Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Een sollicitatiegesprek voorbereiden? Hier zijn 5 vragen die JIJ kan stellen

Vragen die jij kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek

 

Je hebt het waarschijnlijk al ‘tig’ keer gehoord; “Het is maar een sollicitatiegesprek, jij hoort hen evenveel uit als zij jou. Stel je eigen vragen om te peilen of je daar echt wilt werken.”

De vraag is echter of je er ook echt mee aan de slag gaat? Of je, bij je sollicitatiegesprek voorbereiden, vragen opstelt en deze aan de hiring manager voorlegt?

Indien niet dan mis je de kans om diepere vragen te stellen en erachter te komen hoe het echt werkt bij je potentiële nieuwe werkgever. Je vergooit ook een kans om aan te tonen dat je je ergens goed op kan voorbereiden.

 

Wil je je sollicitatiegesprek dus goed voorbereiden, wat zijn dan een aantal vragen die JIJ aan de hiring manager kan stellen tijdens je volgende job interview?

Wij geven je hieronder 5 suggesties! Mogelijks zijn de vragen niet helemaal beantwoord waardoor je bijkomende vragen zal moeten stellen. Langs de andere kant geven de antwoorden die je krijgt waarschijnlijk wel al extra inzicht en waardevolle informatie over je potentieel nieuwe baas, functie en organisatie.

 

Hoe ziet de lunchpauze van de teamleden eruit?

Gaan mijn collega’s buiten voor de lunch, eten ze gewoon aan hun PC of ontmoeten ze elkaar in de ‘cafetaria’? Of iets anders?

Het antwoord op deze vraag kan je inzicht geven over hoe close het team en de leden zijn. Of hoe ontspannen het in het team is.

Afhankelijk van het antwoord zal je kunnen afleiden of de teamleden overwerkt zijn en onder hoge druk staan als ze altijd verder werken tijdens de lunch, of zelfs helemaal niet lunchen. Stel dat er amper geluncht wordt, wordt dit dan ook van jou verwacht? En is dat wat je wilt?

Teams waar niemand (lunch)pauze neemt zijn dikwijls zeer moe en niet al te gelukkig. Als je (lunch)pauze als iets belangrijk acht, stel dan zeker deze vraag of voor je het weet zit je van maandag tot vrijdag gekluisterd achter je PC.

 

Is dit een vrijgekomen functie of een nieuwe?

Je sollicitatiegesprek voorbereiden is je ook afvragen of het een vrijgekomen of nieuwe functie is. Als het een vrijgekomen functie is, hoe komt het dat ze vrijgekomen is? Hoe lang is je voorganger in die functie geweest? Wat is de reden dat deze persoon daar vertrekt? En de persoon die daarvoor de functie had, …

Mogelijks zal de interviewer niet de volledige waarheid geven (zeker niet als het geen mooi plaatje is), dus let op de bodylanguage van de interviewer terwijl hij/zij je antwoord geeft.

Wees je ervan bewust dat, als in de functie die je ambieert, regelmatig mensen weggaan er ergens iets niet pluis is.

Als het een nieuwe functie is, hoe is de nood ontstaan? Welke regelmogelijkheden heb je om mee de functie vorm te geven?

 

Wat is de turn-over rate van de medewerkers in dit team of deze firma gemiddeld?

Hoe lang blijven de meeste mensen binnen dit team, hun functie, dit bedrijf?

Bij een bedrijf waar het niet goed vertoeven is gaan de mensen meestal vrij snel weg. Dit kan wijzen op een slecht management, te veel stress, geen waardering, amper loonsopslag en ga zo maar door. Het is heel normaal om dit soort vragen te stellen, zolang je ze stelt op een manier die niet bedreigend of oordelend overkomt. Bovendien toont het aan dat je weloverwogen beslissingen neemt en hoopt op een lange termijn samenwerking. Elke goede werkgever zal dit alleen maar toejuichen.

Moest de turn-over rate hoog zijn kan je altijd vragen wat volgens de interviewer de oorzaken hiervan zijn. Bovendien kan het geen kwaad om verder te onderzoeken en te peilen of de organisatie daar iets wil aan doen of niet. En indien ja, welke plannen er op stapel staan om de retentie graad te verhogen.

