Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Meer work-life balans door te focussen op plezier en zingeving

Hoe meer work-life balans krijgen?

 

In de vorige blog 'je work-life balans uitgelegd in 4 kwadranten' werd verteld dat Lauren Bacon de work-life balans verdeeld had in 4 verschillende kwadranten en dat het van belang was om zoveel mogelijk dingen te doen die je energie geven gecombineerd met die zaken die ook voor jou prioritair zijn.

Hoe krijg je dan echt concreet meer work-life balans? Wat is het belang van tijd investeren in ‘Plezier en Zingeving’?

 

Verschuif je perspectief : naar Plezier en Zingeving

Als je net als velen van ons bent zit het kwadrant rechtsboven niet bomvol. Je besteedt ‘hier’ een uurtje aan het lezen van je favoriete literatuur en ‘daar’ een uurtje om te gaan wandelen in het bos en de specifieke geuren van mossen, bladeren, ...op te snuiven en een paar avonden per maand om door te brengen met diegenen die je graag ziet: een fijn feestmaal, een babbeltje met een glas, ... Dit zijn je zoete beloningen voor al je harde werk: het dankbare werk, maar ook voor de taken en de sleur of het zwoegen.

We hebben de neiging om naar het kwadrant rechtsboven te kijken als onze beloning. Als we ‘volg je zaligheid’- mensen horen praten over altijd in het rechtsboven kwadrant vertoeven klinkt het langs de ene kant hemels en langs de andere kant onhaalbaar. Hierdoor beginnen we te geloven dat onze balans ver te zoeken is.

Je plezier, geluk, werk dat niet voelt als werken, is net het belangrijkste in het leven. Het is jouw stukje van de puzzel, jouw originele medicijn, datgene wat je gaande houdt. Ook de spijt-top-5 van de stervenden ondersteunt dit.

 

Misschien kan je je job niet zomaar opzeggen of je kinderen zomaar even een weekendje buiten zetten om je full-time bezig te gaan houden met datgene wat je echt wilt. En toch, een beetje bijschaven of aanpassen kan al wonderen doen.

 

Hoe kan je je nu meer gebalanceerd voelen

Terwijl je in het kwadrant de activiteiten plot die je dag vullen zou je rekening kunnen houden met de volgende vragen:

  • Moesten tijd en geld geen issue zijn, wat zou je dan in het rechter boven kwadrant noteren?

  • Als ik kon toveren en je elke week eer paar uur tijd geven om bezig te zijn met een activiteit of project waar je ogen van gaan fonkelen, hoe zou je die tijd dan invullen?

  • Als je werkgever je een dag per maand zou geven om te investeren in iets waar je hart van volloopt (zonder dat het noodzakelijkerwijs bijdraagt aan het bedrijf zelf), wat zou je dan willen doen?

Het antwoord op deze vragen zou je een visie moeten geven op hoe je het liefst je tijd zou besteden. Laat ons daar dan nu ook wat tijd voor maken!

 

Tijd maken voor plezier en zingeving

Er zijn een paar manieren om ruimte in je planning te maken om bezig te zijn met die dingen die het meest energie geven: plezier en zingeving.

  • Stop met iets anders te doen in plaats van datgene wat je écht wilt doen.

  • Besteed 20% minder aandacht aan de 2 onderste kwadranten en indien nodig ook aan ‘dankbaar werk’ indien daar te veel van is. Leer sommige zaken dus loslaten.

  • Delegeer zaken die zich in de onderste kwadranten bevinden (vb haal een poetsvrouw in huis, ga eens meer uit eten, ...).

  • Denk eens na, als je 1u per dag een ziek familielid/vriend, ... wilt bezoeken, hoe zou je dat aanpakken?

  • Wat zou je stoppen met doen als de inzet zeer hoog was? (Hint: De inzet is hier eigenlijk al hoog. Het gaat over jouw leven en jouw energie. Dus misschien is het antwoorden op elke mail en elke dag je favoriete feuilleton bekijken dan toch niet meer zo belangrijk...)

 

Hier komt het op neer

Kan je je een wereld voorstellen waarin je het project of de activiteit van je dromen in dat ene uur per dag zou aanpakken? Hoe lang zou het dan duren om het af te ronden?

Als je in paniek raakt bij de gedachte om ruimte in je agenda te maken kan je dit onthouden: je droom-activiteit geeft je energie en daardoor zal je energie voor alles in de andere drie kwadranten ook stijgen. Bovendien hoeft het niet noodzakelijke een heel uur per dag te zijn. Misschien is een halve dag per week voldoende? Of 4 dagen per maand? Of misschien is 30 minuten per 3 dagen genoeg om je een geweldig gevoel te geven? Ongeacht hoeveel tijd je eraan wilt committen, zorg dat je die tijd ook echt kan vrijmaken en vrijmaakt.

Als al het andere faalt, en je kan gewoon geen manier bedenken om aan je project te wijden kan je altijd heel erg klein beginnen. Wat is de allerkleinste versie van het je zou kunnen doen? Al is het één zin per dag schrijven, 1 blok lopen, 3 minuten je viool oefenen, ... Met andere woorden: deel je project op in zo'n belachelijk kleine stapjes dat het dom zou voelen om ze niet te doen. Wat je ook beslist, doe dat dan ook, elke dag! En merk op hoe die ene zin verandert in twee, dan vijf, dan 750 woorden. Merk op dat een wandeling rond het blok er 2 worden, dan vijf, dan een wandeling van 30 minuten elke avond na het eten. Merk op hoe je handen en vingers gaan jeuken om op je viool te oefenen. Op sommige dagen zal je misschien niet tot je doel komen, op andere zal je meer doen dan voorzien, simpelweg omdat het jouw plezier is, en jouw zingeving.

Dat is de balans. Dat is het goede leven: zinvol en rijk en vol energie en plezier.

 

Call to action

Hoe zal jij tijd maken voor plezier en zingeving?

Wat neem jij je voor om dagelijks aan energie-gevende activiteit te gaan invoeren?

Welk gevoel krijg je bij dit idee?

 

Proost, op meer work-life balns, meer plezier en zingeving, 

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#worklifebalans #mindset #calltoaction #energie #schrappen