Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 tips voor je eerste stappen op de carrièreladder

Tips voor je eerste stappen op de carrièreladder

 

Wanneer je net bent afgestudeerd, ga je vaak het liefst zo snel mogelijk op zoek naar een job die goed bij jou of je opleiding past. Als je carrière wilt maken, is het slim om jezelf eerst de juiste vragen te stellen. Waar wil je staan over een jaar, of tien? Hoeveel geld wil je verdienen? Wil je een job met veel of weinig verantwoordelijkheid? Wil je leidinggeven of juist niet? Hoe ziet de balans tussen werk en privé er voor jou uit? Houd je liever van een formele of informele organisatie? Als je dat eenmaal op een rijtje hebt gezet, dan kan je stappen zetten naar je doelen toe. Door bijvoorbeeld te solliciteren bij bedrijven die goed op je ambities aansluiten en die dezelfde normen en waarden hanteren als jij.

In deze blogs deel ik 7 tips met je die ervoor kunnen zorgen dat je je eerste stappen op de carrièreladder naar tevredenheid zet, zodat je uiteindelijk met veel voldoening terug kunt kijken op een succesvolle loopbaan.

Doe voldoende research

Nu je op een rijtje hebt gezet wat je wilt en verwacht van een job, kan je op zoek gaan naar bedrijven die voldoen aan je criteria. Bedenk bij elke organisatie hoe je met jouw vaardigheden bij kunt dragen, of je het bedrijf aansprekend genoeg vindt en of de functie die je ziet/ambieert jou uiteindelijk dichter bij je carrièredoel brengt. Krijg je er volop kansen om door te groeien? Is dit daadwerkelijk de sector waarin je langere tijd werkzaam wilt zijn? Komen jouw competenties hier het beste tot zijn recht? Wanneer je twijfelt en worstelt met deze vragen, kan het slim zijn om een loopbaancoach in te schakelen. Deze coach helpt jou ontdekken of je de juiste keuzes maakt die 100% passen bij wie jij bent en waar je naartoe wilt met je carrière.

Research onderzoek

Blijf jezelf ontwikkelen

Zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande in het vakgebied waarin je werkzaam wilt zijn? Lees er alles over en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent. Volg desnoods een gespecialiseerde opleiding. Door jezelf uit te blijven dagen en relevante opleidingen of cursussen te volgen, laat je zien dat je graag leert en wilt uitblinken in je rol als werknemer. Het bedrijf waar je wil werken, zal opmerken dat je gemotiveerd bent en van je verwachten dat je ook in je job dat stapje extra zal zetten. Wanneer jij jezelf specialiseert in bepaalde vakkennis die bijna niemand anders heeft, kunnen ze niet meer om jou heen en zal je sneller stappen zetten in het creëren van je eigen succesvolle carrière.

Zet je netwerk in

Als je carrière wilt maken, is het belangrijk dat je een gunfactor hebt. Dat andere mensen jouw kansen gunnen omdat je zo goed met ze kunt samenwerken of omdat je altijd voor een ander klaarstaat. Of misschien wel omdat anderen van je weten wat je het allerliefst zou willen op werkgebied. Hiervoor is het van belang om je netwerk in te zetten. Praat met mensen over je droomjob en laat ze zien wat je allemaal kunt. Breng anderen op de hoogte van jouw toekomstplannen. Want hoe meer mensen jou en je plannen kennen, hoe groter de kans is dat je wordt aanbevolen bij jouw droomfunctie. Ook kan je binnen je netwerk rondkijken of er mensen zijn die al werkzaam zijn binnen jouw vakgebied en ze vragen om advies. Hoe hebben zij de job gekregen? Wat moesten ze daarvoor doen en vooral, laten? Wanneer je dit weet, maak je niet snel dezelfde fouten als zij en heb je een veel grotere kans om (eventueel via hen) bij je droomjob terecht te komen die jou een vliegende start van je carrière biedt.

Neem initiatief

Als jij extreem goed wordt in je werk, zullen bedrijven om je staan te springen. Wacht echter niet tot jij wordt opgemerkt, maar probeer zelf initiatief te nemen als je al ergens bent aangeworven. Denk bijvoorbeeld actief mee met de groeiplannen van een organisatie of laat zien dat je veel goede ideeën hebt tijdens een vergadering. Organiseer zelf eens een teambuilding of denk mee over innovatie en verbeteringen binnen het bedrijf. Vaak maken werknemers die goed presteren en initiatief nemen, veel sneller promotie dan collega’s die dat niet doen. Een succesvolle carrière komt dan veel sneller op je pad dan je nu misschien voor mogelijk houdt.

