Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe een geweldig jobaanbod vergelijken met je huidige job die je goed past

Hoe een geweldig jobaanbod vergelijken met je huidige job die je goed past

 

Misschien herken je het wel: terwijl je gedachteloos door je telefoon heen scrollt, ben je ondertussen ook vacaturesites aan het aanklikken en doorzoeken. Of je vraagt aan je vrienden hoe hun job bevalt en of daar eventueel nog vacatures openstaan. Je voelt je mogelijk wat rusteloos in je huidige job, ook al zit je er nog wel op je plek. Of je hebt het gevoel dat je toe bent aan meer uitdaging en aan iets anders wat misschien beter bij je past. Als het kijken naar andere jobs een automatisme is geworden, mag je bij jezelf te rade gaan of je je huidige job echt nog wel leuk genoeg vindt of dat je op zoek mag gaan naar een job die je nog fantastischer vindt. Ook een goede job kan immers een ‘vershouddatum’ bereiken. Je hebt natuurlijk twee opties, bij deze job waar je ook wel op je plek zit, hoef je sowieso niet weg en je hebt altijd de mogelijkheid om verder te zoeken.

Of misschien ben je nog in het stadium van informatie verzamelen over werk en loopbaan?

Maar hoe maak je nu de juiste keuze voor jezelf? Er zijn vijf criteria waar je naar mag kijken. Ik deel ze met je in deze blog.

Salaris en extralegale voordelen

Het is belangrijk dat je eerlijk met jezelf bent over hoeveel geld je wilt verdienen iedere maand. Past het inkomen wat je nu hebt bij je gewenste leefstijl, of heb je eigenlijk meer nodig? Of kan minder misschien ook? En wat zijn je plannen voor de toekomst? Als je binnenkort een mooi huis wilt kopen of als je kinderen krijgt, heb je voldoende salaris nodig om jezelf en je gezin te kunnen onderhouden. Wil je liever drie dagen werken voor hetzelfde loon als wat je krijgt voor vijf dagen of vind je het belangrijker dat je veel vrije dagen kunt opnemen die gewoon worden doorbetaald en dat je een auto inclusief reiskosten, telefoon en laptop van je werkgever krijgt? Kijk dus niet alleen naar het loon zelf maar ook naar de extra legale voordelen. Alles wat je op die manier krijgt moet je immers niet zelf uitgeven van je netto loon. En als je loonsverhoging wilt vragen bij je huidige leidinggevende, hoeveel moet dit dan zijn? 100 euro bruto per maand meer betaald krijgen, zet niet zoveel zoden aan de dijk wanneer je echt flink meer wilt verdienen. Dit zijn dus allemaal zaken om goed over na te denken als je een wisseling van werk in overweging neemt.

Persoonlijke ontwikkeling

Misschien merk je dat er nog weinig uitdaging te vinden is in je huidige job en ben je daarom wel op zoek naar iets nieuws. Bekijk of er mogelijkheden zijn bij je huidige job. Vraag of je bijvoorbeeld een extra opleiding mag doen of een extra taak erbij mag nemen of deel kan worden van een project team (eventueel zelfs over departementen heen). Praat erover met je leidinggevende. Vraag jezelf af: waar wil ik over 5 jaar staan in mijn carrière en waar over 10 jaar? Welke talenten kan ik hiervoor inzetten en gebruik ik die al in mijn huidige job? Als het antwoord nee is en je merkt dat er nu eigenlijk te weinig ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, dan kan het tijd zijn om uit te kijken naar nieuwe vacatures van bedrijven die wel aan jouw wensen voldoen.

Mogelijkheid om door te groeien

Zijn er mogelijkheden in je huidige job om door te groeien naar een nieuwe functie (waarin je al dan niet meer betaald krijgt)? Kan je doorgroeien van werknemer naar bijvoorbeeld leidinggevende? Kijk ook naar je collega’s. Misschien zitten er mensen bij die al 10 jaar op dezelfde plek zitten, nog steeds hetzelfde salaris verdienen en eigenlijk nooit hogerop komen. Dat is ook helemaal ok als dat hun keuze is en ze daar gelukkig mee zijn. Belangrijk is dat je je de vraag stelt of dat de toekomst is die jij ook voor jezelf ziet of wil je wel de kans krijgen om door te groeien? Als je gaat praten met recruiters of managers van een bedrijf waar je graag wilt solliciteren, vraag dan of er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn en bepaal of dat voor jou genoeg is. Zowel korte als lange termijn. Vraag het ook eens aan een aantal oud-medewerkers van het bedrijf. Deze zullen je vaak eerlijk de juiste informatie verschaffen. Kijk bijvoorbeeld ook op social media naar hoelang deze medewerkers dezelfde functie hebben gehad binnen de organisatie. Zitten ze na een jaar of vijf nog steeds op dezelfde plek? Dan is dat geen goed teken (tenzij ze daar zelf voor kozen). Informeer jezelf dus goed, onderzoek welke mogelijkheden er voor jou zijn en kijk of ze aansluiten bij jouw lange termijn doelen.