 

Wat is de financiële situatie van de firma?

We hebben regelmatig coachees die we begeleiden tijdens hun ontslagperiode. Redenen? Minder winst dan voorzien doordat de markt in elkaar gezakt is, ze een grote klant kwijt zijn, hun profiel uiteindelijk niet past binnen de organisatie, ze failliet verklaard zijn… Dit zijn nochtans zaken die je beter weet voor je ergens je handtekening onderzet. Het kan natuurlijk altijd zijn dat het bedrijf heel lang financieel gezond is geweest en het zich nu pas voordoet.

Misschien denk je bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek dat het niet ok is om hier vragen over te stellen. Het is echter belangrijke informatie om te weten. Wij zouden aanraden om ernaar te vragen als je verder in het job selectieproces zit. Het is nog belangrijker om ernaar te vragen als je nergens iets van financiële gegevens terugvindt over het bedrijf waar je wilt gaan werken.

Op de balanscentrale van de nationale bank (onder consult) kan je gratis de jaarrekeningen van Belgische ondernemingen nakijken (je hebt enkel het BTW nummer of een woord in de naam van de firma).

Hoe het ook zij, het is belangrijk om een idee te hebben van de financiële situatie van het bedrijf waar je je toekomst aan verbindt. Voor jonge gezinnen met een zware lening zou het een catastrofe kunnen zijn moesten ze ergens beginnen en kort daarna alweer op straat staan …

 

Welke kansen heb ik om deze functie te krijgen?

Welke twijfels heb je nog over mijn kwalificaties?

Jawel, dit is een zeer beangstigende vraag omdat de meesten onder ons vrezen dat het antwoord hen niet zal aanstaan of dat ze te horen krijgen dat ze misschien niet (helemaal) voldoen. Nochtans is dit een belangrijke vraag want als er nog enige twijfel bij de interviewer is kan je altijd nog vragen wat de twijfel juist inhoudt, wat er ontbreekt om een ‘je bent aangenomen’ te horen, …

Een betere kans om nog antwoord te geven op wat nog niet helemaal snor zit of om op eventuele openstaande vragen te antwoorden (face to face) krijg je niet.

Ben je bang om de vraag te stellen? Houd dan zeker dit in gedachten: als de interviewer twijfelt om jou de functie te geven dan zal hij of zij rekening houden met die bezorgdheden op het moment dat er beslist moet worden en dat draait meestal niet zo positief uit. Als je daarmee rekening houdt heb je door het stellen van bovenstaande vraag dus veel meer te winnen dan te verliezen.

 

Oefening baart kunst

Vind je het moeilijk om bovenstaande vragen te stellen? Zoek in je omgeving dan eens iemand die je voldoende vertrouwt en die ook af en toe mensen aanwerft en vraag of je eens iets mag proberen. De ander kan gewoon zijn of haar eigen rol opnemen. Jij stelt de vragen. Al doende leert men!

Bij de evolutie door je levensloopbaan zal het je telkens duidelijker worden dat het belangrijk is dat je mee aan het stuur zit. Dat wil dus zeggen dat je niet alleen vragen beantwoordt maar ze ook stelt. Bepaal mee het sollicitatiegesprek en bereid het goed voor. Niemand heeft er meer belang bij om de juiste job te vinden dan jezelf. Stel de vragen die je te stellen hebt. Wees je eigen beste ambassadeur. Wees je eigen beste advocaat.

En geniet ervan wanneer je in je nieuwe functie start.

 

Call to action

Hoe succesvol zijn je sollicitatiegesprek?

Hoeveel zit jij mee aan het stuur tijdens zo’n gesprek?

Welke van bovenstaande vragen stel je al tijdens een sollicitatiegesprek?

Welke is voor jou de belangrijkste om eens uit te proberen de volgende keer dat je op gesprek mag?

 

Proost op een geweldig sollicitatiegesprek waar je mee aan het stuur zit!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren #jobinterview