Gedraag je alsof je al succesvol carrière hebt gemaakt

‘Fake it till you make it.’

Een promotie of een hogere functie wordt vaak gegeven aan iemand die kan laten zien dat hij of zij klaar is voor de volgende stap qua carrière. Visualiseer dus het volgende voor jezelf: Hoe zou je denken als je die gewenste functie al zou bekleden? Welke beslissingen zou je maken en op welke manier zou je je collega’s erbij betrekken? Hoe zou je je voelen? Wanneer je nu al verantwoordelijkheid neemt voor je nieuwe gewenste positie en jouw leidinggevende of collega’s zien dat, dan is de kans ook veel groter dat je de nieuwe functie daadwerkelijk krijgt. Zo heb je weer een volgende stap gezet op de carrièreladder die jou uiteindelijk naar je einddoel brengt.

Wees niet actief, maar productief

Tijdens je loopbaan zullen er weleens dagen zijn dat je meer dan 8 uur op een dag aan het werk bent. Maar ben je op die dagen vooral actief aan het doen met weinig tot geen tastbaar resultaat aan het eind of ben je compleet gefocust op de werkzaamheden die prioriteit hebben? Lever je ook daadwerkelijk op tijd aan wat er van je gevraagd wordt of ben je weken bezig met een project dat ook binnen een aantal dagen af had kunnen zijn? Wanneer je aan een werkgever laat zien dat je snel en efficiënt kunt werken met mooie resultaten tot gevolg, zal je sneller worden opgemerkt en door kunnen groeien binnen het bedrijf. Carrière wordt vooral snel gemaakt door ambitieuze mensen met een gezond werkethos en een flinke dosis motivatie omdat ze worden opgemerkt door hun doortastendheid en productiviteit, de snelheid waarmee ze werken en de manier waarop ze succesvol een project aanleveren en afronden.

Behoud een positieve instelling

Geen enkele werkgever vindt het fijn als er te veel geklaagd wordt op de werkvloer. Iedereen heeft af en toe een baaldag, maar werkgevers zoeken over het algemeen naar werknemers die een positieve instelling hebben. Die werken vaak ook beter in een team. Schuif dus geen verantwoordelijkheden af omdat je er geen zin in hebt, probeer goed samen te werken met collega’s, roddel of klaag niet en blijf pro-actief en positief. Carrière maken lukt namelijk alleen wanneer je ondanks tegenslagen optimistisch blijft en wanneer je opvalt binnen een bedrijf met je gemotiveerde werkhouding en positieve instelling. Mensen die alleen maar klagen, hebben geen gunfactor en creëren geen meerwaarde voor het bedrijf. Jou gaat dat met je positieve instelling natuurlijk wel lukken, waardoor je sneller door kunt groeien naar je droomjob en je binnen een oogwenk die eerste stappen op de carrièreladder met succes doorlopen hebt!

Hoe zet jij die (eerste) stappen op de carrièreladder?

Misschien zet jij de eerste stappen op de arbeidsmarkt en ben je op zoek naar wat je juist wilt en waar je zou kunnen passen. In deze blog gaven we je een overzicht van een aantal stappen die je zeker zullen helpen om ervoor te zorgen dat de eerste stappen die je zet succesvol zijn.

In welke mate ben je zelf al bezig met deze 7 tips die je kunnen vooruit helpen in de loopbaan?

  • Research jezelf, je ideale job, bedrijven, ...
  • Blijf jezelf verder ontwikkelen
  • Betrek je netwerk en blijf je netwerk uitbreiden
  • Toon en neem initiatief
  • Doe alsof je al je ideale job hebt
  • Behaal resultaten, wees productief
  • Wees positief en gemotiveerd

Proost, op succesvolle (eerste) stappen in je loopbaan,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#carrièremaken #eerstestappenopdecarrièreladder #tipsvoordevolgendecarrièrestap #afgestudeerdencarrièremaken #snellercarrièremaken #doorgroeien #stappenplannaareennieuwecarrière #carrièretipsvoorstarters #succesvolcarrièremaken #carriere #loopbaan

Doe voldoende research

Blijf jezelf ontwikkelen + Zet je netwerk in

Neem initiatief + Gedraag je alsof je als succesvol carrière hebt gemaakt

Wees niet actief, maar productief

Behoud een positieve instelling