Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 Tips om sneller een nieuwe baan te vinden

Tips om sneller een nieuwe job te vinden

 

De zoektocht naar een nieuwe baan kan soms een hele tijd in beslag nemen.

Dat is demotiverend en het komt je zelfvertrouwen zeker niet ten goede.

Eén van onze klanten is al sinds 2013 op zoek naar een nieuwe job. Ze wordt of niet uitgenodigd voor een gesprek (90% van haar sollicitaties) ofwel stopt het proces na het eerste gesprek.

Een normale reactie is dan de handdoek in de ring gooien en settelen voor een job die je niet gelukkig maakt, maar wel de rekening betaalt.

De vraag is echter hoe lang je dat zal volhouden? Op een gegeven moment zal die niet-gelukkig-makende-job mogelijks moeten onder doen voor je lichaam, hart en ziel die het spel niet meer willen meespelen.

Doe er dus iets aan voor het te laat is.

Wat kan je doen, als je er al iets kan aan doen, om sneller een nieuwe baan te vinden?

Loopbaanbegeleiding is essentieel voor je aan het proces begint. Uiteindelijk kan de juiste begeleiding ervoor zorgen dat je sneller vindt wat je zoekt.

7 tips die ervoor kunnen zorgen dat je werkloosheid korter duurt en/of je sneller de job vindt die je zoekt.

 

Duidelijke job wens

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job is het belangrijk dat je een duidelijk job doelwit hebt dat echt past bij wie je bent, wat je ambieert, waar je energie van krijgt, wat je waarden zijn en zo voort.

Een loopbaancoach kan je hierin begeleiden en je ook op weg zetten om een elevator pitch te maken en toe te voegen op je CV en LinkedIn profiel.

 

Je CV en motivatiebrief

Een CV-schrijver kan een document maken dat de pijnen en noden van een bepaald bedrijf of een bepaalde industrie kent. Daarenboven kan hij of zij goed verwoorden wat jouw uniek maakt en je USP (unique selling point) is.

Alleen al een heel goed CV kan je zoektocht naar een nieuwe job significant verkorten door je te durven positioneren voor een job die je echt wilt en aan te tonen dat jij de juiste man of vrouw voor die functie zou zijn.

 

Job search strategie

Ben jij iemand die ‘in het wilde weg’ solliciteert of zit er wel degelijk een strategie achter het vinden van een nieuwe job?

Een loopbaancoach kan samen met jou een aangepaste job search strategie ontwikkelen. Een blue print zeg maar, om ervoor te zorgen dat je wekelijks of maandelijks stappen zet.

 

Netwerken

In je eentje solliciteren zonder je netwerk in te schakelen heeft nog niemand iets opgeleverd.

In welke mate zet je je netwerk in om een nieuwe job te vinden en heb je al eens gedacht om aan je loopbaancoach te vragen of je zijn of haar netwerk mag gebruiken?

Bij ons is dat laatste doodnormaal. Wil jij in contact komen met iemand in ons netwerk? Dan regelen we dat gewoon.

Heb jij een idee waar jouw netwerk zich bevindt, wie er in zit en hoe je hen kan benaderen?

 

Job interview

Zoals we al in een heel aantal eerdere blogs hebben aangegeven is het cruciaal om je sollicitatiegesprek voor te bereiden.

Het is niet alleen belangrijk om te kunnen antwoorden op de vragen van de recruiter of je potentiële nieuwe baas, het is even belangrijk dat je de vragen voorbereidt die je aan hen wilt stellen.

Een loopbaancoach kan je begeleiden in de voorbereiding van zo'n gesprek: of het nu het beantwoorden van ‘lastige’ vragen is of zelf vragen formuleren.

En moest er een vraag komen waar je niet op voorbereid bent is het nog steeds het beste om te vertrouwen op je intuïtie en het antwoord te geven dat in je opkomt.

 

Problemen en oplossingen

Een heel aantal mensen zijn zodanig gefocust op het snel vinden van een nieuwe job (een probleem waar ze een oplossing voor zoeken) dat ze uit het oog verliezen dat ze zichzelf kunnen positioneren als een oplossing voor het probleem van een werkgever.

Dat laatste is een hele andere manier om naar werk te kijken en geeft meer ruimte aan jezelf omdat je de druk er wat af haalt.

 

Informatie verzamelen

Mensen die proactief bezig zijn met hun loopbaan zien elke vorm van converseren als een gesprek.

Een job interview hoeft niet noodzakelijk enkel dat te zijn waar je wordt uitgenodigd voor een gesprek nadat je gesolliciteerd hebt.

Welke conversaties initieer jij om informatie te verzamelen en te delen?

Je kan informatie verzamelen en uitwisselen of je taken en verantwoordelijkheden, ambities, beroep, bedrijfstak of industrie, bedrijven waar je zou willen werken, je personal branding strategie…

 

Call to action

Welke van bovenstaande strategieën pas je al toe?

Hoe zit het met je job search strategie?

Hoeveel gesprekken heb je rond informatie verzamelen en uitwisselen?

Wanneer is de laatste keer dat je je netwerk hebt ingelicht over wat je professioneel wilt gaan doen?

 

Proost op het snel vinden van een nieuwe baan je job doelwit bereiken!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#jobsearch #jobinterview #nieuwejob #sollicitatiegesprek #solliciteren #netwerken

Inleiding

Duidelijke job wens + Je CV en motivatiebrief

Job search strategie + Netwerken

Jobinterview + Problemen en oplossingen

Informatie verzamelen