Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe de bedrijfscultuur ontdekken via een online jobinterview?

 

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, zijn er uiteraard een aantal zaken die voor jou op orde moeten zijn voordat je ergens start. Je wilt een prima salaris verdienen, interessante werkzaamheden uitvoeren en met leuke collega’s werken die je waarderen. Om te weten waar je echt aan begint, is de bedrijfscultuur ontdekken ook heel belangrijk. De bedrijfscultuur kan impact hebben op jouw manier van werken en de voldoening die je ervaart binnen een job. Misschien ben je wel een heel informeel type en houd je van kletsen en grappen maken op de werkvloer terwijl de organisatie waar je solliciteert heel formeel blijkt te zijn en verwacht dat je iedere dag netjes in pak verschijnt en stil aan het werk gaat. Of juist omgekeerd. Na één live sollicitatiegesprek heb je meestal wel aan kunnen voelen of de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je solliciteerde bij je past, maar wat nu als je online en op afstand moet bepalen of het bedrijf echt bij jou past? Wat als al je vergaderingen via videobellen plaatsvinden en je je collega’s nooit live ziet, hoe kom je er dan achter wat de bedrijfscultuur is? In dit blog geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten.

Weet waar je op moet letten

Je hebt vast een lijstje in gedachten waar de bedrijfscultuur waar jij werkzaam in wilt zijn aan moet voldoen: welke waarden zijn voor jou zo belangrijk dat ze voor moeten komen in het waardenpatroon van het bedrijf waar je solliciteert? Je wilt bijvoorbeeld dat je voldoende vrije tijd hebt om met je gezin door te brengen en dat je niet avond na avond aan het overwerken bent. Je wilt graag samenwerken en niet alles alleen hoeven doen. Je wilt niet iedere avond bereikbaar moeten zijn voor onverwachte e-mails of urgente taken. Dit zijn natuurlijk voorbeelden, maar schrijf eens voor jezelf op aan welke vijf voorwaarden de bedrijfscultuur van een nieuwe job moet voldoen voordat jij er wilt werken. En ook wat deze dan concreet voor je betekenen op de werkvloer. Met dat lijstje in je hand ga je op zoek naar aanwijzingen via bijvoorbeeld de website. Daar staat normaal gesproken op wat de normen en waarden zijn van het bedrijf waar je wilt solliciteren. Een andere mogelijkheid is het doorspitten van hun social media kanalen. Gaan ze daar netjes om met klanten? Staan er vrolijke foto’s op van teambuilding activiteiten? Spreekt de tone-of-voice je aan? Let er goed op of er al dan niet wordt voldaan aan jouw voorwaardenlijstje.

Knoop een gesprek aan met (oud)- medewerkers

Het is natuurlijk het meest optimaal wanneer jij de connectie kunt leggen met medewerkers die al jaren werkzaam zijn of zijn geweest binnen het bedrijf. Zij kunnen jou alle ins en outs vertellen over de bedrijfscultuur van de organisatie. Je kunt ze vragen stellen en laten zien dat je initiatief toont om meer te leren over het werk. Je kunt uiteraard ook bekijken hoe medewerkers op elkaar reageren op hun social media accounts. Krijgen ze ondersteunende reacties als ze een groot project hebben binnengesleept of zie je veel nare reacties verschijnen? Maken collega’s lol met elkaar of zijn ze juist heel competitief naar elkaar? Hieruit kan je een hoop opmaken over de bedrijfscultuur zonder er expliciet om te vragen.

Ken je niemand die bij dat bedrijf werkt, zoek dan eens naar ex-medewerkers van het bedrijf of contacteer mensen die er nu werken in 2e lijn (via LinkedIn kan je me altijd vragen om met iemand anders te kunnen linken).

Stel specifieke vragen tijdens je sollicitatie

Aan het eind van elk sollicitatiegesprek krijg je vaak de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Hier kun je dus ook vragen stellen over de bedrijfscultuur. Houd het niet te algemeen maar wees juist zo specifiek mogelijk. Kijk naar de voorwaarden die je hebt opgeschreven die belangrijk voor je zijn en benoem die in het gesprek. Stel: Je vindt plezier maken met collega’s heel belangrijk. Stel dan de vraag wat voor rol humor en plezier maken speelt in de organisatie, is daar überhaupt ruimte voor of word er van je verwacht dat je alleen maar aan het werk bent? Misschien vind je goed kunnen samenwerken wel heel belangrijk, ook wanneer je online op afstand je job uitvoert. Vraag dan of het team van collega’s een sterke band met elkaar heeft, ondanks dat ze elkaar niet live zien en hoe die band in stand wordt gehouden. Je kunt ook nog andere vragen stellen die jou een inkijkje geven in de bedrijfscultuur, zoals: Hoe is de bedrijfscultuur veranderd sinds jullie veel meer online zijn gaan werken? Wat was de grootste drempel die jullie moesten overwinnen om deze online werksituatie te realiseren? Zijn er tradities op verjaardagen dat er bijvoorbeeld cadeautjes gestuurd worden naar collega’s? Welke programma’s gebruiken jullie voor een goede communicatie als alles online verloopt? Hoe wordt er dagelijks het meest met elkaar gecommuniceerd?