Aansluiting bij je wensen en missie

Wat heel veel mensen vergeten, is om voor een job te kiezen die bij hun persoonlijkheid past en waarvoor ze staan in werk en leven. Misschien heb je wel een goedbetaalde baan, maar past de bedrijfscultuur totaal niet bij je. Is het veel te formeel of juist te informeel? Kies altijd voor een job waar jij je thuis voelt als persoon. Hoe is de dresscode? Hoe wordt er met elkaar omgegaan tijdens kantooruren en tijdens pauzes? Wat mag er wel en wat mag er niet? Hoe flexibel zijn de werkdagen en verlofregeling? Hoe wordt er omgegaan met confidentialiteit? Welke feedbackgesprekken vinden plaats? Wanneer jij twijfelt over je huidige job, schrijf dan ook op hoe je favoriete kantoorruimte eruit zou zien, letterlijk. Maar ook: Wat voor soort mensen lopen daar rond? Hoe oud zijn ze? Hoe kleden ze zich? Hoe wordt er gecommuniceerd? Met welk soort materiaal werk je? Hoe gaan collega’s met elkaar om? Hoe is de sfeer? Ben je heel zakelijk of juist heel sterk gericht op persoonlijke connecties? Als je dit voor jezelf hebt opgeschreven, kan je de ideale situatie vergelijken met je huidige situatie. Komt die al grotendeels overeen met jouw wensen of is het toch tijd om te gaan kijken naar een nieuw jobaanbod?

Juiste balans tussen werk en privé

Naast je werk heb je natuurlijk ook nog een privéleven waarin je dingen wilt doen die belangrijk voor jou zijn. Wil je graag drie keer in de week sporten? Wil je na het werk vooral veel tijd doorbrengen met je partner of vrienden of kinderen? Wil je een boek schrijven? Hoe is de balans tussen werk en privé wanneer je kijkt naar hoe je er nu bij zit?

Bedenk of je voldoende tijd hebt voor deze leuke, voor jou belangrijke zaken naast je huidige job. Het is dan natuurlijk van belang dat je niet drie avonden per week moet overwerken of een hele lange reistijd hebt waardoor je ‘s avonds uitgeteld in de zetel neerploft en geen energie meer hebt voor vrienden of sporten.

Wees heel eerlijk met jezelf. Vind je het eigenlijk nog prima om werkzaam te zijn bij je huidige job of is het echt tijd voor verandering? En luister je goed naar wat je zelf wilt, of luister je vooral naar wat anderen van je verwachten?

 

Neem de tijd om goed over deze vijf criteria na te denken en neem dan vanuit je hart de juiste beslissing voor jezelf.  Doe 100% waar jij blij van wordt, dan kan het bijna niet meer misgaan.

Blijf je of vertrek je?

Maak voor jezelf eens de stand van zaken op om te beslissen of je blijft of gaat? Met andere woorden: ben je wel goed bezig?

Bepaal eerst wat het % moet zijn om te blijven. (bijvoorbeeld ik blijf enkel als ik in mijn huidige job minstend 65% haal)

Hoe tevreden ben je in je huidige job met

  • Je salaris?
  • De ruimte die er is voor persoonlijke ontwikkeling?
  • Je mogelijkheden om door te groeien?
  • Aansluiting tov je eigen persoonlijkheid, wensen en missie?
  • Je balans werk prive?
  • …Uiteraard kan je hier zelf nog een aantal criteria toevoegen…

Hoeveel % heb je gemiddeld gescoord? Zijn er in bovenstaande lijst misschien factoren die zwaarder wegen dan andere? Dan kan je daar natuurlijk ook rekening mee houden.

En? Blijf je of vertrek je?

Beslis samen met je loopbaancoach of je blijft of vertekt

UIteraard is het niet altijd zo zwart wit en kan je ook veel meer factoren in overweging nemen om te bepalen 'should I stay or should I go'? Een loopbaancoach kan je hier natuurlijk in ondersteunen. Topics of thema's die aan bod kunnen komen zijn

  • Talenten en competenties
  • Waarden
  • Beroepskeuze
  • De ideale werkomgeving
  • ...

A-Lissome loopbaancoaches doen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques, of zonder. Gebruik je loopbaancheques dan kost 4u begeleiding je 40 euro en 7u begeleiding kost je 80 euro. Dat is een hele kleine investering om terug fluitend naar je werk te gaan. Je kan onze loopbaancoaches vinden op een 50-tal locaties, zowel in Vlaanderen als in Brussel.

Proost, op een goede beslissing,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#talenten #waarden #persoonlijkeontwikkeling #doorgroeien #loopbaankeuze #carriereswitch #keuzemaken #beroepskeuze

Salaris en extralegale voordelen

Persoonlijke ontwikkeling

Mogelijkheden om door te groeien

Aansluiting bij je wensen en missie

Juiste balans tussen werk en privé