Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe kan je info verzamelen over werk en loopbaan?

hoe informatie verzamelen over werk en loopbaan?

 

Voor sommige van onze klanten lijkt informatie verzamelen over werk en loopbaan een heel onbekende wereld, zelfs een waar huzarenstuk om daarmee aan de slag te gaan. Nochtans is het zo moeilijk niet. Zelf kijk ik ernaar zoals ik elk ander onderwerp zou onderzoeken en daar zijn heel erg veel verschillende methodes voor. De ene conventioneler, de andere wat onorthodoxer. Bij de ene persoon zal de ene manier passen en bij de andere persoon de andere. Voor ieder wat wils dus. Ze zijn ook complementair dus het beste resultaat ga je halen door de verschillende paden te bewandelen. Daarboven kan het goed zijn dat jij je groei vindt buiten je comfortzone (‘life starts where your comfortzone ends’), door eens een manier te kiezen die niet noodzakelijk in je natuur ligt.

In deze blog vind je 6 leuke en verschillende manieren om hulp te krijgen en informatie te verzamelen over werk en loopbaan.

Je wens, en de oplossing om het obstakel naar je wens te overbruggen

Het klinkt misschien heel raar als je het zo in de subtitel ziet staan, en toch is het een simpele en efficiënte manier om informatie te verzamelen. Je vertelt gewoon aan zoveel mogelijk mensen wat je wenst en op welk obstakel je botst om je wens waarheid te maken. Meer is er niet aan. De mensen die je inlicht kunnen familie, vrienden, collega’s, … zijn en je kan er zelfs sociale media voor inschakelen.

Een aantal voorbeelden

  • Je wilt een artikel schrijven over mensgerichte bedrijfsculturen en wilt Torfs daarin opnemen maar je weet niet hoe je Wouter Torfs kan bereiken – wie kan je in contact brengen of de contactgegeven van Wouter Torfs bezorgen?
  • Je wilt graag professioneel coach worden maar ziet het bos door de bomen niet wat betreft het opleidingsaanbod – wie kan je een kwalitatieve korte selectie van opleidingsinstituten bezorgen?
  • Je wilt na 10 jaar in business consulting graag een rol opnemen in HR maar je hebt geen ervaring, wel bakken goesting – welke bedrijven staan hiervoor open en wat moet je eventueel ondernemen om meer kans te maken?

Het lijkt misschien magie en toch… het triggert bij de ander de nood om jouw probleem (mee) op te lossen.

‘Hoe werkt dat dan?’ denk je misschien. Wel als ik je vertel dat ik een artikel wil schrijven over mensgerichte organisaties en dat ik Torfs daarin wil opnemen dan zeg je waarschijnlijk ‘oh tof, veel succes’. Als ik mijn probleem toevoeg krijgt dit een hele andere dimensie. Dan vertel ik je dat ik een artikel wil schrijven over mensgerichte organisaties en dat ik Torfs daarin wil opnemen maar dat ik Wouter Torfs helemaal niet ken en dus met hem in contact wil komen. Voel je het verschil? De mensen aan wie je je wens én je obstakel vertelt zullen in probleem oplossende modus springen.

Een ideeënfontein / ideeënfeestje

Er zijn mensen die altijd bakken vol leuke, excentrieke of doodsimpele ideeën hebben. Er zijn mensen die op basis van input van anderen op nog veel meer ideeën komen. Die mensen moet je zien samen te brengen.

Verzamel dus een groep van mensen specifiek voor een ideeënfeestje, zeker als je er alleen niet uitkomt. Dit feestje kan zowel binnen als buiten.

Waar let je op?

  • het moet plezant zijn
  • alle ideeën zijn goed
  • eten en drinken zijn een plus (heel leuk als iedereen ‘iets’ meebrengt)
  • informeel kader
  • maximum 1u per wens/obstakel
  • geen al te grote groep mensen, neem maximum 9 à 10 personen
Ideeënfeest

Hoe doe dat? Contacteer een aantal mensen uit je netwerk en geef aan dat ze iemand anders mogen meebrengen en iedereen iets te eten/drinken voorziet. Eens iedereen bediend is vertel je je verhaal helemaal: je wens én je obstakel. De aanwezigen komen met oplossingen voor jouw probleem. Op die manier verzamel je zeker een dozijn verschillende aanpakken (laat iemand die ook noteren voor jou). Ben je klaar? Dan kan je er gewoon verder een heel erg leuk moment van maken of iemand anders kan het hebben over hun wens en obstakel om daar dan weer oplossingen voor te vinden. Soms is het gewoon gieren van het lachen! En het is een leuke manier om mensen samen te brengen en nieuwe mensen te ontmoeten. Plus je draagt bij aan het beslissingsproces van iemand.