Observeer en leer

Let goed op de details wanneer je je in een online sollicitatie bevindt. Kijk naar hoe tevreden de mensen lijken in hun functie. Heb je het gevoel dat ze het leuk vinden om sollicitatiegesprekken te voeren met nieuwe medewerkers? Zijn ze enthousiast? Geven ze duidelijke antwoorden op je vragen en zijn ze bereid om goed naar je te luisteren of heb je het gevoel dat ze zo snel mogelijk klaar willen zijn? Hoe respectvol doen de recruiters naar elkaar? Vullen ze elkaar aan of vallen ze elkaar af? Ook is het slim om te kijken naar hoe de meeste mensen die je willen inhuren eruitzien. Steeds meer bedrijven willen inclusiever te werk gaan en mensen aannemen die een andere culturele achtergrond hebben dan de Belgische. Bestaat de groep collega’s enkel uit blanke, hoogopgeleide mannen van middelbare leeftijd of is er variatie en zie je collega’s in alle soorten en maten verschijnen? Als inclusiviteit een belangrijke voorwaarde voor je is, is het slim om hier goed op te letten.

Hoe gaan ze met jou om tijdens de sollicitatie?

Het proces van nieuwe sollicitanten geeft je al een hint naar hoe ze binnen de organisatie met hun medewerkers omgaan. Als je merkt dat ze goed georganiseerd zijn en alles duidelijk verloopt tijdens de sollicitatie, voelt dat vaak heel fijn. Merk je dat ze nog zoekende zijn en dat alles chaotisch verloopt, dan is er een grote kans dat dat in het bedrijf zelf ook zo gebeurt. Hebben ze respect voor jouw tijd, dan betekent dit vaak dat ze ook hun medewerkers respecteren. Vraag ook goed naar de werk- en privébalans tijdens je gesprek, zeker als dat een belangrijk onderwerp voor je is. Is het zo dat medewerkers ‘s nachts of in het weekend nog mails krijgen die ze moeten verwerken of wordt er ook rekening gehouden met vrije tijd? Heb jij de controle over je rooster als je online werkt of heb je eigenlijk het gevoel dat er weinig flexibiliteit wordt geboden? Door goed te letten op hoe de recruiters met je omgaan tijdens een sollicitatie, zie je daar ook hun waarden en manier van werken in het bedrijf in weerspiegelt. Gebruik dit in je voordeel om te ontdekken of deze bedrijfscultuur bij je past, aan je voorwaarden voldoet en of je ja gaat zeggen tegen de personen die je online spreekt tijdens je sollicitatie.

Welke bedrijfscultuur wil jij terugvinden bij het bedrijf waar je solliciteert?

In deze blog "Hoe de bedrijfscultuur ontdekken via een online jobinterview?" werd meegegeven hoe sollicitanten, of jij als sollicitant , tijdens een online sollicitatiegesprek meer inzicht kunnen krijgen in de bedrijfscultuur van een potentiële werkgever. Het is essentieel om gerichte vragen te stellen aan de interviewer om een goed begrip te krijgen van de bedrijfscultuur. Door te vragen naar teamdynamiek, kernwaarden, werkroutines en flexibiliteit, kan je een beter beeld krijgen van wat je te wachten staat. De blog moedigt aan om ook op non-verbale signalen te letten, zoals de manier waarop de interviewer praat over het bedrijf en zijn/haar enthousiasme. Met deze inzichten kan je een weloverwogen beslissing nemen en zichzelf afvragen of de bedrijfscultuur overeenkomt met je persoonlijke waarden en ambities.

Proost, op een bedrijfscultuur die bij je past,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#bedrijfscultuur #jobinterview #onlineinterview #werkplek #bedrijfscultuurontdekken #sollicitatiegesprek #werkplekcultuur #bedrijfscultureel #werkomgeving #bedrijfswaarden #solliciteren #sollicitatie #waarden #waardenpatroon #waardenladder