstand kunt nemen van je werk, kan je brein ook even processen wat er al gedaan is en wat er nog moet gebeuren. Ook zie je gemakkelijker oplossingen voor problemen als je je brein wat rust gunt. Als je eenmaal thuis bent is het belangrijk om niet meer met je werk bezig te zijn en te genieten van de momenten met je gezin of een goede serie te kijken. Zo kan je alles wat er nog moet gebeuren, makkelijker loslaten en zal je merken dat je minder piekert voor het slapengaan. Sluit aan het eind van de dag je werk dus bewust af door een andere activiteit te gaan doen, lees geen werkmail meer en zet je telefoon op stil.

Las één keer per dag een piekermoment in

Voel je tijdens de werkdag dat je toch weer aan het piekeren bent geslagen? Probeer tegen jezelf te zeggen dat je na de lunch even een kwartier voor jezelf neemt om al je piekergedachten op te schrijven. Schrijf alles op wat er nu in je gedachten rondspookt. Wanneer het eenmaal op papier staat, zal je merken dat het piekeren minder wordt en dat je al die gedachten veel beter los kunt laten. Je gaat met meer focus en energie weer aan het werk en die piekergedachten houden jou niet meer de hele dag in bedwang.

Vermijd het woord ‘moeten’

Bij alles wat ‘moet’ zet je jezelf enorm onder druk. Het is natuurlijk wel zo dat er soms werkzaamheden op je liggen te wachten die snel afgemaakt mogen worden, maar je haalt al een hoop stress bij jezelf weg door er andere woorden aan te geven. Zeg dus niet: ‘Ik moet vandaag die drie taken af hebben’, maar: ‘Ik mag en ik wil vandaag aan die drie taken werken.’ Op die manier voelt het veel lichter om aan je to-do lijst te beginnen en stopt het piekeren veel sneller.

Praat erover met je leidinggevende

Kom je er echt niet uit en blijf je maar malen over je werk en alles wat nu niet lekker loopt? Praat erover met je leidinggevende, en/of eventueel zelfs HR. Hij of zij kan jou opbouwende feedback geven over dat wat er juist wel goed gaat en waar hij/zij al tevreden over is. Wanneer je je namelijk focust op de positieve aspecten van je job in plaats van de negatieve, zullen je piekergedachten ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Leer hoe je piekergedachten uit te dagen

Piekergedachten komen vaak onbewust en automatisch bij je op. Ze leiden tot nare gevoelens als verdriet, angst, boosheid, schaamte of schuld. Gelukkig kan je deze piekergedachten leren uit te dagen door ze te vervangen door helpende gedachten. Helpende gedachten geven je een fijner gevoel. Vraag jezelf elke keer dat je piekert het volgende af: ‘Kloppen deze piekergedachten met de realiteit? En zo ja, welke redenen heb ik dan om dat te geloven? Zijn er ook bewijzen tegen deze piekergedachten? Hoe zou mijn collega tegen deze situatie aankijken en wat zou hij of zij tegen mij zeggen als de situatie omgekeerd was? Denk ik nu helpende gedachten of zitten ze me eigenlijk vooral in de weg?’ Wanneer je op deze rationele manier naar je piekergedachten kijkt en ze uitdaagt, zal je merken dat je er veel sneller mee kunt stoppen.

Realiseer je waar het echt om draait

Is je job het belangrijkste in het leven? Of gaat het vooral om gezond zijn en de mooie momenten doorbrengen met de mensen die jou dierbaar zijn? Realiseer je dat je werk niet alles is en dat je niet alles alleen hoeft op te lossen. Er zullen altijd collega’s en/of leidinggevenden zijn die met je mee willen denken en je graag willen helpen. Doe veel leuke dingen naast je werk, geniet van het leven en besef dat het leven niet alleen om werken draait.

Hoeveel pieker jij over je werk?

Sommige mensen hebben weinig last van piekeren en anderen dan weer meer. Ook merk ik dat vrouwen gemiddeld meer piekeren dan mannen… wist je trouwens dat piekeren een signaal van perfectionisme is… en perfectionisme de hoofdoorzaak van een burn-out… je hersenen branden bij manier van spreken op door het vele gebruik ervan. Net zoals je een motor oververhit…

Hoe staat het met jou? Pieker je veel? Pieker je zodanig veel dat het je verteert? Hier in ieder geval nog eens de 7 zaken die je al kan doen om het piekeren te verminderen:

  • Creëer haalbare to do lijstjes
  • Neem op tijd en stond je rust
  • Las momenten in waar je bewust mag piekeren en schrijf die gedachten op
  • Vermijd het woord ‘moeten’
  • Praat over je pieker gedachten met je leidinggevende (of HR)
  • Daag je pieker gedachten uit en draai ze om naar iets positiefs
  • Onthoud dat er meer is in je leven dan werk - Waar draait jouw werk en leven écht om?

Proost, op niet meer piekeren, of toch veel minder!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#stoppenmetpiekeren #piekerenophetwerk #omgaanmetpiekeren #stoppenmetpiekeren

Inleiding + Creëer haalbare to do lijstjes

Neem op tijd je rust

Las 1 keer per dag een piekermoment in - Vermijd het woord 'moeten'

Praat erover met je leidinggevende + Leer hoe je piekergedachten uit te dagen

Realiseer je waar het echt om draait!