De bibliotheek

Ver moet je het niet zoeken. In iedere stad/dorp is er wel een bibliotheek te vinden, de ene al groter dan de andere, de ene meer gespecialiseerd dan de andere. Hier vind je boeken, audio’s, spelvormen, … In sommige bibliotheken vind je trouwens niet alleen boeken maar ook hele reeksen van magazines of tijdschriften.

Vind je zelf niet wat je zoekt, vraag dan zeker raad aan de bibliothecaris. Vind je wat je zoekt niet in bibliotheek A, neem dan contact op met bibliotheek B en vraag na of zij wel hebben wat je zoekt.

Zorg dat je nota’s kan nemen of de informatie die je nodig hebt kan fotograferen (als dat toegelaten is).

Het wereldwijde web inclusief sociale media en online fora

Het www of worldwideweb is de supersnelweg wat betreft het vinden van informatie. Via zoekmachines op internet of gewoon door zeer gericht in online fora of ‘special interest groups’ te zoeken. Je kan er gewoon je zoekwoord ingeven (job) of een vraag stellen (welke job past bij mij).

Op internet kan je bijvoorbeeld ook een overzicht vinden van alle magazines, via Wikipedia of de Raad van de journalistiek.

Het is ook helemaal ok dat je met #durftevragen in sociale media gewoon opgeeft wat je zoekt (en wat je obstakel is).

world wide web internet

Conferenties, expo’s, beurzen, …

In vakbladen en online vakgroepen zal je dikwijls verwijzingen vinden naar conferenties, expo’s, beurzen, lezingen, … Deze zijn een uitgelezen kans om meer te weten te komen over je interessegebied. De meeste mensen daar aanwezig hebben diezelfde interesse waardoor het ook veel gemakkelijker is om connecties te maken. Aanwezig zijn in een groep van gelijkgestemden kan je energieniveau boosten. Je zit aan de bron en kan normaalgezien zonder enig probleem de experten aanspreken die je maar wat al te graag verder zullen inwijden in hun vakgebied. Bovendien zijn dit soort van events een goudmijn aan contacten en informatie.

De gouden gids en het 1307 telefoonnummer

De gouden gids huisvest de contactgegevens van bedrijven, bestond vroeger alleen maar in papieren versie en is ondertussen al vele jaren online terug te vinden. Geef je onderwerp in, eventueel de locatie en druk enter.

Het 1307 (of 1207) telefoonnummer is de Belgische telefoongids. Van hieruit kan je heel wat richtingen uit en als 1 persoon je niet kan verder helpen kan je altijd om een doorverwijzing vragen. ‘Waar kan ik de juiste info vinden’ of ‘naar wie zou u me kunnen doorverwijzen hiervoor’ of ‘wie kan mij, volgens u, hierbij helpen’ zijn vragen die je eigenlijk in je achterhoofd al klaar moet hebben zitten. Na het stellen van de vraag: wees gewoon stil en wacht op het antwoord 

Heb jij voldoende info verzameld?

Call to action

Is er een professioneel onderwerp of misschien wel een specifieke job die je graag verder wilt onderzoeken? Neem dan je tijd om in te plannen wie, wat, waar en hoe.

Met deze vragen kan je alvast aan de slag. Noteer de antwoorden

  • Wat is je wens en het obstakel dat je tegenhoudt?
  • Met wie zou je dit willen delen om tot oplossingen te komen? Hoe en wanneer ga je ze contacteren?
  • Met welke 4 mensen (die elk 1 extra persoon mogen meebrengen) wil je een ideeën feestje organiseren? Hoe ga je een geschikte datum vinden?
  • Waar is de dichtstbijzijnde bibliotheek? Wanneer is die open? Hoe geraak je daar? Wat wil je in de bibliotheek ontdekken?
  • Welke boodschap zou je via #durftevragen de wereld kunnen insturen? Via welk medium? Wanneer?
  • Welke magazines, online fora of special interest groups vind je via het ‘www’?
  • Welke conferenties, expo’s, beurzen of andere events vind je over het onderwerp dat je wilt onderzoeken? Wanneer vinden ze plaats? Waar? Wat kosten ze? …
  • Wie of wat zou je willen onderzoeken via de goudengids of 1307? Welke zinnetjes leer je vanbuiten om minstens 1 verder lead te krijgen?

Neem nu ook je agenda en plan deze verschillende stappen ook effectief in.

Proost, op efficiënt informatie verzamelen over werk en loopbaan

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#newjob #job #werk #informatieverzamelen #www #durftevragen #ideeenfeest #wens #obstakel #droomjob #loopbaan

Inleiding

Je wens, en de oplossing om het obstakel naar je wens te overbruggen

Een ideeënfeestje en de bibliotheek

Het wereldwijde web inclusief sociale media en online fora + Conferenties, expo’s, beurzen,

De gouden gids en het 1307 telefoonnummer