Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Back to work: Tijd voor het maken van de juiste keuzes

Back to work: tijd voor de juiste jobkeuze of loopbaankeuze

 

Het is september. De zomervakantie is voorbij gevlogen en het gewone leven start weer op.

Je moet vroeg opstaan, werkt snel je ontbijtje weg en pakt de bus, auto of fiets op weg naar je job. Daar aangekomen merk je dat je een overvolle mailbox hebt en dat je nog behoorlijk wat achterstanden hebt weg te werken. Bah, daar heb je nu helemaal geen zin in. Je merkt dat je het lastig vindt om je draai weer terug te vinden na de vakantie. Misschien blijft dit gevoel lange tijd aanhouden. Dat kan betekenen dat je misschien niet meer op de juiste plek zit of dat je niet meer doet waar je echt blij van wordt. Mogelijk heb je in de vakantie al tijd gehad om te evalueren of je nog wel de juiste werkzaamheden uitoefent die echt bij jouw talenten passen of dat je eventueel van job zou willen veranderen. Tijd voor een stand van zaken.

Wanneer je weer terug aan het werk gaat, is dit de uitgelezen gelegenheid om de volgende zaken voor jezelf op een rijtje te zetten:

Jobinhoud en talenten

Dit onderdeel van je werk is natuurlijk enorm belangrijk. Sluit de jobinhoud van je huidige baan nog goed aan bij jouw huidige niveau en verwachtingen? Heb je nog plezier in wat je dagelijks doet en haal je hier voldoening uit? Worden jouw competenties én talenten voldoende benut? Is er voldoende balans en afwisseling tussen je verschillende taken? Als je merkt dat de jobinhoud niet meer overeenkomt met jouw verwachtingen van wat een passende job hoort te zijn, kan je met je leidinggevende of HR bespreken of je eventueel aanvullende of andere werkzaamheden mag doen. Kies voor werkzaamheden waar jij energie van krijgt, die jou net voldoende uitdaging bieden en waar jij je talenten in kwijt kan. Dan zal je al snel merken dat je weer met plezier naar je werk gaat en houd je dus langer dat vakantiegevoel vast.

Soort werknemer

Wat voor soort werknemer wil je zijn? Weet je wat jou motiveert in je job en waar jouw krachten en verbeterpunten liggen? Misschien ben je graag een “aanpakker” die houdt van uitdaging en afwisseling en los je als een speer problemen op. Of ben je liever een “inspirator” die graag een praatje maakt met collega’s en die anderen kan motiveren en overtuigen om een groot project op een bepaalde manier aan te pakken. Je kunt natuurlijk ook een gestructureerde “perfectionist” zijn die altijd kwaliteit levert en extreem goed is in planningen maken. Of ben je het “sociale type” dat zeer loyaal is aan collega’s en het fijn vindt om veel samen te werken in een team? Vergelijk het soort werknemer dat jij bent met datgene wat je nu in je job doet. Kan je helemaal jezelf zijn? Matcht dat nog met elkaar of heb je het afgelopen jaar vooral werk gedaan dat bij een heel ander soort werknemer past? Mochten de verhoudingen niet meer kloppen, geef dit dan aan bij je leidinggevende of HR en kijk samen of je hier wat aan kunt veranderen.

Favoriete sector

Werk je nog in de sector waar jij je het gelukkigst voelt? Of zijn er de laatste jaren zoveel veranderingen geweest in jouw branche (zoals bijvoorbeeld in de IT) waardoor je bijvoorbeeld van heel technische werkzaamheden naar alleen maar consultancy taken bent gegaan? Vraag jezelf af of dit nog steeds is wat jou gelukkig maakt of dat het tijd is om een andere keuze te maken. Kijk bijvoorbeeld eens op vacature websites of daar jobs staan in sectoren die jou meer aanspreken of laat een loopbaancoach met je meekijken. Een loopbaancoach kan jou helpen om mogelijkheden te ontdekken waar je zelf nog niet aan gedacht had. Een leuke oefening is om eens vijf sectoren op te schrijven waar jouw interesse ligt en dan te onderzoeken wat voor soort jobs daarin worden aangeboden. Gaat het over interieur design, gezondheidszorg, electronica, groendiensten, … Wie weet sluiten er een aantal naadloos aan bij jouw persoonlijkheid en competenties. Overweeg zeker ook eens om de inhoud van je favoriete job te combineren met je favoriete sector.

Sector

Functietitel

Ben je nog tevreden met je huidige functietitel of voel je dat het tijd is om een stapje hoger te gaan op de carrièreladder, of misschien een stapje terug naar beneden (voor welke reden dan ook)? Ook horizontale ‘moves’ zijn een mogelijkheid. Kan je nog als persoon groeien in je huidige functie of wil je graag iets veranderen? Als je iets wilt veranderen, wat is dat dan? Ben je niet tevreden, ga dan als eerst op zoek naar meer verantwoordelijkheden binnen je huidige functie. Kom zelf met ideeën en laat zien dat je gemotiveerd bent om er alles uit te halen wat erin zit. Is dit niet voldoende, vraag dan aan je leidinggevende of HR hoe jouw toekomst binnen deze functie en dit bedrijf er eventueel uit kan zien. Is er een mogelijkheid om door te groeien naar een andere functie met meer of het zelfde salaris? Bedenk voordat je dit gesprek voert, hoe je jouw talenten in kunt zetten als je deze nieuwe functie wilt gaan bekleden. Dat maakt het voor je leidinggevende makkelijker om dat stapje meer voor je te zetten en jou die nieuwe functie te gunnen.

Belangrijke praktische voorwaarden

Vraag jezelf tot slot af of je door je werkgever voldoende gewaardeerd wordt als het aankomt op praktische zaken en voorwaarden binnen je job. Voel je je op dit moment veilig en vertrouwd in de huidige kantooromgeving of blijf je liever thuis werken? Krijg je een auto van de zaak te leen als je regelmatig op pad moet of moet je zelf je reizen bekostigen? Is het materiaal wat bij jou op de afdeling wordt gebruikt nog voldoende up-to-date of is het een goed idee om een eigen laptop en goede mobiele werktelefoon te vragen zodat je goed bereikbaar bent, maar ook je werkzaamheden goed kunt uitvoeren? Is er ruimte voor een kerstpakket elk jaar zodat je lekker kunt genieten van de feestdagen en je echt voelt dat er een persoonlijke blijk van waardering is of kan dit beter? Kijk daarnaast ook of je nog wel blij bent met je huidige salarispakket of dat het tijd wordt om om opslag te vragen. Zit het niet goed, probeer dan bij te sturen en ga hierover in gesprek met de mensen die hierin iets voor jou kunnen betekenen.

Veel ‘back to work’ plezier gewenst en succes met het maken van de juiste keuzes!

Praktische voorwaarden

Ga jij happy back to work?

Terug naar het werk gaan na verlof is voor velen een calvarieberg, zeker als het niet goed zit op het werk. Hoe zit het met jou? Hoe tevreden ben jij met deze facetten van je werk? Indien niet zo, wel onderdeel (of welke onderdelen) hebben aandacht nodig?

  • Jobinhoud
  • Soort werknemer
  • Favoriete sector
  • Functietitel
  • Praktische voorwaarden

Wil je hier graag ondersteuning bij? Onze 40 loopbaancoaches (in 50 verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel) staan klaar om je te begeleiden bij je werk en loopbaankeuzes. Dit kan met VDAB loopbaancheques, of zonder.

Proost, op een fijne ‘back to work’ na je verlof

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#backtowork #jobkeuze #werk #work #job #talent #werkennaverlof #terugaanhetwerk

Inleiding + Jobinhoud en talenten

Soort werknemer

Favoriete sector

Functie en functietitel

Belangrijke praktische voorwaarden